BILALOV APOKALIPTIČNI ŠEKSPIR

Iako je album "Julija i Roem", zasigurno, najslabije Bilalovo ostvarenje u karijeri, on je izdat u tiražu od 150 hiljada primeraka, čime može da se pohvali tek nekoliko evropskih autora

Lorens, pripovedač, bivši viševerski vojni sveštenik, u svom solarnom Ferariju, putuje kroz opustošene krajolike Evrope. Na putu nalazi dva mladića, Roema i Merkta, naporom i vrućinom iscrpljene, skoro na izdisaju. Sveštenik spasava dva mladića i oni zajedno nastavljaju kroz pustinju. Ubrzo nailaze na Tiba, čuvara monumentalnog nedovršenog hotela, oazu sigurnosti u peščanoj samoći. U njemu žive vlasnici sa kćerkom po imenu Julija.

Već na samom početku albuma "Julija i Roem” (Casterman), koji se maja pojavio u francuskim knjižarama, potpuno je jasno da se Bilal poslužio palimpsestom Šekspirove tragedije "Romeo i Julija". Lorens (Lorenco), Roem (Romeo), Merkt (Merkucije), Tib (Tibaldo), Pariš (Paris), Julija i njeni roditelji, žive u post-kataklizmičkom svetu postavljenom u albumu "Animal'z". Zemljina kora se izmenila, okeani su preplavili jedan deo kopna, a pustinja je progutala ono što je preostalo. Planeta Zemlja je iskazala svoj bes.

"Ja sam toliko pisao i crtao o diktaturama, o politici, o religiji, o opskurantizmu i ekonomiji, te sam poželeo da obradim još šire i univerzalnije teme. To nije ekologija, jer bi me ona ponovo poslala ka politici, od koje sam se udaljio. Ove priče su, za mene, planetologija, znači iznad svega do sada izrečenog. Ja nisam pesimista, jer smatram da je život lep, ali gledajući kako se množe katastrofe, pustio sam da me vodi ideja kako je sâma Planeta rešila da nam pošalje poruku – objašnjava Enki Bilal svoje motivacije.

Tokom velikog besa planete, mnoštvo ljudi je nestalo, a oni koji su preživeli, morali su da se prilagode, negde fizički (Animal'z), a negde društveno i duhovno. Tako, po dolasku u hotel, protagonisti ne znajući ni sami zašto, počinju da izgovaraju Šekspirove replike. Lorens, narator i svevideće oko pripovesti, jedini je svestan da se čitava situacija pretvorila u remake Šekspirove drame, te zato pokušava da pronadje strategiju kojom će se izbeći, svima poznati, tragičan kraj. "Pošto sam već govorio o problemu vode i ljudskom prilagodjavanju ovom elementu, hteo sam da ukažem da preživljavanje zavisi i od društvenih veza, od kojih je najsnažnija ljubav. Za to, bio mi je potreban jedan veliki tekst o ljubavi. A, koji bi mogao da bude veći i univerzalniji od Romea i Julije – kaže Bilal o svom izboru.

Da čitalac ni u jednom trenutku ne bi zaboravio da postoji "čvrsta veza" izmedju Šekspirove tragedije i Bilalove melodrame, autor tokom priče sve više naglašava replike iz originalnog dela. "Planeta Zemlja je, u svom revoltu, sve poremetila, čuvajući za sebe ljude koji vrede. Tako, bez sumnje, ona sâma, protagonistima stavlja u usta citate Šekspira – sugeriše autor jedno od mogućih objašnjenja. Zaista, u početku, od ove Bilalove tehnike očekuje se da doprinese razvoju intrige i sa opravdanjem se smatra da se likovi nesvesno oslanjaju na repere koji ih, u neku ruku, vezuju sa svetom pre katastrofe. Medjutim, vrlo brzo se shvata da je tehnika primenjena mehanički i da je sâma sebi opravdanje.

Inače, Šekspirova ideja tretirana je površno i bez ikakve autentičnosti, dok su likovi blede kopije originala, bez istinske razrade i dubine, bez emotivnog naboja, skoro na ivici karikature. Napetost u zapletu je svedena samo na jedan element – u kojoj meri će Bilal da skrene sa originala. Tako je, za razliku od Šekspirovog tragičnog karaja, Bilal napisao holivudski kraj za svoje ljubavnike. Roem i Julija, uz Lorensovu pomoć, uspevaju da pobegnu i time se čitateljima sugeriše da ljubav može da spase planetu.

Vrlo slab scenario "Julije i Roema", čini da se čitanje albuma brzo svede na gledanje kadrova i uživanja u Bilalovom grafizmu. Sa estetske i vizuelne strane, "Julija i Roem" je na istom nivou kao i "Animal'z", dominiran hotimičnim autorovim grafičkim minimalizmom. U prethodnom albumu, da bi što bolje dočarao vodu i led, Bilal se opredelio za plavo-sivi papir. Ovoga puta, "podloga" priče je zemlja, te je papir oker boje. Iako je crtež uradjen sa malo manje finesa nego "Animal'z", on je, kao i uvek, izuzetno lep, ekspresivan i sugestivan. Tuga i melanholija koji prožimaju priču na nivou scenografije, karaktera i osnovnog zapleta, odlično su sugerisane kroz snažne poteze grafitom, prosvetljene sa malo belog, crvenog i plavog pastela. Protagonisti imaju markantna lica, dekori i krajolici se stapaju na najčudniji način, a scene prepune tišine ukazuju na mešanje novonastale praznine i tragove prošlosti.

Iako je album "Julija i Roem", zasigurno, najslabije Bilalovo ostvarenje u karijeri, on je izdat u tiražu od 150 hiljada primeraka, čime može da se pohvali tek nekoliko evropskih autora. Ima se utisak da je Bilal ovaj album uradio isključcivo zbog kontinuiteta trilogije i radi komercijalnih potreba. Istovremeno, pored klasičnog albuma sa tvrdim koricima, uradjena je i računarska aplikacija za iPad. U prvoj verziji, narator je sâm Enki Bilal, a u drugoj, dijalozi su upisani ispod kadrova. Muziku je komponovao Goran Vejvoda.

U narednom periodu, Bilal će se posvetiti poslednjem albumu trilogije, kome će "osnova" biti vazduh. Istovremeno, on razradjuje ideju za novi film. "Razmatramo adaptaciju albuma Animal'z i usmeravamo se ka 3D filmu, odnosno, tehnici nalik 'Avataru'. Glumci bi bili smešteni u trodimenzionalne 'bilalijanske' dekore. Medjutim, tek smo na početku – kaže autor čiji je prvi zadatak da pripremi veliku izložbu koja će se održati u Njujorku.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...