BMW uvodi u proizvodnju solarni aluminijum

Autor:   M.Ž.

Nemački auto gigant BMW grupa počinje da koristi aluminijum dobijen solarnom energijom. Promene u proizvodnji komponenti za automobile omogućiće ovoj kompaniji da izbegne približno 2,5 miliona tona emisije ugljen-dioksida tokom narednih deset godina. Sem toga, plan je da se do 2030. godine značajno poveća procenat recikliranih sirovina, saopštila je ova nemačka kompanija. (foto: Izlazak na tržište BMW M5 CS modela na proleće ove godine vrhunac je među inovacijama nemačke kompanije. BMW grupa)

Proizvodnja aluminijuma je energetski veoma intenzivan proces koji stvara velike količine emisija sa efektom staklene bašte. Problem je dvostruk. Štetne emisije nastaju pri samoj proizvodnji aluminijuma, ali i za dobijanje električne energije koju proizvodni pogoni koriste za dobijanje ovog metala.

Proizvodnja električne energije potrebne za dobijanje primarnog aluminijuma, odgovorna je za oko 60 odsto emisije gasova sa efektom staklene bašte u globalnoj industriji aluminijuma.

Korišćenje solarne električne energije je zato veoma efikasno rešenje za smanjenje emisije ugljen-dioksida, što je pre svega povezano sa topljenjem aluminijuma, navodi se u saopštenju BMW grupe, kojim kompanija najavljuje da ovoga meseca počinje nabavku održivog aluminijuma.

BMW grupa procenjuje da će upotreba aluminijuma dobijenog solarnom energijom omogućiti kompaniji da izbegne približno 2,5 miliona tona emisije ugljen-dioksida tokom naredne decenije.

Ovakav potez u skladu je i sa ciljem nemačke kompanije da smanji emisiju ugljen-dioksida u celokupnoj mreži svojih dobavljača za 20 odsto do 2030. godine.

Andreas Vendt, član upravnog odbora BMW grupe, zadužen za nabavku u okviru mreže dobavljača kompanije ocenjuje da je korišćenje solarne energije ključni korak ka održivijem poslovanju.

“Moći ćemo da ispunimo više od 50 odsto naših ciljeva u vezi sa smanjenjem emisija ugljen-dioksida za mrežu svojih dobavljača koristeći samo zelenu energiju”, rekao je Vent.

BMW grupa
Proizvodnja električne energije potrebne za dobijanje primarnog aluminijuma, odgovorna je za oko 60 odsto emisije gasova sa efektom staklene bašte u globalnoj industriji aluminijuma. BMW grupa

Najveći solarni park na svetu

Za proizvodnju niskougljeničnog aluminijuma premijum kvaliteta koristiće se električna energija iz solarnog parka Mohamed Bin Rašid Al Maktum (Mohammed Bin Rashid Al Maktoum) koji se nalazi u pustinji izvan Dubaija, u Ujedninjenim Arapskim Emiratima, navodi nemačka kompanija.

Reč je o ogromnom solarnom projektu u izgradnji koji trenutno ima instalisanu snagu od oko 1.013 megavata, ali će kapacitet za proizvodnju električne energije dostići 5.000 megavata do 2030. godine, kada u potpunosti bude završen.

Ugovor za nabavku solarnog aluminijuma, čija se vrednost ne otkriva, nemački automobilski gigant je sklopio sa komanijom Emirejts Global Aluminijum (Emirates Global Aluminium/EGA) iz Emirata, koja je najveći svetskim proizvođač aluminijuma, ali i najveća industrijska kompanija u ovoj državi izvan naftno-gasnog sektora.

Emirejts Global Aluminijum je prva kompanija na svetu koja će koristiti solarnu energiju za komercijalnu proizvodnju aluminijuma i prema najavi nemačkog giganta, aluminijum dobijen na ovaj način će se za sada isporučivati isključivo BMW grupi.

Kompanija iz Emirata je takođe saopštila da je BMW grupa prvi kupac, njenog, kako se navodi prvoklasnog aluminijuma (CelestiAL), čija je proizvodnja počela u januaru.

 EGA
Procenjuje se da će korišćenje solarnog aluminijuma smanjiti emisiju ugljen-dioksida u okviru BMW grupe za 222.000 tona godišnje. EGA

Kompanije već imaju dugogodišnju saradnju, jer EGA od 2013. godine snabdeva BMW standardno proizvedenim aluminijumom, koji se koristi za potreba sklapanja motora i druge delove vozila.

Ugovor predviđa da kompanija Emirejts Global Aluminijum isporuči BMW-u 43.000 tona aluminijuma tokom 2021. godine.

Procenjuje se da će korišćenje solarnog aluminijuma smanjiti emisiju ugljen-dioksida u okviru BMW grupe za 222.000 tona godišnje.

„Aluminijum je lagan, jak i beskrajno se može reciklirati. Zbog toga igra tako važnu ulogu u razvoju održivijeg društva i omogućavanju savremenog života. Međutim, važno je i koliko se aluminijum održivo proizvodi“, rekao je Abdulnaser Bin Kalban, izvršni direktor kompanije EGA.

Aluminijum proizveden sunčevom snagom se obrađuje u livnici lakih metala, u okviru fabrike Landšut BMW grupe gde se proizvode delovi karoserije i pogonski sklopovi, kao i komponente potrebne za električne vozove. Količina koja će se nabaviti prema novom ugovoru sa Emiratima, treba da obezbedi skoro polovinu godišnjih potreba ovog proizvodnog sistema u Bavarskoj.

Inače, u Bavarskoj je smešten najveći evropski BMW kompleks od 280 hektara u Dingolfingu, gradu u kome je kompanija počela proizvodnju 1968. godine. Sedište BMW grupe je takođe u ovoj pokrajini, u Minhenu.

 EGA
Električna energija za proizvodnju aluminijuma dolazi iz ogromnog solarnog parka Mohamed Bin Rašid Al Maktum u pustinji izvan Dubaija, koji će imati kapacitet od 5.000 megavata do 2030. godine. EGA

Smanjenje emisija kroz lanac dobavljača

Trend ka e-mobilnosti znači da se procenat emisije ugljen-dioksida sada podiže kroz mrežu dobavljača. U električnom vozilu emisije ugljen-dioksida su mnogo manje, ali i proizvodnja baterijskih ćelija, kao i aluminijuma zahteva velike količine energije.

U tom smislu, bez korektivnih mera, emisija ugljen-dioksida po vozilu, gledajući celokupan lanac snabdevanja BMW grupe, povećala bi se za više od trećine do 2030. godine.

Kompanija ne samo da želi da zaustavi ovaj trend, već da ga i preokrene, čak i da smanji emisiju ugljen-dioksida po vozilu za 20 odsto u odnosu na nivo iz 2019. godine.

BMW grupa se zato ranije već dogovorila sa dobavljačima da za proizvodnju ćelija baterija pete generacije koristiti samo zelenu energiju.

BMW grupa
Tokom ove godine BMW grupa će nabaviti 43.000 tona održivog aluminijuma, što treba da obezbedi skoro polovinu godišnjih potreba livnice lakih metala, u okviru fabrike Landšut u Bavarskoj. BMW grupa

Korišćenje solarnog aluminijuma bio je sledeći logičan korak, jer prema navodima BMW grupe, kako e-mobilnost odmiče, aluminijum će postati sve važniji kao lagan materijal koji delimično može da nadoknadi veliku težinu baterija u električnim vozilima.

Sem toga, BMW grupa nastoji da do 2030. godine na putevima bude više od sedam miliona elektrifikovanih vozila, od toga dve trećine potpuno električnih. Zato nemačka kompanija i sarađuje sa dobavljačima kako bi osigurala ne samo da lanac snabdevanja može da upravlja rastom obima, već i da se mogu primeniti zahtevi za održivi razvoj.

U BMW-u ocenjuju da se na taj način daje značajan doprinos transformaciji kompanije ka e-mobilnosti.

Nemački automobilski gigant se takođe obavezao da će značajno povećati procenat recikliranih sirovina, i da će više puta koristi sirovine u cirkularnoj ekonomiji, što takođe značajno smanjuje emisiju ugljen-dioksida.

Istovremeno, BMW grupa je uspostavila ugljenični otisak kao novi kriterijum za dodelu ugovora u okviru svog lanca snabdevnja koji je prošle godine počeo da se primenjuje na tenderima.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...