REČI I MISLI 7

Priredila   Aleksandra Lazić

Značajne i zanimljive izjave političara i poznatih ličnosti iz protekle sedmice

Što bolje to gore

"Sve osim demokratske vlade, uključujući i radikale i Miloševićeve socijaliste, bila bi katastrofa za zemlju. To bi bilo 'lakše' za Zapad u slučaju Kosova, mnogi kosovski Albanci voleli bi da vide jednu takvu izolovanu vladu – ali bi to bila katastrofa za Srbiju i Evropu." (Hanes Svoboda, šef austrijskih socijaldemokrata u Evropskom parlamentu, 25. januar 2007, RTS)

"Pošto sve partije u Srbiji u skorijoj budućnosti očekuje izveštaj Ahtisarija o regulisanju kosovskog problema, ja rukovodećim partijama ne bih zavideo. Mislim da one čine veliku grešku što ne dopuštaju SRS-u da učestvuje u vlasti." (Sergej Baburin, potpredsednik Državne dume, 22. januar 2007, "B92")

"Ovo je pobeda za sve ljude koji žive na Kosovu, tamo je najteži život i mi im pružamo ruku." (Čedomir Jovanović, predsednik LDP-a, u izbornoj noći, 21. januar 2007, RTS)

Razočaravajuće redovno stanje

"Brojke kažu da se ništa nije promenilo u Srbiji od 2003. Ako pogledamo zbir glasova SRS i SPS, uvek je bilo 1,4 miliona glasova. Stranke bivše članice DOS-a su 2003. osvojile 2,4 miliona glasova, kao i na ovim izborima. Prema tome, ništa se nije promenilo u poslednjih šest godina, što je malo razočaravajuće." (Zoran Lučić, profesor Matematičkog fakulteta i izvršni direktor CeSID-a, 22. januar 2007, "B92")

Ko će koga

"Imali smo izbore, znamo više nego pre izbora – bliži smo odgovoru na pitanje o tome ko će s kim, ko će protiv koga, ko će kome..." (Vojislav Koštunica, predsednik DSS-a, u izbornoj noći, 21. januar 2007, TV "Pink")

Šta će biti s vladom?!

"Koalicije se prave u dva ili tri nivoa, kada jedna grupacija izađe pred druge grupacije i nastupaju kao jedna." (Verica Kalanović, potpredsednica G17+, 26. januar 2007, prema "Pressu")

"Nismo na pijaci da bismo samo podelili ministarstva i da bismo se dogovorili ko će da asfaltira puteve a ko da prodaje Telekom." (Dušan Petrović, zamenik predsednika DS-a, 22. januar 2007, TV "B92")

"Vladu bi trebalo da čine stranke demokratskog bloka, ma šta to značilo." (Miroslav Markićević, predsednik IO Nove Srbije, konferencija za novinare, 25. januar 2007, "B92")

"Mi nemamo nameru ni da se udajemo ni da se ženimo, imamo nameru da budemo jedna od stranaka proevropske orijentacije koje shvataju svoj stepen odgovornosti." (Tomica Milosavljević, potpredsednik G17+, 23. januar 2007, "B92")

"Šta kvalifikuje Koštunicu i Dinkića za novu vladu? To što su od Srbije napravili najnesrećnije društvo u Evropi u ovom trenutku?!" (Čedomir Jovanović, predsednik LDP-a, 24. januar 2007, TV "Pink")

"Zamislite nas u vladi sa sve Dinkićem, Tadićem, Koštunicom i Čedom Jovanovićem – ne pada nam na kraj pameti. Pa, više ja ne bih za nas glasao!" (Aleksandar Vučić, generalni sekretar SRS-a, konferencija za novinare, 25. januar 2007, RTS)

Posleizborna kampanja

Toma Nikolic

"Kao što vam je i obećala, SRS je pobedila na ovim parlamentarnim izborima. Nismo ispunili samo jedno obećanje – 50 procenata plus jedan glas." (Tomislav Nikolić, zamenik predsednika SRS-a, u izbornoj noći, 21. januar 2007, RTS)

"DS je postigla najveći uspeh do sada. Nikada pre jedna demokratska proevropska stranka nije dobila ovoliko glasova." (Boris Tadić, predsednik DS-a, u izbornoj noći, 21. januar 2007, RTS)

"Građani Srbije su na ovim izborima dali najveću moguću ocenu Vladi Srbije." (Vojislav Koštunica, predsednik Vlade Srbije, 24. januar 2007, "Tanjug")

"Rezultati koje je G17+ postigao su solidni." (Mlađan Dinkić, predsednik G17+, 22. januar 2007, RTS)

"Istraživači su toliko uverili javno mnjenje da SPS neće ući u parlament da celo veče primam pozive gde mi ljudi čestitaju rečima smo mi najveće iznenađenje ovih izbora. A za nas je iznenađenje što smo dobili samo 6 posto glasova." (Ivica Dačić, predsednik SPS-a, u izbornoj noći, 21. januar 2007, RTS)

"Narod je lud!" (Milutin Mrkonjić, potpredsednik SPS-a, u izbornoj noći, 25. januar 2007, prema "Vremenu")

Od usta uzimaju

LDP Jovanovic

"Građani nisu imali pravo na istinu." (Čedomir Jovanović, predsednik LDP-a, 23. januar 2007, TV "B92")

"Zahvaljujući agresivnoj kampanji, DS je uzeo deo naših glasova... Da je DS uložio toliko napora u kampanju u centralnoj Srbiji i Šumadiji, sigurno bi bili najjača stranka." (Jožef Kasa, lider Saveza vojvođanskih Mađara, 23. januar 2007, "Beta")

"Neprijatelji Pokreta snaga Srbije imaju mehanizam kojim postižu te rezultate." (Milanka Karić, prva na listi PSS-a, o izbornom uspehu partije G17+, 25. januar 2007, "Vreme")

"Izbori su odrađeni kao u vreme komunista i nekadašnjeg šefa države Slobodana Miloševića." (Naser Aziri, potpredsednik Demokratske partije Albanaca koja je bojkotovala izbore, 22. januar 2007, "FoNet")

Đelić forever

Djelic

"Nešto mi se čini da ne bih." (Boris Tadić, predsednik DS-a, na pitanje da li je spreman da ponudi mesto mandatara nekome izvan DS-a, u izbornoj noći, 21. januar 2007, RTS)

"O Božidaru Đeliću ne želim ni da pričam! Taj čovek ne ispunjava nijedan kriterijum za tako ozbiljnu funkciju kao što je premijerska." (Dragan Šormaz, potpredsednik IO DSS-a, 26. januar 2007, "Press")

Prijateljstvo, profesionalizam najstariji

"Labus je i dalje moj prijatelj, a sa Dinkićem imam profesionalne odnose." (Božidar Đelić, kandidat DS-a za premijera, 25. januar 2007, "NIN")

A onda tvojoj sreći dođe neko treći...

"Bićemo okosnica i sledeće vlade, mi ćemo dati premijera i ključne ljude u vladi, bez obzira na to što smo treći." (Velimir Ilić, lider Nove Srbije, za čačansku TV "Galaksija", 22. januar 2007, prema "Beti")

Enigma Koštunica

Kostunica 2007

"Posle svih ovih godina Koštunica je i dalje enigma za mene. Ne možete ga uhvatiti ni za glavu, ni za rep!" (Tomislav Nikolić zamenik predsednika SRS-a, 23. januar 2007, "Press")

"Sad bih citirao Koštunicu da je 'demokratija volja naroda'. Narod je glasao tako da je gospodin Koštunica, i pored najave gospođe Cece da je on ujedinitelj, dobio 16 posto i volja naroda je da kičmu buduće vlade čini DS." (Dragan Šutanovac, potpredsednik DS-a, 24. januar 2007, TV "Pink")

"Vojislav Koštunica kao premijer je najbolje rešenje zato što on ima najveću političku težinu i trenutno je najozbiljniji političar u Srbiji, a druga je stvar brojanja, nagodbe i svega ostalog što uz dogovore o formiranju Vlade ide." (Slobodan Lalović, funkcioner DSS-a, 23. januar 2007, "B92")

"Koštunice, spasi Srbiju i ubij se" (pesma okupljenih u izbornom štabu koalicije LDP-GSS-SDU-LSV, 21. januar 2007, RTS)

Politička e(ste)tika

"I mandatar i Vlada će zavisiti od ustupaka koje će raditi jedni prema drugima, a koji su politički a bogami i estetski." (Nenad Prokić, član Predsedništva LDP-a, 22. januar 2007, "Ključ" RTS-a)

"Gospodin Prokić je jedan od mojih omiljenih političkih mislilaca, takoreći spreman sam da uklešem u kamen njegovu misao: 'Srbija će ući u demokratiju sa Srbima ili bez njih'!" (Vladeta Janković, potpredsednik DSS-a, 22. januar 2007, "Ključ" RTS-a)

Emocija za nepristrasnost

"Ja zaista ne volim što je G17+ prešao cenzus. Ali, to je bila volja građana, i ja ću sve učiniti sve da sa koleginicama i kolegama iz G17+ sarađujemo." (Milan Marković, funkcioner DS-a, 25. januar 2007, "Replika" TV "B92")

"Sigurno je da će doći do formiranja vlade demokratskog bloka. Naš program nam je najbitniji i nemamo emocije ni prema jednoj stranci." (Srđan Šajin, predsednik Romske partije, 22. januar 2007, "Beta")

"Ja jesam član Političkog saveta DS-a, ali dajem nepristrasne analize, dao sam najbolju prognozu u jednom nedeljniku." (Zoran Lutovac, politikolog, 22. januar 2007, "Ključ" RTS-a)

Vreme (marketinških) čuda

Sutanovac

"S pismima koje je u predizbornoj kampanji ženama slao predsednik Tadić dešavale su se čudne stvari. Dobila ga je i moja pokojna baba." (Dragan Šutanovac, potpredsednik DS-a, 23. januar 2007, prema "Blicu")

Računanje na prste

"Ne želimo da se zalećemo kao što to uobičajeno radi CeSID, pa da omanemo." (Zoran Šami, funkcioner DSS-a, o sporom saopštavanju podataka u izbornom štabu DSS-a, 22. januar 2007, "Politika")

Izbeglice prvog reda

"Kada se govori o 60.000 novih radikalskih glasova u Beogradu, reč je uglavnom o izbeglicama koje žive u prestonici, a u međuvremenu su stekli državljanstvo i pravo glasa." (Dragan Đilas, bivši predsednik DS Beograda, 27. januar 2007, "Politika")

A sad malo on

"Pogledajte malo s kakvim lažovima i prevarantima se suočavamo, pogledajte s kakvim pokvarenjacima imamo posla – od svih društveno-političkih radnika, CeSID-a, raznih analitičara za tanjir kupusa i pasulja i ostalih prevaranata: kažu da je dve trećine glasalo za demokratske stranke. A za DOS-ovske ili lopovske stranke glasalo je jedva 50 posto." (Aleksandar Vučić, generalni sekretar SRS-a, 24. januar 2007, TV "Pink")

Beton liga

"Pravo da vam kažem, ne bih se iznenadio da su za mene najviše glasali zatvorenici. Uostalom, u zatvorima imaju vrlo pozitivno mišljenje o meni..." (Nenad Vukasović, predsednik Socijaldemokratije i branilac Zvezdana Jovanovića, o osvajanju 4453 glasa na izborima, 23. januar 2007, "Press")

"SPO zaslužuje dobar izborni rezultat. Mi smo zaslužili da dobijemo bar 20 poslanika." (Vuk Drašković, lider SPO-a, 22. januar 2007, prema RTS-u)

"Pobedićemo na narednim izborima. Naše mesto je u Vladi Srbije jer je program koji ima naša stranka najbolji u zemlji." (Milanka Karić, prva na listi PSS-a, 24. januar 2007, RTS)

"Nismo ni mislili da ćemo dopreti ni blizu cenzusa. Samo smo hteli da se za nas čuje i da se spremimo i osvojimo što više glasova na lokalnim izborima." (Aleksandar Višnjić, predsednik Reformističke stranke koja je osvojila 1538 glasova, 24. januar 2007, "B92 ")

"Za nas je glasalo 130 hiljada ljudi, iako smo najsiromašnija i najmlađa partija." (Jovan Krkobabić, predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije, 23. januar 2007, RTS)

Samo opušteno

Tadic januar 2007

"Neka dođe i Voja iza mene... Mislio sam na Voju Brajovića!" (Boris Tadić, predsednik DS-a, u izbornoj noći, 21. januar 2007, RTS)

"Malo sam svratio. Zašto da ne?" (Džejms Lajon, bivši šef Međunarodne krizne grupe u Beogradu, na pitanje "otkud u izbornom štabu SRS-a", 22. januar 2007, "Politika")

"Ako bi stvar došla do toga da treba da se obave neki dodatni, privatni, razgovori, uvek sam bio spreman da to uradim. Ali, mislim da neće biti potrebe za mojim, ili blagoslovom patrijarha." (Dragoljub Mićunović, predsednik Političkog saveta DS-a, 27. januar 2007, "Večernje novosti")

"Deo naših glasova otišao je MUPS-u... odnosno PUPS-u [Partiji ujedinjenih penzionera Srbije]! Volim što sam napravila ovu grešku, zaista ovo nije slučajno." (Slavica Đukić-Dejanović, funkcioner SPS-a, 24. januar 2007, "Problem" TV "Studija B")

Prosvećeni demokrata

Canak

"Koliko god me optuživali da nisam demokrata, nažalost i ja sam demokrata, makar do izvesne mere." (Nenad Čanak, predsednik LSV-a, 24. januar 2007, "Problem" TV "Studija B")

Drugarski se aplauz ori

"Šta to znači stranke proevropske orijentacije? U Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope bili smo Miloš Jevtić, iz DS-a, Ivica Dačić i ja, kao članovi socijalističkih stranaka, i sve su nas zvali 'drug' a ne 'gospodin'. Verujte mi na reč, drug Ivica Dačić je dobio aplauz posle svog izlaganja." (Žarko Obradović, potpredsednik SPS-a, 25. januar 2007, "Replika" TV "B92")

"Levici u Srbiji, koja se jedina zalaže za socijalnu pravdu, DSS je bliži nego DS." (Ivica Dačić, predsednik SPS-a, 26. januar 2007, prema RTS-u)

Nikad i nekad

Basara

Svetislav Basara, pisac:

"Normalno da sam bio srećan. Ne krijem zadovoljstvo jer sam sačuvao još malo neposrednosti. Kada sam raspoložen, to se vidi, kada sam neraspoložen – i to se vidi." (o dobijanju NIN-ove nagrade za " Uspon i pad Parkinsonove bolesti", u intervjuu pod naslovom "NIN može, SANU nikada", 25. januar 2007, "NIN")

"NIN-ov žiri je komponovan po nalogu Udbe i Dobrice Ćosića. Zato nisam dobio NIN-ovu nagradu, pa povlačim svoja buduća dela iz buduće konkurencije, čak i kod budućih žirija!" (o nedobijanju NIN-nagrade za "Looney tunes", 19. februar 1998, "NIN")

Izlučivanje fašizma

"Postoji nit u srpskom društvu koja je izlučila ideje fašizma – u Drugom svetskom ratu ideje Dimitrija Ljotića i vladike Nikolaja Velimirovića koje su svoju reafirmaciju dobile na Gazimestanu. Tada je Milošević spojio staljinizam i učenje Dimitrija Ljotića, a takav nacionalsocijalizam proizveo je sve nedaće na prostorima bivše Jugoslavije." (Zoran Ostojić, član Predsedništva GSS-a, na okruglom stolu Helsinškog odbora povodom Dana sećanja na holokaust, 27. januar 2007, "Danas")

Ostavština za budućnost

"Građanima Srbije poručujem – hvala i izdržite još malo, još malo je potrebno da SRS formira vladu. I to će biti sigurno na sledećim izborima." (Tomislav Nikolić, zamenik predsednika SRS-a, u izbornoj noći, 21. januar 2007, RTS)

"Dosta zavisi od nas, ali ne sve. Naš slogan nije bio 'Od nas sve zavisi', to će biti 2012. kada budemo imali 126 poslanika – naši birači idu tek u osnovnu školu." (Zoran Ostojić, član Predsedništva GSS-a, 25. januar 2007, "Replika" TV "B92")

"Ukoliko posle sledećih izbora ne budem deo izvršne vlasti, onda više nema smisla." (Aleksandar Vučić, gensek SRS-a, 24. januar 2007, "Kurir")

VREMEPLOV

"Odgovara mi da Slobodan Milošević ostane što duže na vlasti. U slučaju da opozicija dođe na vlast, međunarodna zajednica bi nas verovatno naterala na pregovore." (Agim Čeku, kao komandant Kosovskog zaštitnog korpusa, mart 2000, zagrebački "Globus")

"Sada u Skupštini Srbije platu prima 306, 307 ili 308 poslanika." (Boško Ristić, kao predsednik Administrativnog odbora Skupštine Srbije iz DS-a, novembar 2002, "Blic")


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...