Empajer stejt bilding je sada zeleni oblakoder

Autor:   M.N.

Svet je postao malo zeleniji ove godine kada su zaživela svetla Empajer stejt bilding-a (Empire State Building) čuvenog oblakodera na zapadnoj strani Pete avenije u Njujorku. Ovo 443 metra visoko zdanje sa 102 sprata, uz još 13 drugih poslovnih zgrada u vlasništvu iste kompanije pokreće isključivo energija vetra. (foto: Simbol Njujorka sada je u potpunosti energetski efikasan, Pixabay)

Vodeća američka kompanija za nekretnike Empajer Stejt Rialti Trast (Empire State Realty Trust / ESRT) objavila je u sredu veliki kupovinu električne energije iz energije vetra od energetskih kompanija Grin Mauntan Enerdži (GME) i Dajrekt Enerdži (Direct Energy), što će je učiniti najvećom nacionalnom kompanijom za nekretnine koja u potpunosti koristi obnovljive izvore energije, prenosi Vašington post.

Trogodišnji ugovori, čija je primena počela u januaru, treba da obezbede 300 miliona kilovat-sati električne energije za nekretnine kompanije Empajer Stejt Rialti Trast koje se prostiru na više od 9,2 miliona kvadratnih metara. Navodi se takođe da je ta količina energije dovoljna da osvetli svaki dom u državi Njujork u periodu od mesec dana.

Njujork
U Njujorku zgrade proizvode više od dve trećine emisije ugljen-dioksida. (Izvor: Pixabay)

Zgrade Njujorka najveći zagađivači

Američka kompanija za nekretnine je već stvorila reputaciju u domenu održivog poslovanja. Decenijski rad na smanjenju emisija ugljen-dioksida omogućio je da Empajer stejt bilding smanji emisiju zagrevanja planete za oko 40 procenata. Inače, oblakoder se snabdeva energijom iz obnovljivih izvora od 2011. godine.

Proširivanjem korišćenja obnovljive energije na sve svoje nekretnine, ESRT će izbeći proizvodnju oko 204 tone ugljen-dioksida, što je ekvivalentno uklanjanju svih taksi vozila sa ulica Njujorka tokom cele godine.

Energija potrebna za funkcionisanje zgrada je jedan od najvećih nacionalnih izvora emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte. U Njujorku zgrade proizvode više od dve trećine gradske emisije ugljen-dioksida.

“Sve veći broj vlasnika zgrada razume ključnu ulogu koju naša vizija ima u borbi protiv klimatskih promena i kako ona može biti bitan deo rešenja”, navodi Dona de Konstanco (Donna De Costanzo), direktorka za klimu i čistu energiju u američkom Savetu za odbranu prirodnih resursa.

Nakon Empajer stejt bilding-a koji je “nacionalni lider naknadne ugradnje”, ona ističe da je odluka da se preostale energetske potrebe podmire obnovljivim izvorima energije “važan naredni korak”.

Pozivajući se na klauzule o poverljivosti u svojim ugovorima, Empajer Stejt Rialti Trast je odbio da objavi vrednost kupovine obnovljive energije. Ipak, kompanija navodi da je uočila da je kupovina čiste energije za nijansu skuplja od kupovine energije preko lokalnih komunalnih preduzeća.

Međutim, odlučivanje za obnovljivu energiju bila je takođe ekološka poslovna odluka, navodi Entoni Malkin (Anthony Malkin), izvršni direktor ESRT-a.

Njujork
Vetar je najviše korišćeni obnovljivi izvor energije u SAD. Prošle godine je iz ovog izvora proizvedeno oko 9 procenata električne energije. (Izvor: Pixabay)

Obnovljivi izvori kao poslovna prilika

Mnogi postojeći korisnici usluga ESRT-a interesovali su se za prelazak na zeleniju energiju. Veliki broj kompanija, uključujući neke koje iznajmljuju prostor u ESRT zgradama, usvojio je korporativne inicijative za održivost koje uključuju obaveze smanjenja njihove emisije ugljenika.

“Želimo da se diferenciramo višim kirijama, kako bismo dobili bolje korisnike, i time mogli da nadmašimo konkurenciju”, rekao je Malkin dodavši da takav pravac diktiraju zahtevi tržišta.

Ovaj potez je važna simbolična pobeda za obnovljive izvore energije, istakla je Sindi Rejnolds (Cyndy Reynolds), komercijalni direktor u energetskoj kompaniji Grin Mauntan Enerdži.

“Kada imate nekoga poput Impajer Stejt Rialti Trast za koga znate da će sagledati sve aspekte, bilo da je reč o troškovima ili pouzdanosti, i oni odluče da idu napred…to nije samo PR igra”, navodi Rejnolds, koja smatra da njen stav potvrđuju i poslovni rezultati koje ESRT ostvaruje.

“Veoma je važno imati primere poput Impajer Stejt Rialti Trast-a, koji će pokazati naciji da su opcije obnovljive energije pristupačne i usuđujem se reći, konkurentne”, istakla je Rejnolds.

Njujork

Proširivanjem korišćenja obnovljive energije na još 13 nekretnina, izbeći će se proizvodnja oko 204 tone ugljen-dioksida, što je ekvivalentno uklanjanju svih taksi vozila sa ulica Njujorka tokom cele godine. (Izvor: Pixabay)

Dualni sistem snabdevanja

Stvarnost američke električne mreže je takva da energija koja napaja ESRT-ovo osvetljenje i liftove ne dolazi isključivo direktno iz obnovljivih izvora. Grin Mauntan Enerdži prodaje energiju iz sertifikovanih vetroparkova širom zemlje. Istovremeno, kupovina obnovljivih izvora od kompanije Dajrekt Enerdži ide preko solarnih i vetroelektrana iz Teksasa.

Evo kako to funkcioniše za skoro sve korisnike zelene energije: Ukoliko ne crpite energiju direktno iz solarnih panela ili vetroturbina na svom posedu, kupovina obnovljive energije jednostavno znači da plaćate da se ta energija negde proizvede. Novim ugovorima, kilovat-sat čiste energije biće dodat u mrežu za svaki kilovat-sat električne energije koju koriste ESRT posedi, pomažući da se država preusmeri sa fosilnih goriva koja emituju ugljen-dioksid.

“Ako povećamo potražnju za čistom energijom, nužno ćemo smanjiti potražnju za konvencionalnom energijom”, istakao je Malkin. “Samim tim, ako smanjimo potražnju za energijom iz fosilnih goriva, ona će nestati iz mreže.”

Vetar - najzastupljeniji izvor

Prema Upravi za informacije o energiji, vetar je najviše korišćeni obnovljivi izvor energije u Sjedinjenim Državama. Prošle godine je na nacionalnom nivou, iz ovog izvora proizvedeno oko 9 procenata električne energije.

Podaci konsultantske kompanije Lazard pokazuju da su izgradnja i rad nove vetroelektrane jeftiniji od gotovo svih vrsta infrastrukture za fosilna goriva, čak i bez državnih subvencija.

Ukoliko se u obzir uzmu poreske olakšice i drugi podsticaji, energija vetra može da košta samo 9 dolara za 1.000 kilovat-sati, u poređenju sa minimum 23 dolara po kilovat-satu u elektranama na prirodni gas.

Konvencionalni izvori u Njujorku

Najveća količina električne energije u državi Njujork trenutno dolazi iz nuklearnih elektrana i elektrana na prirodni gas. Međutim, država je 2019. godine donela zakon kojim se obavezala da će do kraja decenije 70 procenata svojih energetskih potreba zadovoljiti kroz obnovljive izvore.

Njujork ima za cilj da eliminiše emisiju gasova koji izazivaju efekat staklene bašte iz svoje električne mreže do 2040. godine.

Velika preduzeća imaju važnu ulogu u promociji tranzicije, ocenjuje izvršni direktor ERST-a Entoni Malkin.

Obavezujući se da će kupiti obnovljivu energiju, kompanija Impajer Stejt Rialti Trast daje znak investitorima da mogu da zarade novac preduzimajući akcije vezane za klimu.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...