Vestas proizvodi vetroturbine iz energije biogasa

Autor:   BM

Pogon za proizvodnju vetroturbina danske kompanije Vestas, na južnoj obali Engleske, snabdevaće se električnom energijom dobijenom iz biogasa, koji kao ekološki prihvatljiv energent koristi britanska kompanija Blek Dog Biogas (Black Dog Biogas). Ovo partnerstvo predstavlja dobar primer kako veliki biznis prihvata ideju “cirkularne ekonomije”. (foto: Biogasna elektrana može da zadovolji oko 80 posto potreba fabrike Vestas, uz još 1.200 domova, logicsolutions.com)

Početkom meseca svetski lider u proizvodnji vetroturbina, danaska kompanija Vestas je objavila je da će njen pogon u Engleskoj, ubuduće koristiti električnu energiju dobijenu iz obnovljivog gasa britanske kompanije Blek Dog Biogas (Black Dog Biogas). Lokacije obe kompanije nalaze se na ostrvu Vajt (Wight), na južnoj obali Engleske.

Ert Kapital (Earth Capital) međunarodna kompanija za savetodave usluge upravljanje investicijama, sa sedištem u Londonu, inače deo veće grupacije Ert Kapital Holding (Earth Capital Holding), navela je u saopštenju da njena kompanija Blek Dog Biogas može da obezbedi dovoljno energije da se zadovolji oko 80 posto potreba fabrike Vestas, kao i potrebe približno 1.200 domova na ostrvu Vait.

vetroturbine
Vestas nastoji da obezbedi proizvodnju vetroturbina “bez otpada” do 2040. godine. (Izvor: ewind.es)

Postrojenje za biogas proizvodi energiju koristeći materijale poput trave i kukuruza, koji se uzgajaju na ostrvu Vajt. Prema Ert Kapitalu, ovaj proces se sastoji iz nekoliko faza, pri čemu enzimi razgrađuju sirovine, proizvodeći organsko đubrivo i biogas.

Biogas se koristi za napajanje dve kombinovane elektro-toplotne jedinice koje proizvode toplotnu i električnu energiju, dok se organsko đubrivo upotrebljava na poljoprivrednom zemljištu kako bi pomoglo u proizvodnji useva koje elektrane koriste.

To je, navodi Ert Kapital, pomoglo da se “podrži cirkularna ekonomija”, dok se istovremeno smanjuje potreba za korišćenjem onoga što su opisali kao “đubrivo sa velikom količinom ugljenika”.

Otpad od turbina i cirkularna ekonomija

Poslovanje povezano sa pojmom cirkularne ekonomije razvilo se tokom poslednjih godina u mnogim  kompanijama širom sveta koje žele da posluju tako što će minimalizovati otpad.

Iz svog ugla, Evropska unija je opisala cirkularnu ekonomiju kao “model proizvodnje i potrošnje, koji uključuje sakupljanje, izdvajanje, ponovnu upotrebu, preradu, obnavljanje i recikliranje postojećih materijala i proizvoda što je duže moguće”. To produžava životni ciklus proizvoda.

MHI Vestas
Poslovanje povezano sa pojmom cirkularne ekonomije razvilo se tokom poslednjih godina u mnogim  kompanijama širom sveta koje žele da posluju tako što će minimalizovati otpad. (Izvor: MHI Vestas)

Energija vetra jedna je od oblasti u kojoj bi cirkularna ekonomija mogla da ima značajan efekat u narednim godinama.

Ključni razlog je to što su lopatice za turbine napravljene od kompozitnih materijala koje je teško reciklirati, što znači da mnoge završavaju na deponiji kada se njihov radni vek završi.

Stvari se, međutim, menjaju. Prošlog januara je Vestas naveo da nastoji da obezbedi proizvodnju vetroturbina “bez otpada” do 2040. godine.

U decembru prošle godine, francuske kompanije koje posluju na međunarodnom nivou, Dženeral Elektrik Rinjuvbl Enerdži (GE Renewable Energy) i Veolia Nort Amerika (Veolia North America) su potpisale “višegodišnji sporazum” o reciklaži lopatica uklonjenih sa vetroturbina u vetroparkovima na kopnu u Sjedinjenim Državama.

Dženeral Elektrik Rinjuvbl Enerdži naveo je da će lopatice biti razgrađene na lokaciji u Misuriju pre nego što će se „koristiti kao zamena za ugalj, pesak i glinu u pogonima za proizvodnju cementa širom Sjedinjenih Američkih Država“.

Biogas
Biogas se koristi za napajanje dve kombinovane elektro-toplotne jedinice koje proizvode toplotnu i električnu energiju, dok se organsko đubrivo upotrebljava na poljoprivrednom zemljištu kako bi pomoglo u proizvodnji useva koje elektrane koriste. (Izvor: uk.ramboll.com)

Kreditni rejting

Vest o ugovoru Vestasa sa Blek Dog Biogasom stigla je istog dana kada je danski proizvođač turbina naveo da mu je renomirana američka bonitetna agencija Mudis (Moody’s) dodelila dugoročni kreditni rejting Baa1, što označava kompaniju umerenog kreditnog rizika.

U svom saopštenju Mudis je objasnio taj se taj kreditni rejting odnosi na “očekivanja dugoročnog rasta za tržište vetroturbina“, računajući i Vestasovu „poziciju lidera na tržištu“.

„Očekivanja za održivi rast u kombinaciji sa postepenim širenjem u ofšor sferi treba da podrže kontinuirani rast prihoda i veće iznose marži u budućnosti“, dodao je Mudis.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...