Grčka u požarima

A. Manić

Klimatski uslovi ekstremni, verovatno najgori u zadnjih 30 godina, i to će potrajati još neke vreme
(foto, Stanovnici atinskog predgrađa Varibobi privremeno su morali da napuste svoje domove zbog širenja požara)

U sredu, 4. avgusta, Atinjani su se probudili pod sivim nebom i uz jak smrad paljevine. Požari i vatre, koji već više dana gore u severnom predgrađu Varibobi, uprkos naporima nisu bili ugašeni. Civilna zaštita i vatrogasna komanda savetovali su stanovnicima da napuste svoje domove, jer su se šumski požari počeli da približavaju naseljima. Autoput koji povezuje sever i jug Grčke, radi bezbednosti, bio je zatvoren u predelu koji se nalazi u blizini požara.

Za to vreme, 520 vatrogasaca, 150 kamiona, 5 helikoptera i 7 aviona cisterni, pokušavali su da izađu na kraj sa vatrom koja se neprekidno širila i ugrožavala naselja Varibobi, Adames i Trakomakedones.

vatrogasci-peloponez-

Grčki vatrogasci na Peloponezu nisu uvek uspevali da se izbore sa vatrenom stihijom

Temperatura 45°, vlaga 10 odsto

Skoro deset dana, temperature vazduha, u Grčkoj, kreću se od 42° do 45°, dok su temperature tla mnogo više. Vlaga je niska, oko 10 odsto, a povremeno se diže vetar od 5 do 6 bofora, što doprinosi širenju vatre.

Nikos Hardalias, zamenik ministra za civilnu zaštitu, tokom konferencije za štampu, naglasio je da su klimatski uslovi ekstremni, verovatno najgori u zadnjih 30 godina, i da će to potrajati još neke vreme, te je od svih građana zatražio povećanu pažnju.

U utorak, 3. avgusta, u Grčkoj je bilo oko 80 požara od kojih je polovina uspešno ugašena. Međutim, na jugu Peloponeza, 300 km od Atine, tri sela su bila evakuisana, a požari su progutali tri hiljade hektara šuma. Na Rodosu, kao i na egejskom ostrvu Kos, vatrogasci se dalje bore protiv vatre koja gori već više dana. Slično je i na ostrvu Eviji koje se nalazi 80 km severno od Atine gde vatrogasci i dalje pokušavaju da zaustave vatrenu stihiju.

pozar-evia-

Požari na Eviji, početkom avgusta, stvorili su dimnu zavesu koja se videla sve do Atine

Nemarni građani i mafija potpaljuju vatru?

Istovremeno, nepažnja građana, uprkos upozorenjima vlasti, povremeno doprinosi širenju požara. Jedan pčelar je uhapšen jer je spaljivao granje i tako, iz nehata, započeo požar koji je ugašen posle jednodnevnog angažovanja vatrogasaca.

Kako se broj požara povećava, tako se povećava broj grčkih građana koji ne optužuju ekstremne klimatske uslove ili nemar za ovu katastrofu koja je pogodila Grčku. Prema njihovim rečima, energetska mafija je iskoristila uslove i podmetnula požare na više mesta ne bi li na taj način raščistila zaštićene prostore za postavljanje vetrogeneratora i vetroelektrana. Njihove pretpostavke se zasnivaju na sličnim akcijama koje je sprovodila građevinska mafija spaljujući zaštićene i za gradnju zabranjene prostore. Posle požara, putem različite korupcije, oni su dobijali dozvole za gradnju.

Ekstremne vrućine nisu samo u Grčkoj, nego i u Turskoj i Albaniji gde se, takođe, vatrogasci i vojska bore protiv mnoštva požara. Očekuje se da će, od naredne nedelje, temperature da padnu ispod 40° što bi moglo da smanji broj požara.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...