ABB podržava vizionarski projekat u Egiptu

Autor:   S.P.

Multinacionalna kompanija ABB sa sedištem u Cirihu i jedna od vodećih tehnoloških kompanija, objavila je da se uključuje u vizionarski projekat u Egiptu, koji će omogućiti pretvaranje pustinje u obradivo zemljište, korišćenjem električne energije iz obnovljivih izvora. (Foto: ABB)

Kompanija ABB, kao jedan od globalnih tehnoloških lidera, koji pokreće transformaciju društvenog i industrijskog razvoja, obezbedila je nekoliko ključnih tehničkih rešenja za pouzdanu i kontinuiranu isporuku električne energije kako bi se ubrzalo ispunjenje razvojnog plana Egipta za dobijanje novog poljoprivrednog područja u toj zemlji.

Prema navodima kompanije, inovativni projekat koji je inicirao egipatski predsednik Abdel Fatah al-Sisi ima za cilj da više od 2.200 kvadratnih kilometara pustinje u Južnoj dolini, u Oblasti Toška pretvori u obradivu površinu do 2024. godine.

Cij poduhvata je da se podstakne poljoprivredna proizvodnja, u skladu s naporima države da se privuku investicije i stvore mogućnosti za otvaranje novih radnih mesta u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i sa njima povezanim delatnostima u urbanim sredinama.

ABB podržava vizionarski projekat u Egiptu
Znak na neizgrađenom zemljištu pozdravlja posetioce grada Nova Toška. (Izvor: npr.org)

Očekuje se da će razvoj poljoprivrednog zemljišta na ovako velikoj površini dovesti do stvaranja novih naselja i povezivanja već postojećih duž doline Nila, ali što je najvažnije, to će u velikoj meri biti podrška nastojanjima da se osigura potrebna količina hrane i optimalna proizvodnja pšenice, kako bi se obezbedile potrebe stanovnika ove zemlje.

Inače, egipatske vlasti su još 1997. godine donele odluku da stvore novu, uz postojeću dolinu reke Nil, u kojoj će se razvijati poljoprivredne i industrijske zajednice.

Projekat Nova dolina ili Projekat Toška je trebalo da dovede do izgradnje sistema kanala za odvođenje vode iz jezera Naser u cilju navodnjavanja dela zapadne pustinje Egipta, koja je deo pustinje Sahara.

Međutim, projekat nije doživeo realizaciju u planiranom obimu, a 2012. godine je sve stalo. Pokazalo se da su visoki nivoi zaslanjenja zapadne pustinje i prisustvo podzemnih voda u tom području glavna prepreka bilo kom projektu navodnjavanja. Problem je bilo i to što je prisustvo gline stvaralo velike probleme tehničkoj mehanizaciji, koja nije mogla da se kreće po takvom tlu kako bi se navodnjavalo zemljište.

Jedini cilj koji je postignut do aprila 2012. godine je preusmeravanje vode iz jezera Naser u mali deo kanala nazvanog „Šeik Zajed“ koji je u međuvremenu izgrađen.

Sa novim egipatskim predsednikom Abdel Fatah al-Sisijem situacija počinje da se menja.

ABB podržava vizionarski projekat u Egiptu
Prvobitni projekat Nova dolina ili projekat Toška zaustavljen je 2012. godine, ali se situacija danas radikalno menja. (Izvor: hitachiabb-powergrids.com)

Podrška kroz ključna tehnička rešenja

Kako bi se ostvarile namere egipatskih vlasti, ABB se uključio u projekat i ovoj zemlji obezbedio sva srednjenaponska razvodna postrojenja za primarnu i sekundarnu distribuciju električne energije, UniGear i UniSec, uključujući i kompaktne podstanice za prve tri faze projekta.

Ukupna vrednost ugovora iznosi 4,8 miliona američkih dolara i garantovaće snabdevanje električnom energijom sistema za navodnjavanje i pratećih objekata na više od 400 kvadratnih kilometara zemljišta u pustinji Toška koje će biti kultivisano.

„Ponosni smo što smo deo ovog megaprojekta čiji je cilj stvaranje uslova za održivi razvoj i bolju budućnost ljudi u Egiptu. Drago nam je što za zajednice u regiji Toška obezbeđujemo najnoviju tehnologiju, koja će im pomoći da ostvare uravnotežen ekonomski rast, upravljanje zaštitom životne sredine i socijalnu dobrobit, u korist njihove sadašnjosti i budućnosti“, izjavio je Luaj Dajani, generalni direktor ABB-ove egipatske podružnice.

ABB podržava vizionarski projekat u Egiptu
Kompanija ABB obezbedila je ključna tehnička rešenja za isporuku električne energije kako bi se ubrzalo ispunjenje cilja Egipta za dobijanje novog poljoprivrednog područja. (Izvor: ABB)

ABB je takođe dostavio kompletna rešenja za obezbeđivanje pouzdanog, energetski efikasnog rada 57 pumpnih stanica u okviru projekta. To se odnosilo na ugradnju stotina motora, uređaja s promenljivom brzinom (VSD) i soft startera. VSD-ovi za vodu ACK580 igraju ključnu ulogu budući da brzinu i obrtni moment električnih motora prilagođavaju potrebama pumpanja, čime se ostvaruju značajne uštede energije. Uglavnom se uštedi od 30 do 50 odsto količine koja se troši pri upotrebi konvencionalne opreme.

„Rad na nacionalnim megaprojektima je za nas pitanje ponosa. Zahvaljujući dobro utemeljenom prisustvu ABB-a u Egiptu, sa prvoklasnim proizvodnim pogonima i profesionalnim timovima, mogli smo da dostavimo svu potrebnu opremu u rekordnom roku i pružimo visokokvalitetna napredna rešenja, pokazujući time našu volju i rešenost da podržimo vitalne sektore u zemlji“, rekao je Mohamed Salem, direktor ABB-ovog odeljenja za distribuciona rešenja u elektrifikaciji.

ABB podržava vizionarski projekat u Egiptu
ABB je pored postrojenja za distribuciju električne energije obezbedio i kompletna rešenja za energetski efikasan rad 57 pumpnih stanica u okviru projekta. (Izvor: ABB)

Dobro poznavanje terena

ABB već dugo sarađuje s poslovnom grupacijom Madkour, glavnim ugovaračem projekta, s obzirom na to da je učestvovao u mnogim infrastrukturnim projektima u energetskom i vodnom sektoru Egipta.

Tim se na ovom projektu suočio s brojnim izazovima, ali su ABB-ova stručnost i posvećenost korisniku usluga omogućile da se sve odvija po planu. Takođe, da se uz pomoć visokokvalitetnih rešenja ispune zahtevi specifični za ovu lokaciju i pruži efikasnosti u pogledu logistike, operacija i instalacije.

Ahmed al-Gazar, direktor lanca snabdevanja u Madkour grupi, ocenio je je da je projekat Toška strateška vizija koja će omogućiti Egiptu da se ostvari ono o čemu se dugo sanjalo.

Poljoprivredni projekat Toška, koji se sprovodi u blizini istoimenog kanala, omogućiće da se uskoro dobije više od 2.200 kvadratnih kilometara obradivog zemljišta, sa ciljem da se ta površina na kraju proširi na čitavih 4.200 kvadratnih kilometara. Zemljište će se navodnjavati vodom iz lokalnih izvora uključujući i vode Nila, koja će stizati preko kanala nazvanog po šeiku Zajedu u znak zahvalnosti za grant podrške Ujedinjenih Arapskih Emirata.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...