Simens: Novo rešenje za podršku industrijskom sektoru

Autor:   M.A.

Simens (Siemens), IBM i Red Het (Red Hat) najavljuju saradnju u kojoj će se koristiti hibridni klaud osmišljen tako da pruži otvoreno, fleksibilno i sigurnije rešenje za prikupljanje operativnih podataka tokom procesa industrijske proizvodnje, u svim proizvodnim procesima, i to u realnom vremenu. Prema IBM-ovoj proceni, jedinica proizvodnje može generisati više od 2.200 terabajta podataka na mesečnom nivou, ali većina njih ostaje neanalizirana. (Novo rešenje će povećati brzinu i efikasnost rada u fabrikama i proizvodnim operacijama u okviru kompanija. Foto: Simens)

Kroz novo partnerstvo, nemačka multinacionalna tehnološka kompanija Simens Didžital Indastris Softver (Siemens Digital Industries Software) će primeniti hibridni klaud otvorenog koda američkog IBM-a, koji je zasnovan na softveru (OpenShift) američke multinacionalne kompanije Red Het, kako bi se proširila mogućnost primene vodeće platforme za korišćenje u industriji Majndsfer (MindSphere), uslužnog rešenja koji je razvila kompanija Simens.

Majndsfer je platforma, bazirana na klaudu kao uslužni operativni sistem za IoT uređaje u industrijskom i proizvodnom sektoru, koji se koriste za prikupljanje podataka sa senzora uređaja ili postrojenja u realnom vremenu.

Ovo će omogućiti kupcima da pokrenu Majndsfer operativni sistem na IT opremi koja se nalazi u kompaniji, što će povećati brzinu i efikasnost rada u fabrikama i proizvodnim operacijama, i predstavlja podršku proizvodnji, ažuriranju podataka i doprinosi jačem internom povezivanju u okviru kompanije.

Simens: Novo rešenje za podršku industrijskom sektoru
Partnerstvo kompanija podrazumeva primenu IBM-ovog hibridnog klauda otvorenog koda baziranog na softveru kompanije Red Het, kako bi se proširila mogućnost primene Simensovog rešenja Majndsfer. (Izvor: energyindustryreview.com)

Inače, Internet stvari (IoT) je pojam koji se odnosi na međusobno povezivanje fizičkih predmeta, uključujući „pametne uređaje“, vozila ili zgrade, kao i druge objekte sa ugrađenom elektronikom, softverom, senzorima ili sličnom vezom koja omogućava razmenu podataka sa proizvođačem, operatorom ili drugim povezanim uređajima.

„Današnjim proizvođačima je potrebna efikasnost i fleksibilnost kako bi ispunili očekivanja u pogledu mogućnosti dobijanja proizvoda većeg kvaliteta u kraćim proizvodnim ciklusima“, rekao je Rejmond Kok (Raymond Kok), viši potpredsednik sektora za softverska rešenja (Cloud Application Solutions) u kompaniji Simens Didžital Indastris Softver.

Majndsfer platforma već pruža kupcima uvid na osnovu podataka, koji omogućavaju da se unapredi poslovanje korišćenjem industrijskog IoT-a.

Simens: Novo rešenje za podršku industrijskom sektoru
Simensova Majndsfer platforma bazirana je na klaudu kao uslužni operativni sistem za IoT uređaje u industrijskom i proizvodnom sektoru i koristi se za prikupljanje podataka sa senzora uređaja ili postrojenja. (Izvor: biznesstransform.com)

U Simensu kažu da saradnja sa američkim kompanijama IBM i Red Het vodi unapređenju rešenja koje kupcima pruža mogućnost izbora pri upravljanju Majdsferom, jer to sada mogu činiti lokalno ili na klaudu. Kako ocenjuju, ta mogućnost izbora je i pravi način da se zadovolje specifične potrebe kompanija u pogledu operativnih procesa, što je način da postanu efikasniji i spremno odgovore na zahteve savremenog tržišta.

Razlog više za primenu ovog inovativnog rešenja je to što praksa pokazuje da se većina industrijskih podataka uglavnom generiše izvan IT sfere, bilo da je reč o  proizvodnim operacijama, lancima snabdevanja ili povezanim proizvodima.

“Primetno je takođe da se korišćenje digitalnih tehnologija svodi na to da proizvođači šalju podatke na klaud kompanije ili da prosto ‘spuste’ tehnologiju”, ističe Maniš Čavla (Manish Chawla), generalni direktor za energetiku, resurse i proizvodnju u IBM-u.

U saopštenju IBM-a se navodi da saradnja sa Simensom podrazumeva korišćenje hibridnog klauda, što proizvođačima pruža velike mogućnosti: autonomiju, brzinu i kontrolu nad podacima o operacijama, kao i besprekornu vezu sa kompanijom.

“Naša saradnja sa Simensom pomaže u pojednostavljenju proizvodnih operacija uvođenjem vodeće platforme Kubernetes i hibridnog pristupa otvorenog koda”, rekao je Darel Džordan Smit (Darrell Jordan-Smith), viši potpredsednik za industriju i globalnu prodaju u Red Hetu.

U Red Het-u još kažu da se sa njihovim Openšift softverom, kao osnovnom platformom za Simensov Majndsfer, smanjuje složenost procesa što proizvođačima omogućava da koriste objedinjeni metod za primenu i rad Majndsfera lokalno ili na klaudu.

“Ovakav pristup daje priliku rukovodiocima proizvodnih procesa da se u mnogo većoj meri fokusiraju na inovacije i ostvaruju maksimalne poslovne rezultate”, ističe Darel Džordan Smit, iz američkog Red Heta.

Simens: Novo rešenje za podršku industrijskom sektoru
U Simensu kažu da saradnja sa američkim kompanijama pruža mogućnost izbora pri upravljanju Majdsferom, jer korisnici to sada mogu činiti lokalno ili na klaudu. (Izvor: Festo)

Da bi podstakli operacionalizaciju i smanjili IT rizike, konsultanti IBM-ovih sektora Global Biznis Servisiz (Global Business Services) i Global Tehnolodži Servisiz (Global Technology Services) će služiti kao dobavljači usluga i IoT rešenja za Simensove Majndsfer kupce.

Inače, kompanije koriste Majndsfer za prikupljanje i analizu podataka o proizvodima i proizvodnim sistemima u realnom vremenu, što pruža mogućnost za optimizaciju proizvoda, proizvodnih sredstava i procesa duž čitavog lanca proizvodnje putem stvaranja digitalnog dvojnika u realnom vremenu.

Implementacijom softvera kompanije Red Het, kupci će imati mogućnost da lokalno pokreću Majndsfer rešenja na privatnom klaudu ili u budućim aplikacijama preko hibridnog modela više klauda.

Kroz ovu ponudu, Simens i IBM omogućavaju kupcima da zadrže potpunu fizičku kontrolu nad svojim podacima kako bi se bolje nosili sa regulatornim zahtevima i privatnošću podataka.

Simens: Novo rešenje za podršku industrijskom sektoru
Cilj je da se proizvođačima obezbedi efikasnost u proizvodnji što vodi stvaranju proizvoda većeg kvaliteta u kraćim proizvodnim ciklusima. (Izvor: Simens)

Partnerstvo na realizaciji novog rešenja bazira se na dugogodišnjoj vezi IBM-a i Simensa. Poslenje u nizu zajedničkih poduhvata odnosi se na nedavno lansiranje rešenja za IBM Maksimo (Maximo) koje produžava životni ciklus industrijskih proizvoda i mašina spajanjem podataka o inženjeringu, radu i održavanju u okviru jedinstvene platforme.

Saradnja sa Simensom deo je IBM-ovog programa ekosistema za ulaganje u ubrzanje usvajanja hibridnih klaud sistema i otvorenih arhitektura u osnovnim industrijama, uključujući proizvodnju, energiju, pametne gradove, telekomunikacije i finansijske usluge.

Simens koristi IBM-ov fond za korišćenje klauda (Cloud Engagement Fund), koji je deo IBM-ove investicije od milijardu dolara u sopstveni ekosistem, koji se koristi za pristup tehničkim resursima i kreditima klauda za podršku migraciji radnih opterećenja kompanija u hibridna klaud okruženja.

Ovi napori sve više dobijaju na značaju kako se organizacije suočavaju sa uticajem pandemije korona virusa koja je stvorila akutnu potrebu za brzinom izlaska na tržište, fleksibilnošću i dodatnim povodom da se podstaknu inovacije.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...