Folksvagen i Majkrosoft razvijaju sistem za autonomna vozila

Autor:   BM

Proizvođač automobila Folksvagen i softverska kompanija Majkrosoft najavili su da će sarađivati na softveru za autonomna vozila. Folksvagen će koristiti Majkrosoftove usluge računarstva u oblaku (cloud computing) za razvijanje "Automatizovane platforme za vožnju" (ADP), koja će se koristiti za modele automobila kojima ne trebaju vozači, navodi se na Majkrosoftovom veb-sajtu. (Saradnja dve kompanije počela je 2018. godine radom na sistemu koji se fokusira na umrežavanje digitalnih usluga. Foto: dspace.com)

Autonomna vozila koja pružaju mogućnost vožnje bez vozača su sve prisutnija širom sveta, ali je za sada većina njih u fazi testiranja. Međutim, polako se se pojavljuju informacije i o praktičnim primenama, kao što je to kineski AutoX RoboTaxi, sistem koji se već koristi u Šenženu.

U tom smeru su sada krenuli nemački automobilski gigant Folksfagen i američki Majkrosoft, kao svetski lider u proizvodnji računarskog softvera.

Prema najavama Majkrosofta partnerstvo se odnosi na razvoj posebne tehnologije u oblaku (cloud computing) koja bi trebala da omogući brži razvoj Folksvagenovih autonomnih automobila.

Folksvagen - Majkrosoft
Folksvagen je najavio da će investirati 27 milijardi evra u digitalizaciju do 2025. godine, a nadaju se da će ove godine započeti testiranje svojih autonomnih vozila. (Izvor: Folksvagen)

Poznati proizvođač automobila Folksvagen je još 2018. godine najavio je da će značajna sredstva uložiti u razvoj električnih vozila, digitalizaciju i tehnologiju autonomne vožnje.

Iste godine je i počela saradnja dve kompanije na Volkswagen Automotive Cloud-u, sistemu koji se fokusira na umrežavanje, odnosno integraciju digitalnih usluga.

Sada se saradnja proširuje i na autonomnu vožnju.

Ideja je da Folksvagen objedini svoja rešenja na sistemima za autonomnu vožnju sa Majkrosoftovim Azur klaudom kako bi stvorili koncept Platforme za autonomnu vožnju (Automated Driving Platform - ADP).

Kao i drugi proizvođači automobila, Folksvagen ima velike planove da se proširi u sferu digitalne mobilnosti. Kako bi bili konkurentni na tom polju, potrebno je da razviju tehnologiju u oba pravca, što se odnosi na umrežavanje automobila i autonomnu vožnju.

Folksvagen - Majkrosoft
Ideja je da Folksvagen objedini svoja rešenja na sistemima za autonomnu vožnju sa Majkrosoftovim Azur klaudom kako bi stvorili koncept Platforme za autonomnu vožnju. (Izvor: Majkrosoft)

Još od prošle godine u Folksvagenu su počeli da razvijaju svoj operativni sistem (VW.OS) za povezivanje automobila u jedinstvenu mrežu putem Car.Software jedinice.

Nemačka kompanija je najavila da će investirati 27 milijardi evra u digitalizaciju do 2025. godine, a nadaju se da će ove godine započeti testiranje svojih autonomnih vozila.

Međutim, kao i kod drugih proizvođača automobila, čini se da su još uvek daleko od sistema autonomne vožnje.

S obzirom na to da razvoj tehnologije autonomne vožnje zahteva upravljanje ogromnim količinama podataka, u Foksvagenu navode da će se oslanjati na Majkrosoftova rešenja, sistem veštačke inteligencije i baze podataka.

Ovo partnerstvo bi trebalo da smanji trajanje razvojnog ciklusa sa mesec na nedelju dana.

Folksvagen - Majkrosoft
U Foksvagenu navode da će se oslanjati na Majkrosoftova rešenja, sistem veštačke inteligencije i baze podataka. (Izvor: Folksvagen)

Folksvagen se na ovaj način pridružio listi drugih proizvođača automobila koji su nedavno uvideli da im je potrebna tehnička podrška u razvoju autonomnih i umreženih sistema.

Dženeral motors i Kruz su se nedavno takođe, udružili sa Majkrosoftom sa istim namerama.

U međuvremenu, Ford je nedavno objavio odluku da će njegove sisteme od 2023. godine pokretati “Android auto” platforma.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...