U zdravlje Milana Kundere!

M.L.

Rodio se na današnji dan, 1. aprila, što kao da nije bilo slučajno
(ilustracija, Milan Kundera, slavni češki pisac)

Prvog aprila pre 92 godine rodio se veliki češki, francuski i svetski pisac i esejista Milan Kundera.

Najposećeniji češki portal  Aktualne.cz donosi ovim povodom čestitku slavljeniku koju prenosimo u celini.

"Kao što i sam često ističe, rodio se prvog aprila, na Dan šale. Nije slučajno da prvo delo – roman koji ga je učinio svetski slavnim, nosi ime ´Šala´. 

U inostranstvu je roman izašao najpre u francuskom prevodu s veoma pohvalnim predgovorom slavnog francuskog pisca Luja (Louis) Aragona. ´Šala´ je potom prevedena na više desetina jezika.

Sedite u antičkom amfitetatru u Atini, pratite pozorišnu predstavu ´Tristan i Izolda´ Vagnera. Pored vas grčka studentkinja. Čim je čula da ste Čeh pitala je: ´Čitate te li Kunderu?´

Skitate po San Francisku, uživate u pogledu s mosta ´Golden gejt´ i tu naidjete na američku studentkinju koja koja sedi na zemlji i čita izdanje Kunderenih eseja na engeskom ´Iznevereni testamenti´. Na pitanje šta nosi za čitanje na odmor američki predsednik Bil Klinton (Bill Clinton) odgovora - ´Kunderine Smešne ljubavi´.

U vozu iz Tuluza za Pariz sredovečna Francuskinja vam poverava: ´Kundera je moj najomiljeniji autor´. A mladi Alžirac se pita: ´Zašto je Kundera bio optužen za denuncijaciju? To je sasvim besmisleno!´

O ´denuncijantskoj´ aferi, koju je pokrenuo nedeljnik Respekt, nema potrebe više da se išta kaže. Vaclav Havel, umetnik-dramski pisac, pronicljivo zaključuje da optužbe protiv Kundere ne mogu pretendovati na istinitost već samim tim što je čitava ta stvar bila tako glupo inscenirana.

Tome se pridružuje Josef Škvorecki (Škvorecky). Francuski filozof Bernar-Arni Levi (Bernard-Henri Levy), još pre objavljivanja izjave 11 slavnih pisaca, izjasnio za solidarnost sa Milanom Kunderom. A o toj izjavi, koju su potpisali između ostalih Fernando Arabal (Arrabal) i Mišel Uelbek (Michel Houellbeck) ćutala su neki domaći mediji...

Ne zna se još otkud vetar duva. No, činjenica je da optužba iz Respekta objavljena isti dan na nemačkom serveru Perlenhauer (Perlentaucher).

U poslednje vreme na internetu su nekoliko puta objavljivane novinarske patke o smrti Milan Kundere. Jednu je objavio i poljski list Gazeta viborča". To podseća na Hašekov članak u novinama po povratku iz Prvog svetskog rata pod naslovom ´Kako sam se sreo sa autorom nekrologa o meni´.

Dragi pane Kundero, za ovaj rđendan ti želimo sve najlepše, kao i da poživiš najmanje stoti".


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...