IBM podiže lestvicu u dostizanju klimatske neutralnosti

Autor:   BM

IBM, američka multinacionalna tehnološka kompanija je najavila da će postići nultu emisiju gasova sa efektom staklene bašte do 2030. godine, što je čak dve decenije ranije od globalno prihvaćenog roka definisanog Pariskim klimatskim sporazumom. Ovako ambiciozan cilj potvrđuje nastavak višedecenijske borbe za rešavanje globalne klimatske krize i postići će se sveobuhvatnijim pristupom smanjenju emisija i većom upotrebom čiste energije u više od 175 zemalja u kojima IBM posluje, saopštila je ta kompanija. (foto: Investorschampion.com)

IBM, američka kompanija koja je izbacila prvi računar na svetsko tržište daleke 1980. godine, a danas je jedan od globalnih tehnoloških lidera, sada se upušta u još jedan pionirski poduhvat.

Kako bi nastavila svoj višedecenijski rad na rešavanju globalne klimatske krize, kompanija se obavezala da će dostići klimatsku neutralnost do 2030. godine, što je čak dve decenije pre globano prihvaćenog roka, ili čak deceniju ranije od cilja kome teže druge vodeće multinacionalne kompanije.

Izvršni direktor IBM-a Arvind Krišna je rekao da je ponosan na činjenicu što kompanija prednjači u ovom procesu preduzimajući mere za značajno smanjenje štetnih emisija, navodi se u saopštenju američke kompanije.

"Klimatska kriza je jedno od najhitnijih pitanja našeg doba. Obavezivanje IBM-a na dostizanje nulte emisije jeste hrabar korak koji jača naše dugogodišnje klimatsko vođstvo i pozicionira našu kompaniju mnogo ispred ciljeva postavljenih u Pariskom klimatskom sporazumu", istakao je Krišna.

IBM
IBM će koristiti električnu energiju iz obnovljivih izvora u svim zemljama sveta u kojima posluje i to u procentu od 75 odsto do 2025. godine, i čak 90 odsto do 2030. godine. (Izvor: career.uconn.edu)

IBM postavlja novu granicu

IMB je svakako postavio novu granicu najavom da će dostići nultu emisiju gasova sa efektom staklene bašte do 2030. godine. Da bi ostvario cilj u tako ambiciozno postavljenom roku, planira da preduzme sledeće korake:

  • Smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte za 65 odsto do 2025. u odnosu na 2010. godinu.
  • Korišćenje električne energije iz obnovljivih izvora u svim zemljama sveta u kojima posluje i to u procentu od 75 odsto do 2025. godine, i čak 90 odsto do 2030. godine.
  • Korišćenje dostupnih tehnologija, poput hvatanja ugljenika do 2030. godine, za uklanjanje emisija u količini koja je jednaka ili premašuje nivo IBM-ovih emisija koje bi mogle zaostati iz prethodnog perioda

IBM
IBM će izveštavati o pravom stanju stvari, odnosno o količini električne energije koju kompanija zaista potroši, bez uračunavanja dela koji nastaje iz obnovljivih izvora, što zbirno gledano umanjuje nivo štetnih emisija. (Izvor: Fintechtime.com)

IBM-ovo obećanje o dostizanju nulte emisije gasova do 2030. godine takođe predviđa i kratkoročne ciljeve, koji treba da doprinesu većem stepenu odgovornosti.

U tom smislu, IBM pravi predikcije i izveštava o pravom stanju stvari, odnosno o količini električne energije koju kompanija zaista potroši, bez uračunavanja dela koji nastaje iz obnovljivih izvora, što zbirno gledano umanjuje nivo štetnih emisija.

U prilog doslednosti kompanije da koristi nauku i tehnologiju  za rešavanje glavnih društvenih izazova, IBM-ov istraživački centar je pokrenuo inicijativu “Budućnost klime” osmišljenu da ubrza pronalaženje inovativnih rešenja kako bi se umanjio negativan uticaj klimatskih promena.

Koristeći veštačku inteligenciju, hibridni klaud i kvantno računarstvo, istraživači IBM-a rade sa svojim korisnicima i partnerima na primeni naučno zasnovanih rešenja za složene klimatske probleme, kao što je rastući globalni otisak ugljeničnog opterećenja u klaudima i sistemima za skladištenje podataka. Takođe, uvode se metode za precizno sagledavanje klimatskih obrazaca i procenu rizika od klimatskih promena koje nastaju u okruženju. Radi se i na razvoju novih polimera, membrana i materijala koji mogu da uhvate i apsorbuju ugljenik u samom poreklu emisije.

IBM
Koristeći veštačku inteligenciju, hibridni klaud i kvantno računarstvo, istraživači IBM-a rade na primeni naučno zasnovanih rešenja za složene klimatske probleme, kao što je rastući globalni otisak ugljeničnog opterećenja u klaudima i sistemima za skladištenje podataka. (Izvor: Techinside.com)

Višedecenijska posvećenost

IBM-ovo zalaganje za održivost životne sredine traje već decenijama, počev od prve korporativne strategije o zaštiti životne sredine iz 1971. godine. Od tada do danas, ova kompanija redovno podnosi javnosti dostupne godišnje izveštaje o svom učinku u upravljanju otpadom, očuvanju energije, upotrebi obnovljive električne energije, smanjenju emisije ugljen-dioksida i razvoju inovativnih rešenja.

IBM je 2007. godine javno izneo stav o klimatskim promenama, rekavši da „klimatske promene predstavljaju ozbiljnu pretnju koja koja opravdava značajne akcije na globalnom nivou, u pravcu stabilizacije koncentracije gasova sa efektom staklene bašte u atmosferi“.

Kompanija je podržala Pariski sporazum 2015. godine, a 2017. je javno uputila podršku Sjedinjenim Državama da ostanu u okviru inicijative. Ova kompanija je 2019. godine bila jedan od osnivača međunarodne organizacije Savet za klimatsko vođstvo (Climate Leadership Council) i u potpunosti podržava plan o porezu na ugljenik koji bi se kompanijama obračunavao od ukupnih neto prihoda, a građanima isplaćivao kao karbonska dividenda.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...