Vinaver – prvi srpski tviteraš

Aleksandar Andrić

Povodom 8. izdanja romana “Simfonija Vinaver” Milovana Vitezovića

Ima tome nekih sedam izdanja i 22 godine kako je uvaženi srpski pisac Milovan Vitezović otkrio prvog srpskog tviteraša – pesnika, prevodioca, novinara i vojnika (dobrovoljca u Prvom svetksom ratu, jednog od 1.300 kaplara, pripadnika čuvenog Đačkog bataljona), Stanislava Vinavera. To se dogodilo u knjizi, romansiranoj biografiji „Simfonija Vinaver“ sugestivnog podnaslova „Roman sa velikom gospodom Beogradskom“, koja je baš ovih dana dočekala svoje osmo izdanje (Dan-Graf i Informatika).

simfonija_vinaver-korice

Korice čuvenog romana Milovana Vitezovića o Stanislavu Vinaveru i "velikoj gospodi beogradskoj"

Kako je to Vinaver bio preteča tviteraša današnjih? Lako i elegantno, lepršavo i duhovito, iskričavo i vrcavo, umno i obrazovano. Njegov Tviter nalog otvoren je u bašti beogradskog hotela „Moskva“ gde se slivalo i odlivalo gro priča, govora, razgovora i ostalih abrova (beo)gradskih. A Vinaver ih je, gonjen neverovatnim entuzijazmom i energijom upijao i raspijao od sebe i iz sebe u susretima sa manje ili više umnim ljudima tog vremena, godine 1926, baš u vreme održavanja najvećeg svetskog skupa masona u Beogradu.
Svoje kratke i britke rečenice i opaske (nismo prebrojali ima li svaka dozvoljenih tviteraških 140 karaktera) Stansilav Vinaver objavljivao je bez mnogo premišljanja i (auto)cenzure skupljajući fejvove i retvitove po čaršiji beogradskoj a i šire. Među onima koje je pratio i koji su njega pratili nalazili su se, između ostalih i @Miloš Crnjanski, @Rastko Petrović, @Milan Rakić, @Branislav Petronijević, @Ljubomir Stojanović, @Slobodan Jovanović, @Stanislav Krakov, @Bogdan Popović, @Branislav Nušić, @Bora Stanković, @Nikolaj Velimirović, @Aleksandar Belić, @Stevan Hristić i mnogi drugi. #srpskakulturnaelita

Da je danas na Tviteru (a možda i jeste, ulogujte se i ukucajte @kaplar_vinaver), Stanislav Vinaver možda ne bi imao 10K i više folovera, ali bi oni koji ga zaprate bili sigurni zašto su to uradili. I uživali bi u njegovim tvitovima.

Kao, na primer, u ovom: „Jedan Srbin – jedna politička partija. Dva Srbina – dve političke partije. Tri Srbina – pet političkih partija. Četiri Srbina – svetski rat!“


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...