Lansirana nova serija Absolut votke u održivim staklenim flašama

Autor:   S.P.

Kompanija Absolut izbacila je na tržište ograničenu seriju svoje čuvene votke, u flašama u kojima je 60 odsto stakla dobijeno reciklažom. Kako prenose britanski mediji, flaše u toj za 2021. godinu limitiranoj seriji su do sada “najodrživija“ Absolutova staklena ambalaža. (foto: Održivost je u prvom planu dizajna najnovije limitirane bočice Absolut votke, slrmag.co.uk)

Pojava “Absolut votke“ u plavoj staklenoj flaši sa do sada najvišim postotkom recikliranog materijala pokazuje da je kompanija koja je proizvodi ostvarila jedan od svojih ciljeva četiri godine pre planiranog roka, i čak ga u nečemu i prevazišla. Naime, Absolut je krajem prošle godine najavio da će do 2025. obustaviti upotrebu fosilnih goriva u proizvodnji votke, što je deo njegovog šireg nastojanja da do 2030. postane karbonski neutralan bez oslanjanja na karbonsku kompenzaciju, kao i da će do 2025. početi da koristi ambalažu sa 50 odsto rekliciranog sadržaja.

Lansirana nova serija Absolut votke u održivim staklenim flašama
Pojava Absolut votke u flaši od 60 odsto recikliranog materijala pokazuje da je kompanija koja je proizvodi ostvarila cilj četiri godine pre planiranog roka, jer je ranije najavljeno da će se do 2025. godine koristiti ambalaža sa 50 odsto recikliranog materijala. (Izvor: insidekentmagazine.co.uk)

Povodom najnovijeg postignuća vezanog za “Absolut votku“, izvorno švedski brend koji je od 2008. u vlasništvu francuske kompanije Pernod Ricard, i koji se nalazi u vrhu svetske liste najpoznatijih brendova žestokih alkoholnih pića, izvršna direktorka Absoluta Stefani Diru je izjavila: “Ovo je dokaz da je naš rad na održivosti u prvom planu svega što činimo. Mi već vodimo jednu od energetski najefikasnijih destilerija u svetu, i naši ukupni ciljevi kada je u pitanju održivost ostaju ambiciozni. Postići neke od njih, i to daleko pre roka, vrlo je prijatno“.

Prema rečima njegovog rukovodećeg kadra, Abslout blisko i dugo sarađuje sa svojim proizvođačem stakla - firmom Ardagh. Smanjenjem težine, povećanom upotrebom recikliranog stakla i drugim merama, za samo pet godina smanjio je emisiju ugljen-dioksida pri proizvodnji staklene ambalaže za 10 odsto, i nastavlja da radi u pravcu daljeg unapređenja na ovom planu.

Lansirana nova serija Absolut votke u održivim staklenim flašama
Absolut je, inače, jedan od začetnika “zajednice papirnih boca“, kojoj su se pridružile i Coca-Cola, Carlsberg i L'Oreal. (Izvor: packagingdigest.com)

Lansiranje ograničene serije votke usledilo je posle vesti o tome da je Absolut predstavio svoj prototip papirnih boca. Izrađen od materijala koji se može reciklirati - 57 odsto papira i 43 odsto reciklirane plastike, ovaj prototip je prvi korak slavnog brenda ka dobijanju boce koja bi bila u potpunosti proizvedena na bio bazi. On takođe ojačava posvećenost kompanije Pernod Ricard cirkularnoj ekonomiji kao delu svog plana održivosti i odgovornosti.

„Znamo da je održivost važna kupcima, a podaci pokazuju da 83 odsto potrošača u svetu bira brendove koji imaju bolja svedočanstva o održivosti. Takođe znamo da je “Absolut votka“ iz ograničene serije kolekcionarski predmet za one koji su odani brendu, i jedva čekamo da svojim potrošačima pružimo priliku da budu deo našeg putovanja u održivost“, kaže Kris Šid, direktor prodaje u britanskom ogranku Pernod Ricard-a.

“Absolut votka“ iz ograničene serije je u Velikoj Britaniji sada dostupna maloprodajnim trgovcima u pakovanju od 0,7 litara, po ceni od 20 funti.

Absolut je, inače, jedan od začetnika “zajednice papirnih boca“, kojoj su se pridružile i Coca-Cola, Carlsberg i L'Oreal.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...