Milanu Kunderi posle 40 godina vraćeno češko državljanstvo

M. Lazarević

Ubrzo po emigraciji u Francusku krajem 70-ih, državljanstvo mu je oduzeto. Da li se Kundera vraća u Češku?
(foto, Milan Kundera, slavni češki pisac)

Milan Kundera, "francuski pisac češkog porekla", kako ga danas označavaju izdavači i književna kritika, ponovo ima češko državljanstvo. Ovom piscu su komunističke vlasti nekadašnje Čehoslovačke, oduzele krajem 70-ih državljanstvo, tri-četiri godine posle njegove emigracije u Francusku.

Kunderovi-mladi

Milan i Vjera Kundera, u mladosti

Kako danas piše list "Pravo", dokument o državljanstvu 90-godišnjem piscu je njegovom praškom stanu, 28. novembra ove godine uručio češki ambasador u Parizu Petr Drulak. Bio je to građanski čin, bez zastave i himne. Kundera je, po rečima Drulaka, "bio iskreno obradovan". Ambasador je izrazio nadu da će slavni pisac "preispitati svoj odnos prema objavljivanju njegovih dela na češkom jeziku"

(Kundera ne dozvoljava objavljivanje na svom maternjem jeziku svojih dela koja je napisao i objavio najpre na francuskom jeziku. Od sredine 90-ih piše i objavljuje isključivo na francuskom jeziku ali neće da neko drugi osim njega prevodi njegova dela na češki jezik, a za to dosad nije imao vremena... prim. ML).

Posle "plišane revolucije" 1989. Kundera je nekoliko puta posetio Čehoslovačku, potom i Češku republiku, a 1975. tadašnji predsednik Vaclav Havel ga je odlikovao Medaljom za zasluge koju je u njegovo ime preuzela supruga Vjera Kunderova. U proleće ove godine Kunderu je posetio u njegovom stanu češki premijer Andrej Babiš i ponudio mu vraćanje državljanstva što je ovaj prihvatio.

Časopis "Host" (Gost) objavio je prošle nedelje intervju sa Vjerom Kunderom koja je izjavila da je "migracija najveća glupost koju koju čovek može učiniti u životu". A povratak u zemlju, po rečima njegove supruge i dugogodišnjeg literarnog agenta, "nije bio moguć i zbog toga što to nisu hteli disidenti koji su došli na vlast".

Sada povratak, ili bar poseta domovini izgleda postaju mogući, a verovatno se i brzo mogu...


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...