REČI I MISLI 9

Priredila   Aleksandra Lazić

Značajna i zanimljive izjave političara i poznatih ličnosti iz protekle sedmice

Nova država, stara Pandorina kutija

"Saradnja Crne Gore sa EU razvija se dobro, ali u svemu u čemu kasnimo faktički kasnimo zbog Srbije." (Ranko Krivokapić, predsednik Skupštine Crne Gore, u intervjuu zagrebačkom "Vjesniku", 08. februar 2007, "Beta" )

Jedan je Vuk

"Osamostaljenju Kosova ide na ruku i neinteresovanje srpske javnosti za Kosovo. Vuk Drašković mi je priznao da izlaznost na referendumu nije dostigla 50 odsto, kako je zvanično saopšteno, već svega 42 odsto birača. Ja bih posle takve tvrdnje morao da odem [s funkcije]." (Jan Kubiš, šef slovačke diplomatije, na zasedanju Odbora za evropska pitanja slovačkog parlamenta, 06. februar 2007, "Beta")

Nadgledano priznanje

"I u Beogradu i u Prištini odbio sam da uđem u tu debatu, uprkos insistiranju novinara. Svako ima pravo da čita dokument onako kako mu odgovara. Ali, svi su priznali da bi to bila nezavisnost pod međunarodnim nadzorom." (Marti Ahtisari, specijalni izaslanik UN, u intervjuu za "BBC", 06. februar 2007, "B92")

Nas i Rusa... nedovoljno za jedan veto

Putin Vladimir

"Radićemo zajedno sa našim prijateljima u Savetu bezbednosti." (Vladimir Putin, predsednik Rusije, u Minhenu, odgovarajući na pitanje "da li će Rusija staviti veto u slučaju nezavisnosti Kosova", 10. februar 2007, TV "B92")

Nemoj da brigaš, život se stara

Boris Tadic o Kosovu

"Sve će biti u redu." (Boris Tadić, predsednik Srbije, odbijajući da odgovara na pitanja o Kosovu i Metohiji na sastanku s predstavnicima Evropske privredne komore, 09. februar 2007, TV "B92" )

Obavezni program

"Ahtisarijev predlog nismo dobili zbog umjetničkog dojma, zbog utiska – nego zbog nekih drugih stvari." (Sanda Rašković-Ivić, predsednica Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, 07. februar 2007, TV "Pink")

Neslučajni partneri

"Ahtisarijev predlog je dosta izbalansiran i nije sve po našim željama. Nama piše šta treba da stavimo u Ustav, koji zakon da donesemo, dakle oduzeto nam je pravo da sami uredimo svoju državu, to su drugi uradili. Takav je projekat, zajednički, kao što je i oslobađanje Kosova izvedeno zajedno sa međunarodnom zajednicom i mi smo od tada partneri." (Agim Čeku, predsednik privremene Vlade Kosova, 05. februar 2007, "Glas javnosti")

"Nije slučajnost što je predlog Martija Ahtisarija dobro dočekan u Prištini." (Joakim Riker, šef UNMIK-a, 04. februar 2007, "BBC")

"Albanci neće biti razočarani konačnim predlogom Martija Ahtisarija. A Srbi neka dobro prouče predlog." (Frenk Vizner, izaslanik SAD za status KiM, u Prištini, 05. februar 2007, "B92")

Uhapsite Čekua!

"Kosovo je sastavni deo Srbije, i to garantuje srpski Ustav. A Čeku, kao državljanin Srbije, zbog ovakvih gluposti može da dođe pod udar Ustava države čiji je državljanin." (Dragan Šormaz, funkcioner DSS-a, na tvrdnju Agima Čekua da "kosovski Srbi ne žive u Srbiji", 06. februar 2007, "Kurir")

Svoje nećemo, tuđe ne damo

"Kad imate dva tako suprotna stanovišta kakvi su albansko i srpsko, verovatno će se nametnuti neko rešenje. A nije svejedno kako će izgledati to što bude nametnuto." (Dragoljub Mićunović, predsednik Političkog saveta DS-a, 08. februar 2007, "Intervju gledalaca" TV "Studija B")

Legalistički pragmatizam

"Jednom broju članova Republičke izborne komisije važniji je jedan promil zakonitosti od istorijskog trenutka u kojem se nalazi Srbija." (Zoran Balinovac, član RIK-a iz DSS-a, o ponavljanju izbora na 6 biračkih mesta, 05. februar 2007, "Politika")

"Ne volim Krležu, po tome je sličan Borhesu"

Kostres

"U novoj Vladi ne treba da bude Demokratska stranka Srbije jer je Vojislav Koštunica po stavovima o Kosovu sličan Slobodanu Miloševiću." (Bojan Kostreš, predsednik Skupštine Vojvodine iz LSV-a, 05. februar 2007, "Dnevnik")

"Platforma DSS nije od pomoći kada najavljuje prekid diplomatskih odnosa sa svetom u slučaju bilo kakve nezavisnosti Kosova. Pravili smo već tako smešne stvari, sudili zemljama sveta. A danas je Srbija slabija nego za vreme Miloševića." (Vojin Dimitrijević, direktor Centra za ljudska prava, 04. februar 2007, "FoNet)

O mrtvima sve najgore

"Politike prošlosti koje vide crvenu zvezdu koja se pomalja iznad Kremlja i koja će nas spasti objektivno su doživele propast. Pa čak i njihovom savezniku Sadamu Huseinu nije baš dobro. A Sadam Husein nam nije sačuvao Kosovo." (Zoran Ostojić, član Predsedništva GSS-a, u duelu sa Branom Crnčevićem iz SRS-a, 07. februar 2007, "Kontakt" TV "Košava")

Demokratski koalicioni centralizam

Velja Ilic

"Srbija ne treba da ulazi u EU ako nam otmu Kosovo i Metohiju." (Velimir Ilić, lider Nove Srbije, 04. februar 2007, "Kurir")

"Šta hoćete? Da ćutimo dok nam uzimaju i kuću i dvorište i pomoćnu zgradu? Znate li vi koliko je novca uloženo u Kosovo i Metohiju? Sa čime ćemo u EU ako nam uzmu sve? Zato ne damo naše i slažemo se s Velimirom Ilićem, mi smo koalicija i u 99 odsto svi mislimo isto." (Dragan Marković Palma, lider Jedinstvene Srbije, 04. februar 2007, "Kurir")

Ko? Koštunica

"Koštunica odbija da primi Ahtisarija, a onda kao mala maca prima svakog ko dođe." (Vladan Batić, predsednik DHSS-a, 07. februar 2007, "Problem" TV "Studija B")

"Sve su to priče koje služe samo tome da bi dr Vojislav Koštunica, plašeći mečku rešetom a srpski narod i građane Srbije nerazumljivim pravnim budalaštinama, mogao da drži za ministra za krupne provizije i kapitalne investicije magistra Velimira Ilića, za koga sam odavno predložio da, ako ume žmureći da ponovi naziv svog magistarskog rada, da mu se odmah dodeli titula doktora." (Nenad Čanak, predsednik LSV-a, 03. februar 2007, "Ilustrovana politika")

Završni račun

"Potrošili smo to što smo potrošili, a platili smo to što smo platili." (Dragan Todorović, potpredsednik SRS-a, 05. februar 2007, "Press")

Da, to sam ja!

"Očekujem da predsednik kaže strankama: Čuo sam vas i očigledno je da u ovom trenutku postoji samo jedan kandidat, kojeg je predložila Demokratska stranka. A to sam ja!" (Božidar Đelić, kandidat DS-a za premijera, 04. februar 2007, "Press")

Lex specialis je zakon

Toma Nikolic

"Ovo što sad imamo nije izborna volja birača. Tadić i Koštunica su ih namerno obmanuli i sakrili od njih bitnu činjenicu. Za sadržinu Ahtisarijevog plana znali su još 10. novembra, ali su se s njim dogovorili da izađe s planom kad se završe izbori. Tražim da se izborni rezultati ponište i da se održe novi!" (Tomislav Nikolić, zamenik predsednika SRS-a, 07. februar 2007, "Kurir")

Analize bez sinteze

"Nisam ja dnevno-politički analitičar da ocenjujem poteze Vojislava Koštunice i Borisa Tadića. Šta nas radikale briga šta oni rade! Baš me briga da ja analiziram da li je to dobar potez Koštunice i da li je Tadić skinuo neki kilogram ili ne." (Milorad Mirčić, potpredsednik SRS-a, 07. februar 2007, "Glas javnosti ")

"Otežavajuću okolnost za postizbornu saradnju DS-a i DSS-a predstavlja i činjenica da je i u aktuelnoj Vladi Srbije DSS pokazao sklonost ka 'koalicionom neverstvu', odnosno da je formalna manjinska vlada bila fiktivna, dok su faktičku koaliciju činili DSS, SRS i SPS." (Vladimir Goati, saradnik Instituta političkih nauka, 08. februar 2007, "Dnevnik")

Hej, Sloveni

"Izborni rezultati Saveza vojvođanskih Mađara nisu slabiji nego 2004, ali se hrvatska zajednica, koja je ranije glasala za nas, opredelila za DS. Posle ratnih neprijateljstava došlo je do panslovenske sloge." (Jožef Kasa, predsednik SVM, 08. februar 2007, RTS )

Držanje nivoa

Mladjan Dinkic

"Ja verujem da je dogovor između Tadića i Koštunice moguć. Kada bi vladu trebalo da sastave niži nivoi ove dve stranke, ona se verovatno nikad ne bi formirala." (Mlađan Dinkić, predsednik G17 Plus, 08. februar 2007, "NIN")

Istinite laži

"Nacionalni investicioni plan je izmislio Mlađan Dinkić isključivo da bi prešao cenzus." (Verica Barać, predsednica Saveta za borbu protiv korupcije, 07. februar 2007, "Kurir")

Ravna gora pobediti (ne) mora

Bozic

"Raspolućenost između Ravne gore i ideologije Građanskog saveza, koju je SPO neuspelo pokušavao da pomiri, pretpostavka je za [izborni] poraz." (Milan Božić, nekadašnji visoki funkcioner SPO-a i sadašnji predsednik UO "Telekoma", 09. februar 2007, "Standard")

"Uverena sam da će se SPO oporaviti, a DB će se sigurno raspasti." (Danica Drašković, nesuđeni "stečajni upravnik BIA", 10. februar 2007, "Kurir")

Region Delte

"Poziv Miroslava Miškovića [vlasnika 'Delte'] na formiranje Vlade više mi liči na apel nego na zapovest." (Aleksandar Vlahović, funkcioner DS-a, 07. februar 2007, "Kurir")

"Obavešteni smo danas od 'Politikine' Štamparije da je otkazano štampanje našeg lista, čije štampanje smo platili avansno. Direktor Štamparije obavestio nas je da je štamparija ispravna, ali da je premijer Koštunica, na intervenciju vlasnika 'Delte' Mirioslava Miškovića, naredio da se odbije štampanje našeg lista. Redakcija će kolektivno tražiti azil, jer je izgubila pravo na rad." (saopštenje redakcije "Tabloida", 0 7. februar 2007, "Beta")

Operisanje šovinizma

"Operisan sam od svakog šovinizma, ali da li je zamislivo da srpski novinari takav film snime u Hrvatskoj o njihovoj specijalnoj policiji i da dobiju nagradu? Nagrada bi im bila omča oko vrata na Trgu bana Jelačića. A gospodin Filip Švarm, Hrvat i Veran Matić, Hrvat, mogu da rade šta hoće i da još dobiju nagradu." ( Borislav Pelević, predsednik Stranke srpskog jedinstva, o dokumentarnom filmu "Jedinica", 06. februar 2007, "Danas")

Mentolsko pitanje

Vucic 0207

"Novine pišu o tom predlogu već danima, svi smo upoznati s njim, a Boris Tadić nas zove da kod njega na kanabetu divanimo i ćaskamo?! Pa, šta smo mi, mentoli, moroni? I gde su sada Tadićevi i Koštuničini saveznici, koji su nam ulivali lažnu nadu?" (Aleksandar Vučić, generalni sekretar SRS-a, 05. februar 2007, "Press")

"Hteli smo da steknemo iskustvo i zato se ozbiljno pripremamo za lokalne izbore, a posebno za Niš. Tamo pobeđujemo. Nismo se pojavili na parlamentarnim izborima da bismo sutra ugasili stranku. A znamo koliko je takvih budala dosad ulazilo u kampanju..." (Aleksandar Višnjić, lider Reformističke stranke, poslednje na izborima, 05. februar 2007, "Večernje novosti")

"Ko ne voli slaninu sa lukom, sveža leba i malu decu, neka se zapita u kakvom je stanju njegovo mentalno zdravlje." (Nenad Čanak, predsednik LSV-a, 03. februar 2007, "Ilustrovana politika")

Njen život u ružičastom

Ceca i Pink

O zabrani pojavljivanja Svetlane Ražnatović na "Pinku":

"Glupo je verovati da sam podsticala kriminalce na otmicu Željka Mitrovića, kao da niko ne zna da on ima novac. Za sve je kriv koncert pred Skupštinom Srbije 13. januara u organizaciji koalicije DSS-NS." (Svetlana Ražnatović, estradna umetnica, u intervjuu "Narodnim novinama", 09. februar 2007, "Beta")

"Ona je moja prijateljica. Ceca je bila u zatvoru, pa je okupila 100 hiljada ljudi na koncertu. U svakom slučaju, ona nije pevala nama u predizbornoj kampanji. Takođe, nije hvalila SPS nego je hvalila predsednika Tadića. Tako da treba pitate njih šta misle o Ceci. A za mene je ona devojčica iz peska." (Ivica Dačić, predsednik SPS-a, 06. februar 2007, TV "Avala")

"Uređivačka politika Pinka jeste i da ne pušta spotove klasične muzike, pa se ne sećam da se, recimo, Stefan Milenković bilo kome žalio da je to zato što ga mrzi Željko Mitrović." (Nenad Cekić, predsednik Republičke radio-difuzne agencije, 05. februar 2007, "Press")

Nismo odavle

"Ona [Lidija Vukićević] nije glumica. Ona je, uz to što je član SRS, i glumica i biće narodni poslanik. I to nisu bili pregovori, već obično ćaskanje." (Tomislav Nikolić, zamenik predsednika SRS-a, na pitanje "zašto je na pregovore kod predsednika Srbije poslao glumicu", 07. februar 2007, "Kurir")

"Ne znam o kakvom sukobu govorite. Sa Đelićem nemam nikakve odnose, tako da ne mogu biti u sukobu. " (Mlađan Dinkić, predsednik G17 Plus, 08. februar 2007, "NIN")

"Vi ste nestašan učenik. Dajte malo se priberite." (Vladan Batić, predsednik DHSS-a, u duelu sa Žarkom Obradovićem iz SPS-a, 07. februar 2007, "Problem" TV "Studija B")

Ispod crte

"Rusiju čuvaju pravoslavlje i atomska bomba, rekao je Putin, a Srbi imaju dva saveznika: Boga na nebu i Putina na zemlji... Adolfe Ahtisari, želim ti sve najbolje. Neka te što pre grli Ledi Di!" (Dejan Lučić, autor knjige "Tajna albanske mafije", 08. februar 2007, "Kurir")

VREMEPLOV

"Slobodan Milošević je jedini i apsolutno najozbiljniji kandidat." (Filaret, episkop mileševki, septembar 2000, RTS)

"Sigurno bih se brže poslovno razvijao da nisam bio član JUL-a." (Željko Mitrović, vlasnik "Pinka", mart 2002, "Studio B")


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...