MET grupa planira nove investicije u Srbiji

Autor:   BM

Švajcarska energetska kompanija MET grupa zainteresovana je za nove investicije u Srbiji. U kompaniji potvrđuju da su započeti pregovori za još jedan projekat, pored završene biogasne elektrane Pepo, i ističu da su gasne elektrane deo poslovne strategije te kompanije. (Biogasna elektrana “Pepo” koristi biomasu kao glavnu sirovinu za proizvodnju biogasa koji generiše električnu i toplotnu energiju. Foto: Red Communication PEPO biogasna elektrana)

Predsednik kompanije MET, Bendžamin Lakatoš, razgovarao je danas, sa ministarkom rudarstva i energetike Zoranom Mihajlović o saradnji u oblasti energetike, sa osvrtom na gasne elektrane i interkonekcije, kao i obnovljive izvore energije, saopšteno je iz Vlade.

Lakatoš je naveo da su započeti pregovori za još jedan projekat, pored završene biogasne elektrane Pepo, dodavši da su gasne elektrane deo poslovne strategije te kompanije i da su posvećeni tome da dalje investiraju u Srbiji.

Na sastanku, kojem je prisustvovao i ambasador Mađarske u Srbiji Atila Pinter, bilo je reči o trenutnim projektima, kao što je vetropark Plandište, ali i o mogućnostima dalje saradnje.

Ministarka Mihajlović je istakla da je pored važnih gasnih projekata, Vlada otvorena za saradnju na polju obnovljivih izvora energije, solarnih panela i biomase.

MET grupa planira nove investicije u Srbiji
Vlada Srbije je otvorena za saradnju na polju gasnih projekata, obnovljivih izvora energije, solarnih panela i biomase. (Izvor: Beoinfo)

Biogasna elektrana Pepo

PEPO Energy, zajednička firma švajcarske energetske kompanije MET Group i lokalnog Arhar Teha izgradila je u u mestu Novo Miloševo elektranu na zelenu energiju. U realizaciju projekta je uloženo 5 miliona evra.

To biogasno i u potpunosti ekološko postrojenje za proizvodnju električne energije, kapaciteta 1,2 megavata, počelo je da radi 26. januara.

Biogasna elektrana “Pepo” koristi biomasu kao glavnu sirovinu za proizvodnju biogasa koji generiše električnu i toplotnu energiju.

Bio-masa je zapravo meso bundeve i žitni ostaci, koji se skladište u silose i kasnije pretvaraju u električnu energiju uz pomoć generatora.

Ovaj ekološki sistem će takođe proizvoditi energetsko đubrivo i prirodni gas za traktore.

Izgradnjom biogasne elektrane u Novom Miloševu, švajcarska energetska MET grupa, od 2009. godine prisutna u Srbiji, nastavila je svoje investicije u zemlji, a predsednik izvršnog odbora MET Grupe Bendžamin Lakatoš je tada naveo da je “Pepo” projekat započet u maju 2020. godine.

Rekao je da kompanija želi da nastavi da investira u srpsku ekonomiju kroz širenje kako standardnih akivnosti, tako i aktivnosti u sferi obnovljivih izvora energije.

“Možda je ovo mali korak kada pogledamo veličinu investicije, ali je veliki korak, jer je ovo prva investicija u Srbiji. S obzirom na toplu dobrodošlicu na koju smo naišli ovde sigiuran sam da ćemo nastaviti da inverstiramo u ovu zemlju. S našim partnerima smo već diskutovali o tome da imamo još jednu ili dve slične investicije u region”, poručio je Lakatoš.

MET grupa planira nove investicije u Srbiji
Biogasna elektrana Pepo u Novom Miloševu je potpunosti ekološko postrojenje za proizvodnju električne energije, kapaciteta 1,2 megavata. (Izvor: MRE)

U saopšenju ministarstva rudarstva i energetike se navodi ocena ministarke Mihajlović koja smatra da je ovaj projekat važan, kao i da Srbija sada ima 29 elektrana na biogas, s tim da se gradi još 73 biogasnih postrojenja.

Najavljuje se da će u narednih godinu ili dve, u elektranama na biogas, Srbija imati oko 100 megavata kapaciteta, i da će mereno tim izvorom energije, biti zemlja koja će imati kada govorimo o energiji iz elektrana na biogas više nego Slovenija, Hrvatska i Crna Gora zajedno - rekla je Mihajlovićeva.

Ministarka Mihajlović, koja je prisustvovala puštanju u rad biogasne elektrane “Pepo Enerdži”, ocenila je tom prilikom da su se biogasne elektrane pokazale kao elektrane koje će obezbediti pouzdanu energiju, odnosno da su pouzdanije od solarnih ili elektrana na vetar.

Prema rečima ministarke, biogasne elektrane u odnosu na solarne daju 3,5 puta više energije.

U svakom slučaju, biogasna postrojenja su resurs na koji se može računati, jer pored primarnog zadatka proizvodnje energije imaju ulogu i u zaštiti životne sredine, i to ne samo smanjenjem efekta staklene bašte, već i likvidacijom otpada poljoprivredne proizvodnje i biološki razgradivog komunalnog otpada.

MET grupa planira nove investicije u Srbiji
Predsednik izvršnog odbora MET Grupe Bendžamin Lakatoš je rekao da kompanija želi da nastavi da investira u srpsku ekonomiju kroz širenje standardnih i akivnosti u sferi obnovljivih izvora energije. (Izvor: Red Communications d.o.o.)

Vojvodina kao vodeći region Srbije

Kapacitet od 1,2 megavata možda deluje skromno naspram 400 megavata snage, koliko se dobija iz vetroelektrana, ali je ova investicija veoma značajna za Srbiju, rekao je pokrajinski sekretar za energetiku građevinarstvo i saobraćaj Ognjen Bjelić, prenosi Tanjug.

“Svaka novootvorena elektrana pokazuje da je naša zemlja i dalje prepoznata kao plodno tlo za nove investicije, i uz najavljeni novi Zakon o obnovljivim izvorima energije možemo očekivati da Vojvodina bude vodeći region Srbije po ukupno instalisanoj snazi novoizgrađenih energetskih objekata koji energiju proizvode iz obnovljivih izvora” istakao je Bjelić.

Dodatan povod za veće intersovanje investitora može da bude i to što pored industrijske zone, u okviru koje je i biogasno postrojenje “Pepo”, treba da prođe brza saobraćajnica Sombor-Kikinda.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...