Iberdrola i Danone: Najveći solarni projekat u Evropi

Autor:   BM

Vodeći španski proizvođač obnovljive energije Iberdrola i francuski prehrambeni gigant Danone gradiće najveću solarnu elektranu u Evropi snage 590 megavati, na zapadu Španije. Projekat je vredan 300 miliona evra, a finansiran je u potpunosti privatnim kapitalom. (foto: Iberdrola - Solarna elektrana, deo projekta kroz sporazum čija primena počinje aprila 2022.)

Najveća solarna elektrana u Evropi nosiće simboličan naziv Francisko Pizaro, prema španskom konkvistadoru, osvajaču Carstva Inka i osnivaču peruanskog grada Lime. Gradi se u blizini grada Kakeres (Caceres) u zapadnoj španskoj provinciji Ekstramadura.

Kapacitet ove fotonaponske elektrane je 590 megavata, što omogućava snabdevanje 375.000 ljudi, kao i uštedu od 245.000 tona ugljen-dioksida godišnje.

Uz špansku Iberolu i francusku kompaniju Danone, koje su sporazum o partnerstvu na izgradnji najvećeg solarnog kompleksa u Evropi sklopili krajem januara, predviđeno je da u projektu učestvuje i portugalski proizvođač obnovljive energije Rosseti Engenharia.

Početak rada elektrane očekuje se u aprilu 2022. godine.

Iberdrola solarna elektrana
Najveća solarna elektrana će sa 73 megavata godišnje snabdevati 29 ispostava Danonea tokom 10 godina
(Izvor: Iberdrola)

Inače, Španija je najveće svetsko tržište za solarne projekte koji se izvode bez subvencija države.

Od 2,6 gigavat-časova novih solarnih elektrana u 2020. godini, čak 1,5 gigavat-časova je obezbeđeno kroz korporativne ugovore o otkupu električne energije.

Sada najveći evropski solarni park, Nunez de Balboa, opet po španskom konvistadoru, snage 500 megavat-časova, nalazi se takođe u provinciji Ekstramadura, u Španiji i izgradila ga je Iberdrola.

Najveća solarna elektrana na svetu je Bhadla u Indiji, sa kapacitetom od 2,245 gigavat-časova.

Danone
Danone moto - Jedna planeta, jedno zdravlje (Izvor: Perishablenews.com)

Ugovor o isporuci električne energije na 10 godina

Kompanije Iberdrola i Danone su takođe potpisale ugovor o otkupu električne energije.

Kako je saopštila Iberdrola, sporazum sa francuskim Danoneom predviđa da se 73 gigavat-časova godišnje iz solarne fotonaponske elektrane, isporučuje ispostavama francuske kompanije na 29 lokacija u trajanju od deset godina, počev od aprila 2022.

Aranžman treba da omogući francuskom proizvođaču hrane da smanji štetne emisije za 50 odsto do 2030. godine, kako bi do 2050. ostvario punu ugljeničnu neutralnost. Danone je sporazumom obezbedio i da se njegove proizvodne i logističke lokacije na teritoriji Španije, u potpunosti snabdevaju obnovljivom energijom.

Sporazum takođe predviđa da se Danoneovi dobavljači u Španiji, Graham Packaging i Salvesen Logistica, uključe u projekat.

Kako bi u potpunosti zadovoljio potrebe za obnovljivom energijom, Danone će sklopiti još jedan ugovor sa španskim proizvođačem o isporuci 104 gigavat-časova godišnje.

„Naše aspiracije su da napredujemo ka novom načinu poslovanja ne koji uzima samo rezultate, već i finansijske i društvene posledice naše aktivnosti“, rekao je Paolo Tafuri, direktor Danone Iberia.

Partnerstvo sa francuskim prehrambenim gigantom, kompanijom Danone za Iberdrolu predstavlja deo strategije razvoja projekata obnovljive energije kroz bilateralne ugovore, kako bi se velikim kupcima obezbedila čista energija po konkurentnim i stabilnim cenama, navodi se u saopštenju kompanije.

Solarna elektrana Francisko Pizaro će proizvoditi energiju i za devet Bajerovih lokacija u Španiji, prema desetogodišnjem ugovoru potpisanom u novembru 2020. godine sa nemačkim farmaceutskim gigantom.

Iberdrola solarna elektrana
Najveći evropski solarni projekat gradi se u blizini grada Kakeres, u zapadnoj španskoj provinciji Ekstramadura (Izvor: Iberdrola)

Cilj Iberdrole je ugljenična neutralnost do 2030. godine

Iberdrola upravlja sa elektranama na obnovljive izvore kapaciteta preko 33 gigavata širom sveta, a nešto više od polovine je u Španiji.

Ukupno gledano, 18 gigavata se obezbeđuje iz vetroelektrana, 13 gigavata je u hidroelektranama, a samo 1 gigavat iz solarne energije. Na ugovore o otkupu električne energije odnosi se 6,5 gigavata.

Sa ciljem da udvostruči svoje kapacitete za proizvodnju obnovljive energije, španska kompanija je planirala ulaganja od 75 milijardi evra od 2020. do 2025. godine.

Preko 14 milijardi evra će biti uloženo samo u Španiji, od čega će polovina otići na izgradnju kapaciteta za obnovljivu energiju, u sklopu strategije da proizvodnju u Evropi učini ugljenično neutralnom do 2030. godine, navodi se u saopštenju kompanije.

Već sada, prema navodima ove kompanije, emisije ugljen-dioksida po kilovatu časova su za dve trećine ispod evropskog proseka.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...