Ljubitelji klasičnog čitanja žive skoro dve godine duže

M. L.

Istraživanja američkog univerziteta pokazuju da su oni koji su redovno čitali knjige i novine, živeli 23 meseca duže od drugih

Reklo bi se: knjiga glavu čuva - internet je kvari. Istraživači s poznatog  američkog univerzita Jel (Yale) pratili su duži niz godina ponašanje uzorka od 3.635 ljudi, starijih od 50 godina - pre svega, koliko dnevno vremena provedu u čitanju knjiga i novina. Oni koji su bar 30 minuta dnevno čitali knjige i novine živeli su u proseku 23 meseca, tj malo manje od dve godine, duže od drugih.

S izvesnom, malom dozom preterivanja moglo bi se reći "knjiga glavu čuva, socijalne mreže je kvare" jer se procenat onih koji redovno koriste socijalne mreže ili su posvećeni gledanju televizije i slušanju radija, je veći od redovnih čitalaca novina i knjiga.

To, naravno, nije apsolutna zakonitost ali je korelacija, ipak, sasvim evidentna jer dugogodišnje čitanje knjiga i novina, kako se tumači, dovodi do "jačanja nekih važnih regiona u mozgu" koji su "zaduženi" za ovu složeniju komunikaciju od one koja teče kroz društvene mreže, televiziju ili radio. Sekundarni, mada ne i beznačajni efekat, jeste produženje života.

Na produženje života, prema zaključku ovog istraživanja, uticaj ima čak i to šta čitate. Jer, redovni čitaoci knjiga žive duže od čitalaca novina.

Istraživanje je realizovano tokom proteklih 12 godina ali se nastavlja i dalje. Istraživači će nastojati da utvrde ima li na mozak neki uticaj da li se čitaju klasične ili e-knjige ili se koriste  audio-knjige i koja vrsta literature – romaneskna, tj fikcionalna, ili literatura fakata.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...