IMPERIJA

Srdjan Stanišić

Vladimir Ilić: Glosar XXI veka za vladare, vojnike, novinare i razbojnike

Kakve to "niti" povezuju angloameričkog novinara Roja Gatmana koji je "otkrio konclogore u Bosni", Alistera Kembla, nekadašnjeg medijsko-političkog savetnika britanskog ekspremijera Entonija Blera i agenciju Ruder Fin? Ko su, i u čijoj "milosti", Vilijam Ruder i Dejvid Fin pokretači te agencije koja je ocrnila Srbe u velikom delu javnosti Zapada?

 

"Imperija" Vladimira Ilića, koja se pojavila na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu, ne nudi samo odgovore na ta pitanja, nego nas vodi i kroz lavirinte ideologije, geopolitike i, nadasve, medijsko-političke manipulacije. Knjiga objašnjava zašto su Srbi, kako reče autor, "dobrano proćerdali XX vek, sve trčeći da poljube ruku Njenom Veličanstvu po imenu ideologija", ali i šta (ko) ih čeka na početku putovanja kroz XXI vek.

 

Svakako ne slučajno, više puta tokom ove nesvakidašnje plovidbe kroz (ne)vreme odzvanja poruka upućena, čini se, ne samo Srbima i nekadašnjim narodima i "narodnostima" nekadašnje SFR Jugoslavije, nego i svim stanovnicima Balkana i Evrope ma koje vere i nacije bili: "Ko ne shvata šta znači trajanje, nikada neće shvatiti šta je civilizacija!"

 

U tom cilju, "Imperija" ukazuje na kontinuitet nastojanja "velike familije" (izvorno autorov termin koji je sličan sa terminom "globalna elita", ali obuhvata unakrsno povezane evropske i američke bankarske i "naftaške" porodice, staro evropsko plemstvo takodje povezano bračnim vezama, novu informatičko-komunikacijsku elitu, vojno-industrijski i naučni kompleks, kao i medijske "mogule") da izazivanjem ideoloških i ratnih sukoba na planeti ostvare svoj san, "uredjeno svetsko društvo".

 

Srbija se, "jednostavno", našla na putu te globalne mašinerije.

 

I ne samo Srbija, već i oni narodi Balkana koji su ubedjeni da su sada nezavisni i slobodni. I "na dobrom putu"!

 

I, kako reče izdavač "Konras", ovaj "glosar za sva vremena" i buduće nezaobilazno štivo svih koji se bave politikom, medijima i odnosima s javnoću, na vrlo ubedljiv način objašnjava u kakvom su "srodstvu" te tri oblasti i ko je, u stvari – Veliki Brat.

 

Imperija

 

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...