REČI I MISLI 5

Priredila   Aleksandra Lazić

Značajne i zanimljive izjave političara i poznatih ličnosti iz protekle sedmice

Džungla, z.p. Srbija

"Nadam se da će buduću Vladu Srbije činiti demokratska većina, u suprotnom će ovde nastati mrak, opet važiti zakoni džungle, a mladi i obrazovani ljudi opet će napuštati zemlju." (Andreas Cobel, ambasador Nemačke u Srbiji, 03. januar 2007, "Večernje novosti")

Vera, indicija, ponos

"Mladić jeste u Srbiji i to prilično dugo. Za to imamo prilično jake dokaze koji sežu i u period od pre nekoliko meseci. Trenutno ne znamo tačno gde je, verujemo da je u Srbiji. Karadžić je povremeno boravio u Srbiji, RS i Crnoj Gori. Najviše indicija imamo da je on u Srbiji." (Klint Vilijamson, predstavnik SAD zadužen za pitanja ratnih zločina, 02. januar 2007, "Beta")

"Vašington sve više akcenat baca na istorijsku i moralnu suštinu haških optužnica. Amerikanci se ponose svojim ratnim savezništvom sa pobedničkom i slavnom Srpskom vojskom Kraljevine Srbije." (Vuk Drašković, ministar spoljnih poslova Srbije, 31. decembar 2006, "Dnevnik")

Mir, brate, mir

"Vlast u Srbiji podržava američke zločine u Iraku jer želi da učestvuje u okupacionim snagama. Srbiji je preko potreban mir i zato smo protiv ratnohuškačke politike koju vode Amerikanci, premijer Koštunica i predsednik Tadić." (Aleksandar Vučić, generalni sekretar SRS-a, 31. decembar 2006, "Kurir")

Priznajemo samo eone

Kostunica"

Rokovi su se obijali o glavu onima koji su ih i postavljali. [...] Treba se manuti pominjanja određenih rokova, pa i godina." (Vojislav Koštunica, predsednik Vlade Srbije, 06. januar 2007, "Blic")

Glas vapijućeg u politici

"Koštunica ne odgovara na očajničke vapaje Tadića [da se DSS izjasni da li ima jednaku distancu prema DS-u i SRS-u] zato što je nepošten i što hoće na prevaru da dobije deo birača – kad bi se jasno izjasnio da neće s radikalima, kao što neće jer im njegovi mentori to zabranjuju, onda birači ne bi glasali za DSS." (Dragan Todorović, predsednik Izvršnog odbora SRS-a, 03. januar 2007, "Glas javnosti")

Ko da nema kandidate, evo pet!

"Demokratska stranka je imala najmanje pet kandidata za predsednika Vlade. Božidar Đelić je prvi među jednakima." (Boris Tadić, predsednik DS-a, 10. januar 2007, "Politika")

Simpatičan blagajnik koji spletkari

"Sigurno ne bih bio član kabineta Božidara Đelića. Poštujem njegov intelekt i znanje, ali spletke koje on čini među ljudima je ono što je mene odmah teralo od toga da budem s takvim čovekom." (Mlađan Dinkić, predsednik G17 Plus, 09. januar 2007, "Kažiprst" Radija "B92")

"DS ima pravo da pravi loš izbor kandidata za premijera. Đelić je blagajnik Bogoljuba Karića i prijatelj čoveka sa poternice." (Andreja Mladenović, portparol DSS-a, 10. januar 2007, "Beta")

"Ne vidim nikakvog razloga zašto ne bismo mogli da sarađujemo s gospodinom Đelićem. Ja lično čoveka poznajem, on je i simpatičan." (Vesna Pešić, kandidat na listi LDP-GSS-SDU-LSV, 10. januar 2007, "Poligraf" TV "B92")

Srbodizel

"Naša zemlja mora da nađe načina da uđe u EU pomoću izbora, nove Vlade... nekog alternativnog goriva, inače bih bio zabrinut za Srbiju." (Slobodan Milosavljević, predsednik Privredne komore i kandidat na listi DS-a, 04. januar 2007, "Danas")

Srbijo iz dva dela, ponovo ćeš biti cela?

"Stranke treba da se nadmeću programima, a ne težnjom za međusobnim uništenjem. Mnogo je poruka u javnom životu koje upućuju na to da je Srbija prepolovljena, podeljena i da jedan deo valja, a drugi ne valja, da onaj deo koji valja isključuje onaj drugi, da onaj prvi doživljava onaj drugi kao političkog neprijatelja." (Vojislav Koštunica, predsednik DSS-a, 31. decembar 2006, "Večernje novosti")

"Izbori znače opredeljenje između različitih političkih ideja. To nikako ne znači podelu Srbije. Neko pokušava da zameni teze. A to je vrlo opasno. Onaj ko mogućnost izbora između različitih opcija zamenjuje pričom o podeli Srbije, puca u demokratiju." (Boris Tadić, predsednik DS-a, 31. decembar 2006, "Večernje novosti")

Grozno rialiti zgarište

"Opšta situacija u Srbiji je grozna." (Obren Joksimović, predsednik Demokratske zajednice Srbije i bivši član DSS-a, 03. januar 2007, "Beta")

"Srbija je postala rialiti šou bezvlašća." (Nenad Čanak, predsednik LSV-a, 0 4. januar 2007, "Beta")

"Za Srbiju nije kasno i nije nemoguće. Nije kasno da počistimo zgarište na kojem se nalazimo – socijalno, društveno i ekonomsko." (Nenad Vukasović, branilac Zvezdana Jovanovića i predsednik Socijaldemokratije, predajući listu svoje partije, 03. januar 2007, "Beta")

Raznovrsnost s manom

"Izborna ponuda nije savršena, ali je raznovrsna." (Marko Blagojević, programski direktor CeSID-a, 0 5. januar 2007, "Beta")

Izbori se za izbore

"Da smo češće imali izbore, verovatno bi već bio gotov autoput Beograd-Horgoš i most kod Beške." (Radovan Jelašić, guverner NBS, 31. decembar 2006, "Dnevnik")

Koalicija sa samim sobom

Aleksandar Popović, potpredsednik DSS-a, 07. januar 2007, "Večernje novosti":

"U politici ne može da se uzme metar, pa da se meri udaljenost i da se na osnovu toga rasuđuje. I, ako već moramo da govorimo o metrima i kilometrima, najbliži smo DSS, dakle samima sebi..."

"Kakvi su uopšte savezi mogući sa onima koji žale što, posle 5. oktobra, svoje političke protivnike nisu strpali u gepek automobila?!"

Jedino Vuk

Vuk

"Oni koji se u ovoj predizbornoj kampanji narodu reklamiraju i predstavljaju kao najveći izborni favoriti ili nisu iz Srbije ili se ne obraćaju Srbiji." (Vuk Drašković, predsednik SPO-a, 05. januar 2007, RTS)

"Ja lično ne poznajem ni jednog čoveka kome je više stalo da Kosovo ostane sastavni deo Srbije od Vuka Draškovića." (Anđelko Trpković, šef izbornog štaba SPO-a, 03. januar 2007, "Poligraf" TV "B92")

"Sećam se kada je predsednik opštine Trebinje Božidar Vučurović osmislio pesmu koju su mnogi tada pevali: 'Od gačačkih muslimana ostali su Vuk i Dana. Sve je srpska počistila ruka, osim kuće Draškovića Vuka'." (Danica Drašković, supruga, 04. januar 2007, "Kurir")

Aksiomatsko zasnivanje politike

"Vojislav Koštunica. To je aksiom koji se ne dokazuje." (Aleksandar Tijanić, direktor RTS-a, na pitanje "ko je ličnost 2006. godine", 30. decembar 2006, "Danas")

Nagradni konkurs "Zašto ste se rodili"

"Raspisao sam konkurs za dostavljanje na uvid radne biografije bolje od biografije koju ima Bogoljub Karić. Nagrada je 100 hiljada evra, a konkurs je namenjen pre svega liderima političkih partija koji treba da objasne ne samo gde, kada i zašto su se rodili, već da jasno kažu šta su dobro učinili za sebe, svoju porodicu, svoj narod." (Dragomir Karić, zamenik predsednika PSS-a, 0 5. januar 2007, "FoNet")

Stručnost ispred ljubomore

Dinkic

"Hajde da ne budemo ljubomorni. Nismo mi dovoljno dobri, ne mogu ja sam da vodim Srbiju. Hoću mnogo mladih lidera u Srbiji da se stvori i da počiste one koji nemaju pojma o politici i nemaju ništa od struke." (Mlađan Dinkić, predsednik G17 Plus, 04. januar 2007, TV "B92")

"U ovim izborima očekujem još samo da Dinkić kaže da će Srbija, kad pobedi G17 plus, imati i more, imajući u vidu da je građanima obećao i olimpijadu i ko zna šta sve ne." (Dragan Šutanovac, potpredsednik DS-a, 10. januar 2007, "Dnevnik")

Radikalno dole

Dacic

"Da bismo vratili birače koji su otišli od nas, ponekad moramo biti radikalniji od radikala." (Ivica Dačić, predsednik SPS-a, 10. januar 2007, TV "B92" )

"Danas oni poručuju, njihov zamenik lidera poručuje da SPS ne treba da uđe u parlament. A ja njemu poručujem: 'Druže Tomo, glavu dole, sram te bilo'!" (Milutin Mrkonjić, potpredsednik SPS-a, 10. januar 2007, RTS )

Pobedničke tikve s korenom

"To što u medijima ima Tadića kao predsednika države, ili Koštunice kao predsednika vlade, pa naravno da će ih biti, nisu oni tikve bez korena pa da budu u medijima samo u predizbornoj kampanji, oni su već pobeđivali na izborima. Oni koji uvek gube ne mogu da imaju isti tretman." (Dragan Šormaz, potpredsednik Izvršnog odbora DSS-a, 04. januar 2007, "Glas javnosti")

Volim da postim, ali nemam vremena

"Postim onoliko koliko mi to obaveze dozvoljavaju. Danas, kad se brzo živi, post je najbolji način da se vratimo duhovnosti koja postoji u svakom od nas." (Aleksandar Vučić, generalni sekretar SRS-a, 06. januar 2007, "Politika")

"Posao kojim se bavim mi ne dozvoljava da postim, pošto naš narod, nažalost, i nije navikao na post. Vi u Srbiji, naročito unutrašnjosti, nemate ništa posno da pojedete. Jedino da negde usput kupim 'sardinu' u prodavnici." (Ivica Dačić, predsednik SPS-a, 04. januar 2007, "Kurir")

Svud su straže...

"Dodelili su mi čin pukovnika i ja im zamjeram, ja sam u najmanju ruku đeneral." (Amfilohije, arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko-primorski, 05. januar 2007, "Oko" RTS-a )

Poznanije života i smrti

Aleksandar Vučić, gensek SRS-a:

"SRS osuđuje pisanje pretećih grafita [protiv Borisa Tadića]. Počinioca bi trebalo privesti k poznaniju prava – bilo da je aktivista DS, bilo da je psihopata, pošto trećeg nema." (08. januar 2007, "Danas")

"Posetite Elvisa Prislija. [...] Ne znam da li je Elvis Prisli živ ili mrtav, ne znam ništa o tome!" (Draganu Šutanovcu, potpredsedniku DS-a, 09. januar 2007, "Upitnik" RTS-a)

Ne pobeđuje lep nego uljudan

Tomislav Nikolić, zamenik predsednika SRS-a:

"Ne pozivam vas ja da glasate za nas jer smo lepi. Mi nismo stranka lepih ljudi." (04. januar 2007, TV "Pink")

"Videli ste one naše radikalske lavice u Skupštini... A čim se žene pojave u Skupštini, uljudnije je, kada vidim da je tu neko žensko, koristim druge reči." (05. januar 2007, "Beta")

Zato što krave ne mogu da čekaju

Tadic"Mislim da smo i [Tomislav] Nikolić i ja bili češće u posetama štalama sa kravama nego sa ovcama... Što se mene lično tiče, iskreno volim da odem na selo. Ja sam čovek sasvim iz grada, ali su mi i bake i deke sa sela i poreklo moje porodice u prvom sledećem kolenu je seljačko." (Boris Tadić, predsednik Srbije, 06. januar 2007, "Kurir")

One woman show

Milanka Karic

Milanka Karić, prva na listi PSS-a:

"I druge velike žene u svetskoj politici postale su 'čelične ledi' iz nevolje... Najvažnije je da imam u koga da se ugledam, od Margaret Tačer, Indire i Sonje Gandi, do Hilari Klinton." (05. januar 2007, "Kurir")

"On [Bogoljub] i ja smo dva tela i jedno biće. Mi komuniciramo telepatijom ako treba. Razumemo se potpuno... Sada je XXI vek ako niste znali. Zna se kako se komunicira u XXI veku, na sve moguće načine." (11. januar 2007, "B92")

"Slatki ste." (odgovarajući na pitanje da "Bogoljuba Karića sumnjiče za iznošenje 11 miliona dolara na Kipar", neautorizovani intervju, 10. januar 2007, "Politika")

"A, tako kratko?! Čekajte, rekli ste mi da ću biti malo duže kod vas. Već 5 minuta? Skupo vreme kod vas na 'Pinku'..." (na kraju gostovanja u Nacionalnom dnevniku, 09. januar 2007, TV "Pink")

Snaga Srbije

"Ja u vama vidim ogromnu energiju i snagu." (Tomislav Nikolić, zamenik predsednika SRS-a, u poseti Domu penzionera na Bežanijskoj kosi, 03. januar 2007, "RTS")

"Penzionerima su prvo odrezali glavu, a sada hoće da im je vrate nazad. To nije moguće." (Jovan Krkobabić, predsednik Partije ujedinjenih penzionera, 05. januar 2007, "Beta")

Astronauti iznad Kosovskog trougla

"Ja nisam vidovit i nemam tu sposobnost da na taj način unapred predviđam. Ali, predsednik Tadić možda ima pasulj, bob ili nešto treće, gde može da očita budućnost. [...] Boris Tadić misli da bi možda mogao da bude i pilot ili astronaut." (Andreja Mladenović, portparol DSS-a, 04. januar 2007, "Press")

"Kosovo je u znaku škorpije i uvek će biti poligon krvavih obračuna. Tu mira ne vidim, jer kao što imate Bermudski trougao, tako imate i Kosovo, koje ne donosi dobro." (Milena Ekart, astrolog, 31. decembar 2006, "Kurir")

(Meta)fore

"Bogoljub nije pobegao iz zemlje, on je sačuvan. [...] Sećate se da je i pokojni premijer olako shvatio pretnje pre nego što je ubijen, pa da je bio malo obazriviji možda bi danas bio živ." (Milanka Karić, supruga i nosilac liste PSS-a, 0 5. januar 2007, "Poligraf" TV "B92")

"Ne kažem ja da G17 Plus neće kupovati topove, ali to će biti topovi za veštački sneg." (Mlađan Dinkić, predsednik G17 Plus, 05. januar 2007, RTS)

"Kad čujem da treba da izručimo Mladića jer nas uslovljava Evropa, meni se digne kosa na glavi! Sreća da nemam dužu kosu, inače bi to strašno izgledalo." (Dragan Đilas, predsednik beogradskog DS-a, 08. januar 2007, "Poligraf" TV "B92" )

"Nemam ništa protiv pušača, ali imam protiv duvanskog dima. Zato mislim da će pušači glasati za G17 Plus." (Tomica Milosavljević, bivši ministar zdravlja i potpredsednik G17 Plus, 04. januar 2007, "Večernje novosti")

"Ima raznih legendi kako sam upoznao Borisa Tadića." (Zdravko Ponoš, načelnik Generalštaba, 11. januar 2007, "Vreme")

Klasična turšija

"Prvi put u svojoj dugogodišnjoj karijeri video sam da jedan profesionalni simfonijski orkestar ne dolazi na probu, jer treba da, kako vi kažete u Srbiji, 'kiseli' neko povrće pa da ga stavlja u tegle!" (Danijel Đulio Moles, dirigent iz Italije, napuštajući Niški simfonijski orkestar, 09. januar 2007, "Večernje novosti")

VREMEPLOV

"Ako ne bude tačna ta moja priča o 2007. kao godini našeg ulaska u EU, neću se više baviti politikom." (Zoran Živković, kao premijer Srbije, avgust 2003)

"Što se tiče tih masovnih grobnica, ja, pravo da vam kažem, mislim da je to dosta nastrano." (Mirjana Marković, kao predsednik Direkcije JUL-a, jul 2001)


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...