REČI I MISLI 3

Priredila   Aleksandra Lazić

Značajne i zanimljive izjave političara i javnih ličnosti iz protekle sedmice

Verujem jer je apsurdno

"Objasnio sam papi da je spor Makedonske pravoslavne crkve sa Srpskom pravoslavnom crkvom oko autokefalnosti apsurdan." (Nikola Gruevski, premijer Makedonije, o susretu s papom Benediktom XVI, 18. decembar 2006, "Beta")

Bombardovali smo se za naše dobro

"SAD nisu bile u ratu sa Srbijom. Ja tvrdim [...] da su SAD, NATO i vaši evropski prijatelji bili u ratu zajedno sa srpskim narodom protiv brutalnog, autoritarnog, nacionalističkog režima koji je poveo Srbiju na put uništenja." (Majkl Polt, američki ambasador u Beogradu, 21. decembar 2006, "NIN")

Ekološko pitanje života i smrti

Rasim Ljajić, predsednik Saveta za saradnju sa Haškim tribunalom:

"Prvo je predosadna tema, drugo što smo mi zbog te teme puno izgubili, što bukvalno svaki razgovor počinje i završava sa Mladićem, i to je prosto bilo neverovatno, da recimo dođe ministar ekologije iz švedske vlade i između ostalog kaže – pa dobro, ali šta je sa tim Mladićem, možete vi te obaveze da ispunite. Mislim, ne znam šta ministar ekologije u švedskoj vladi uopšte se zanima za to pitanje..."

"Kada je Ratko Mladić izlazio iz jednog vojnog objekta u drugi vojni objekat, postrojio je sve oficire koji su znali da se nalazi u tom vojnom objektu i svakom od njih je pojedinačno rekao – imate svoju familiju, do četvrtog kolena će svako stradati vaš, neću imati milosti ni prema vašoj deci, niti prema bilo kome ukoliko jednu reč kažete da sam ovde uopšte bio. [...] Ili, recimo, dođe čovek i ispriča gde se Mladić krio, ali ne ispriča sve. Naknadno se otkrije Mladićevo kretanje i da je taj čovek to znao, bude ponovo priveden i kaže: 'Ja sam vam rekao dovoljno da me vi ne uhapsite i da me ovi ne ubiju'." (17. decembar 2006, "Utisak nedelje")

Uzrok je posledica

"Pitanje saradnje s Haškim tribunalom bi već bilo rešeno da pregovori o priključivanju Evropskoj uniji nisu prekinuti." (Vojislav Koštunica, predsednik Vlade Srbije, konferencija za novinare, 23. decembar 2006, "Blic")

Shocking and fucking

"Šokirani smo činjenicom da predsednik Srbije naziva teroristu i optuženika za ratne zločine Agima Čekua vojnikom i sa njim na pristojan način razgovara o budućnosti dela teritorije Srbije. Razumemo mi da je Čeku podržao, takozvane, demokratske snage u Srbiji. Znamo da je i Tadiću i Koštunici izuzetno značajna podrška Čekua." (Aleksandar Vučić, gensek SRS-a, konferencija za novinare, 17. decembar 2006, "Tanjug")

Zemaljska Srbija i nebeski predsednik

Boris Tadic

Boris Tadić, predsednik Srbije i DS-a, u telefonskom razgovoru s građanima:

"Ljudi poštuju svoju tradiciju, ali i kažu dosta mi je da živim u nebeskoj Srbiji, hajde da živimo u zemaljskoj Srbiji. To je važan dokaz zrelosti naroda." (20. decembar 2006, "Politika")

"Vodio sam fantastičan razgovor sa tri bake u staračkom domu u Vršcu. Jedna je imala 100, druga 95 i treća 94 godine. Ova najmlađa mi je rekla: 'Predsedniče, kad ćemo već jednom u tu Evropsku uniju, moramo što pre'." (19. decembar 2006, RTS)

"Da sam bežao po aerodromu od Čekua, to bi bio kukavičluk. Ja sam odrastao na Dorćolu i tamo je često moralo da se izlazi na crtu." (20. decembar 2006, "Politika")

"Razmisliću pažljivo o vašem predlogu." (na molbu građanina da "nipošto ne pravi koaliciju sa DSS-om", 20. decembar 2006, "Politika")

"Eh, kad bih ja bio dobra vila, bilo bi super!" (20. decembar 2006, "Kurir")

"Ja sam odlično, ko sivi soko. A vi?" (20. decembar 2006, "Kurir")

Srbija glavu saginjati neće

"Imajući u vidu da je Srbija ponižena, mi pozivamo Srbiju – glavu gore! I sve druge, pojedine, kategorije stanovništva." (Ivica Dačić, predsednik SPS-a, konferencija za novinare, 20. decembar 2006, RTS)

Posetioci

"Svake večeri gledate političare kako posećuju vrtove, sastaju se sa domaćim životinjama, sa divljim životinjama, sa seljacima, sa građanima, sa malograđanima, sa sugrađanima – sa svim i svačim, sa svim i svakim. Jedino nema koalicije Lista za Sandžak!" ( Bajram Omeragić, predsednik koalicije Lista za Sandžak – dr Sulejman Ugljanin, 21. decembar 2006, RTS)

Tomislav Nikolic

"Jednom mi se učinilo da ovo nisu parlamentarni izbori, već izbori za ludake, kada sam video da jedan kandidat na TV spotu ljubi ovcu u čelo." (Tomislav Nikolić, zamenik predsednika SRS-a, konferencija za novinare, 21. decembar 2006, "FoNet")

Hormonalni poremećaji

"Izraz ministarstva sile ne koristi se nigde u svetu i ovde ih primenjuju oni koji očigledno pate od nedostatka muških hormona." (Dragan Šutanovac, potpredsednik DS-a, 20. decembar 2006, "Press")

"Mislim da se gospodin Đilas meni večeras udvara." (Miloš Aligrudić, šef poslaničkog kluba DSS-a, u TV duelu s Draganom Đilasom, predsednikom beogradskog DS-a, 18. decembar 2006, "Upitnik" RTS-a)

"Kod radikala je očita nesigurnost kojim putem ići – da li putem Šešeljevog testamenta, što je njihov prirodni put, ili putem sigurne ženske kuće, o kojoj govori Maja Gojković." (Srđan Šaper, direktor agencije "McCann Erickson" i član GO DS-a, 18. decembar 2006, RTS)

"Narodnjaci, braćo i zemljaci"

Ceca

"Ja ću pevati na tom dočeku [srpske Nove godine]. To je u organizaciji Vlade Srbije. Biće fascinantno." (Svetlana Ražnatović, estradna umetnica, 13. decembar 2006, TV "Pink")

"Kad je o zanosu reč, nije prijatno kad morate da demantujete direktno jednu damu, ali ja to prosto moram da učinim, pa da vas premijerno obavestim da Vlada apsolutno nema nikakav aranžman sa gospođom Ražnatović. [...] Ja bih lično bio vrlo pogođen kada bi sama gospođa Ražnatović pevala da propagira ideje DSS-a i ove Vlade." (Vladeta Janković, savetnik predsednika Vlade i potpredsednik DSS-a, 17. decembar 2006, "Utisak nedelje")

"Oni kojima se ne sviđa Ceca, uključujući i Vladetu Jankovića, mogu da odu u pozorište i slušaju filharmoniju." (Velimir Ilić, jedan od lidera "narodnjačke koalicije", 19. decembar 2006, "Kurir")

"Ceca je tu bila neizbežna. Ona i Velja Ilić već godinama su duet, nešto kao sestre Barudžije, s tim što ovde samo Ceca peva, a Velja plaća i dobro se provodi." (Dragoljub Žarković, glavni urednik "Vremena", 22. decembar 2006, "Politika")

"Bez obzira šta ko mislio, a svako ima pravo na muzički ukus, Svetlana Ražnatović ima po 100 hiljada gledalaca na koncertima. I to je činjenica. [...] Ja se ne stidim, ja volim Tomu Zdravkovića, Mikija Jevremovića i Đorđa Marjanovića." (Slobodan Vuksanović, ministar prosvete, 18. decembar 2006, RTS)

Beli (ekonomski) mag

"Mlađa [Dinkić] je i dalje moj pulen. Takav mag za ekonomiju Srbiji je neophodan. Međutim, ni njemu neću svirati u predizbornoj kampanji, jer sam previše veliki car da bih sebi dozvolio da utičem na biračko telo." (Rambo Amadeus, muzičar, na pitanje "zašto je prihvatio nastup na koncertu koji organizuje koalicija DSS-NS", 21. decembar 2006, "Kurir")

Razum i osećajnost

"Država ne sme da se meša u stvari koje ekonomija sama po sebi mora da reši – država ima svoje interese a fabrika svoje. Nekako je važno u svemu tome imati određeni razumni stepen nespokojstva." (Nenad Prokić, dramski pisac i član Predsedništva LDP-a, 17. decembar 2006, TV "Pink")

Antifašistički front žena nove Srbije

"Stjepan Mesić je odlučno objasnio da se radilo o spletu okolnosti i incidentu i šta sada misli o tome. On je dokazani i uporni antifašista, i to ne samo rečju već i delom. Ponosna sam što mi je baš Mesić uručio to priznanje." (Nataša Kandić, nosilac ordena "Danice Hrvatske s likom Katarine Zrinjske", 18. decembar 2006, "Kurir")

"Gospodin Mesić je mnogim potezima potvrdio svoju političku zrelost. On je prvi govorio o zločinima počinjenim nad Srbima i otvoreno osudio fašizam. Volela bih da su i naši političari toliko sposobni da naprave obrt, pokaju se za izjave iz devedesetih godina i naprave diskontinuitet." (Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava, 18. decembar 2006, "Kurir")

Ako kaniš pobijediti smiješ izgubiti?

"U Srbiji su danas pobedili oni koji su u Drugom svetskom ratu izgubili." (Ljubiša Rajić, profesor Filološkog fakulteta, 23. decembar 2006, "Danas")

Lustriranje sv. Nikole

"Ne može Srbija da bude pravoslavna džamahirija! Ja sam najveći kritičar SPC, ali onog dela crkve ogrezlog u blud, one crkve koja osveštava klinike ahtihrista, one crkve koja silom montira kioske na vrhovima planina... Protiv sam političkog delovanja patrijarha Pavla i pukovnika Amfilohija. Lustracija zvuči previše brutalno, ali su nam neophodne promene." (Vladan Batić, demohrišćanin na listi LDP-GSS-SDU-LSV, na pitanje "Čeda Jovanović bi da lustrira patrijarha?", 19. decembar 2006, "Press")

"Ispričaću vam legendu o svetom Nikoli, znate da je on zaštitnik pomoraca, pa između ostalih i brodolomnika. I tako davljenik zapomaže i moli svetog Nikolu da mu pomogne. I sluša to Nikola, sluša – pa mu kaže: 'Ćuti i pruži ruku, pokušaj nešto za sebe da uradiš pa će ti neko pomoći. Ali, ako si odlučio da se predaš i da se daviš, i ako očekuješ od nekog drugog da živi tvoj život, onda tebi pomoći nema'." (Čedomir Jovanović, predsednik LDP-a, 19. decembar 2006, RTS)

Carinici i fariseji

"Ja ne mogu da znam podatke od starih Egipćana do sada!" (Dragan Jerinić direktor Uprave carina, 22. decembar 2006, "Poligraf" TV "B92")

Kako odoleti?

"Ne može čovek da odoli a da ne prizna da je u toj smrdljivoj priči jedan ovejani gangster Dejan Milenković ispao pošteniji od: ministara, direktora, advokata, predsedničkih kandidata, generalnih sekretara Vlade i tušta i tma istih takvih kao i oni." (Miloš Vasić, novinar, u Otvorenom pismu NUNS-u, 21. decembar 2006, "Vreme")

Monoglote

"Ja govorim bosanski, ne bošnjački. Pitanje bosanskog jezika, srpskog, hrvatskog, u novije vreme i crnogorskog jeste prevashodno jedno kulturološko pitanje, pitanje političkog iskustva. Lingvistička suština jeste da se radi o jednom jeziku, s pravom da svaki od ova četiri naroda nazovu ovaj jezik kako to njima odgovara." (Esad Džudžević, funkcioner Lista za Sandžak – dr Sulejman Ugljanin, 19. decembar 2006, TV "Novi Sad")

"Za osam godina u Atini nisam naučio grčki. Možda je tako i bolje, jer tamo ima 12 dnevnih sportskih listova, ko zna šta pišu o meni." (Željko Obradović, košarkaški trener, 19. decembar 2006, prema "Pressu")

Ostati bez ostavke

"Koliko ja znam, nemam nameru da podnesem ostavku." (Nebojša Leković, generalni sekretar FK Crvena zvezda, 23. decembar 2006, prema "Blicu")

Tempo je na njihovoj strani

Otvaranje "Tempa" na Novom Beogradu, 23. decembar 2006, "Press":

"Evo, stojim već dvanaest sati u mestu, a do otvaranja ima još pet. Hladno je, ali izdržaću valjda. Ukoliko padnem, tu je i Hitna pomoć da pomogne. Ma, prijatelju, važno mi je da sam prvi, pa ovi ostali kada stignu." (Milivoje Ravnjak, iz Sremske Mitrovice)

"Poneo sam hleb, čvarke i pola kila rakije – mogu da čekam do proleća." (Milan Jović, iz Zemuna)

Vanvremenska lepota

"On mi je lep kao slika, a ostalo mu je još samo 26 godina, proći će i to." (Jasmina Davidović, supruga Dušana Maričića Gumara, osuđenog na 30 godina zatvora zbog učešća u ubistvu Ivana Stambolića, 22. decembar 2006, "Kurir")

Na bis!

"Najbliža nam je realna opcija, a koja je to, znaćemo posle izbora." ( Ivica Dačić, 23. decembar 2006, "Politika")

"Što se koalicija tiče, prvo treba sačekati rezultate izbora, da vidimo da li će DS preći cenzus." (Miloš Aligrudić, 18. decembar 2006, RTS)

"Ja sam, inače, duhovit čovek, ali mi životne okolnosti ne dozvoljavaju da ispoljim tu duhovitost. Šta ima da se ljutim [što me zovu Toma Grobar]?! Mogu da me zovu kako hoće, ali Grobar i njegovi pobeđuju 21. januara!" (Tomislav Nikolić, 22. decembar 2006, "Press")

" Nije mi jasno zašto se koaliciji u kojoj sam postavljaju pitanja u vezi sa homoseksualcima. Što se tiče gejeva, bolje bi bilo da ste to pitanje postavili nekome iz vladajuće koalicije, jer su u Vladi dva ministra geja." (Vladan Batić, na tvrdnju da je muzička podloga spota koalicije LDP-GSS-SDU-LSV "kultna pesma gej populacije", 21. decembar 2006, "Kurir")

VREMEPLOV

"Napali su mi i majku, a ona je jedna tako skromna žena, nosi jelečiće... Je l' znate šta su jelečići? To su oni pleteni prslučići..." (Mlađan Dinkić, kao potpredsednik G17 Plus, novembar 2003, "Treći kanal")

Micic i Kidman

"I Nataša Mićić i Nikol Kidman imaju dobre noge, ali fizičku sličnost između njih dve nešto baš i ne primećujem. Jer, kada razmišljam o Nataši, često se pitam da li je sa mnom išla u školu ili vojsku." (Milorad Mirčić, funkcioner SRS-a, oktobar 2006, "Kurir")


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...