Ford u Evropi pokreće fabriku električnih automobila

Autor:   S.P.

Američka kompanija Ford pridružila se nizu ključnih aktera u auto-industriji koji su najavili skori prelazak na proizvodnju isključivo električnih automobila. Ford je najavio da će njegov evropski ogranak brzo početi da rastavlja vozila koja koriste fosilna goriva. Do 2026. kompanija će se sasvim preorjentisati na isporuku električnih i priključnih hibridnih modela, a 2030. godina je ona u kojoj će svi Fordovi putnički automobili raditi samo na baterije. (Plan Forda je da obezbedi redovnu zaradu u Evropi, ali i da udovolji zahtevima EU u pogledu smanjenja štetnih emisija. Foto: ford.com)

Plan kompanije Ford predstavlja deo napora za ostvarivanje redovnih zarada u Evropi, gde se ovaj prepoznatljivi američki automobilski brend godinama borio za svoje mesto na tržištu. Istovremeno je reč i o težnji da se udovolji sve strožim zahtevima unutar Evropske unije u pogledu smanjenja emisije štetnih gasova, prenosi Njujork Tajms.

„Potpuno se okrećemo električnim automobilima“, izjavio je u sredu na konferenciji za novinare Stjuart Rouli, predsednik Forda Evropa.

Ford i drugi proizvođači automobila mnogo se brže prebacuju na električna vozila u Evropi nego u Sjedinjenim Državama. Uostalom, Evropska unija je počela da izriče kazne onima koji se ne pridržavaju ograničenja u pogledu emisije ugljen-dioksida, prisiljavajući ih da u sve većoj meri prave električne automobile.

Ford
Ford namerava da uloži milijardu dolara na obnovu svoje glavne evropske fabrike u Kelnu, kako bi od nje napravio bazu za proizvodnju električnih automobila. (Foto: ford.com)

Milijardu evra za e-mobilnost

Iako je srazmerno mali “igrač“ u Evropi, sa pet odsto udela na tržištu putničkih automobila, Ford je obznanio da namerava da potroši milijardu dolara na obnovu svoje glavne evropske fabrike, one u Kelnu, kako bi od nje napravio bazu za proizvodnju održivih električnih automobila.

Proizvodnja prvog novog modela trebalo bi da krene 2023, a pritom bi se koristio mehanički okvir koji je razvio Folksvagen.

Ford je u Evropi započeo promovisanje svog modela Mustang Mach-E, automobila na baterije, i u nekoliko narednih nedelja bi mogao da otpočne s njegovom isporukom evropskim kupcima.

Svi dostavni kombiji i poslovni automobili koje radi Ford Evropa trebalo bi ubuduće, a najkasnije do 2024. godine, da budu električni ili priključni hibridi, a dve godine posle toga takvi će verovatno biti i mnogi drugi automobili ovog proizvođača.

Ford
Do 2026. godine Ford će se sasvim preorjentisati na isporuku električnih i priključnih hibridnih modela, a 2030. godina je ona u kojoj će svi Fordovi putnički automobili raditi samo na baterije. (Foto: FORD S-MAX 05, ford.com)

Benzinci ipak opstaju

Uprkos tome, Ford će nastaviti da u Evropi promoviše poslovne automobile sa benzinskim ili dizel motorima. Korporacija je, naime, obavestila javnost da bi tek zaključno s 2030. godinom dve trećine poslovnih automobila koje prodaje na Starom kontinentu mogli da čine oni koje pokreću baterije.

„Ipak će automobili sa konvencionalnim pogonom biti i dalje traženi“, rekao je na ovonedeljnoj konferenciji Stjuart Rouli.

Inače, prošlog meseca je Dženeral Motors objavio da mu je cilj da najdalje 2035. godine svi njegovi automobili budu električni. Međutim, ovaj proizvođač se povukao iz Evrope. Kompanija je 2017. prodala svoju Opel podružnicu francuskom koncernu PSA, vlasniku Pežoa i Sitroena. Međutim, Pežo se nedavno spojio s Fijat Krajslerom, i sada se ta nova kompanija zove Stelantis.

Ove nedelje je i Jaguar Land Rover dao na znanje da je 2030. godina rok do koga će svi njegovi luksuzni “jaguari“ i 60 odsto luksuznih “SUV-ova“ raditii sključivo na baterije.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...