PRODAJA TELEKOMA, DA ILI NE

Srđan Ilić*

Cilj je da se podstakne dijalog kako bi se definisali zaključci i javnost upoznala sa svim efektima (pozitivnim i negativnim) koje privatizacija Telekoma Srbija donosi.

Povodom najavljene prodaje 40 posto akcija kompanije Telekom i oprečnih mišljenja koja se u javnosti mogu čuti, stručnjaci iz oblasti ekonomije, prava i komunikacija, predstavnici državnih institucija na lokalu i predstavnici medija razmenili su svoja mišljenja na Okruglom stolu koji su u Nišu u utorak organizovali UGS Nezavisnost, Granski sindikat telekomunikacija i saobraćaja i Sindikat „Telekom Srbija“ Nezavisnost – Odbor povereništva Niš

Diskusija na temu «Prodaja Telekoma: Da ili Ne» imala je za cilj da podstakne dijalog kako bi se definisali zaključci i javnost upoznala sa svim efektima (pozitivnim i negativnim) koje privatizacija donosi.

Na konferenciji su govorili:

1. Dragan Mladenović – regionalni poverenik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost
2. Bratislav Lazić – regionalni poverenik sindikata Telekom Srbija Nezavisnost
3. Milorad Božić– profesor Pravnog fakulteta u Nišu
4. Zoran Perić – profesor Elektronskog fakulteta u Nišu
5. Boban Stojanović – profesor Ekonomskog fakulteta u Nišu
6. Miroslav Miljković – profesor doktor i pravni savetnik UGS Nezavisnost za Nišavski okrug
7. Aleksandar Cvetković – načelnik Nišavskog okruga
8. Tomica Klikovac – Elektroprivreda Srbije
9. Andrija Stojković – predstavnik Unije poslodavaca Srbije
10. Snežana Marković – predsednica sindikata PTT Nezavisnost (većinskog sindikata u PTT sistemu)
11. Predrag Aranđelović – predsednik Odbora povereništva Niš, Sindikata Telekom Srbija Nezavisnost
12. Zoran Ristić, direktor centra za privatizaciju UGS Nezavisnost
13. Aleksandar Titović, predsednik Granskog sindikata UGS Nezavisnost za saobraćaj i telekomunikacije

Profesor Elektronskog fakulteta u Nišu Zoran Perić obratio se prisutnima sa analizom problema vlasničkih odnosa u telekomunikacionoj infrastrukturi u koju su izvršena ogromna ulaganja u proteklom periodu, kako samog Telekoma tako i građana Srbije. Takođe, istakao je da prodaja Telekoma nije samo problem zaposlenih u Telekomu već i zaposlenih u nizu izvođačkih firmi, sadašnjih i budućih stručnjaka koji dolaze sa
elektrotehničkih fakulteta, zaposlenih u razvojnim i naučnim institutima koji svoj rad baziraju na saradnji sa Telekomom. Budućnost telekomunikacija u Srbiji zavisi u mnogome od događaja koji nam predstoje! Profesor je takođe istakao da je najsigurniji način da što brže propadnemo taj da prodamo ono što nam donosi najviši i najsigurniji profit. Mi na taj način prodajemo budućnost naše zemlje.

Profesor Boban Stojanović istakao je da je takođe protiv prodaje ali da se mogu naći i neki argumenti za prodaju pre svega u tome što u jednoj neefikasnoj državi ne možemo smatrati da će Telekom večito efikasno funkcionisati ako bi ostao u njenom vlasništvu?!

Prof. dr Miljković Miroslav je istakao primer „uspešne“ privatizacije DIN-a. DIN je prodata za 360 miliona EUR i to je proglašeno za izuzetan uspeh. Danas smo svedoci da u ovoj firmi radi 1/4 prvobitnog broja radnika, da je prekinuta saradnja sa kooperantima, da nema više ulaganja u lokalnu zajednicu i u sport... Profesor je sa druge strane naveo skoru prodaju fabrike u Engleskoj, sličnog kapaciteta za čitavih 15 mlrd EUR... Zato, poručio je profesor, političari svesno obmanjuju javnost zarad svojih interesa. Njegoš je jednom rekao: „A moje pleme snom mrtvijeh spava“.

Zoran Ristić, direktor centra za privatizaciju UGS Nezavisnost istakao je da se planira prodaja firme čiji je neto profit prošle godine iznosio čitavih 250 miliona EUR, i to za sumu koja se kreće od nekih 800 miliona koliko je sada spreman da plati Deutsche Telekom do nekih 1,5 mlrd EUR koliko bi htela Vlada RS. Problem je i to što se na tenderu za privatizacionog savetnika pojavila samo jedna firma i to CITI GROUP koji
je ujedno i strateški partner (korporativni agent) upravo Deutsche Telekoma?! To otvara prostor za nagodbe, za netransparentnost i što-šta drugo... Hrvatski Telekom, odnosno Vlada RH je u celu priču ušla na drugi način. Građanima RH i zainteresovanim ulagačima je ponuđen otkup paketa akcija pod povoljnijim uslovima od tržišnih a onda su ti isti građani izašli na tržište i prodali zajedno sa Vladom RH svoje akcije Deutsche Telekomu po znatno višoj ceni. Iza toga DT nije više išao u kupovinu novih akcija. Kod nas se postavlja pitanje šta će se dogoditi sa akcijama manjinskih akcionara kada DT kupi kontrolni paket akcija (40% od države a već poseduje udeo u vlasništvu grčkog OTE-a).

Gospodin Aleksandar Cvetković je takođe istakao svoje argumente protiv prodaje Telekoma, kao najuspešnije firme u Srbiji, firme sa konstantnim profitom i velikom stopom ulaganja u infrastrukturu i društveno-socijalne projekte u zemlji. Postavio je pitanje – koji su to stručnjaci, na osnovu koje analize i sa kojim referencama odlučili da treba ići u prodaju Telekoma. Sindikati i veći deu stručne javnosti su protiv toga! Postavlja se pitanje zapošljavanja budućih stručnjaka, bezbednosni aspekt i još mnogo toga...

Gospođa Snežana Marković, predsednica sindikata PTT Nezavisnost (većinskog sindikata u PTT sistemu) je istakla problem koji bi mogao da zadesi radnike u PTT sistemu. Naime, sada PTT čitavih 27% prihoda ostvaruje od Telekoma. Šta će se desiti kada strani partner uđe u tu priču. Šta će biti sa radnicima u PTT-u, sa poštama od kojih je čak 50% potpuno nerentabilno (a PTT je u obavezi da ih održava zbog uredbe o
univerzalnosti pružanja PTT usluga). Stoga treba animirati zaposlene, stručnu i širu javnost da shvate da im neko svesno radi o glavi i da je potrebno da se svi zajedno suprostavimo tome!

Sagovornici na okruglom stolu istakli su da grana telekomunikacija, pored saobraćaja i energetike, predstavlja jedini zdravi segment društva koji donosi profit i koji je relativno dobro preživeo svetsku krizu. Uz to, vlast koja insistira na tržišnim principima rado pristaje da prisvaja profit od Telekoma a da anuitete prema CITI banci plaća samo Telekom.

Tomica Klikovac je kao završnu poruku istakao konstataciju da ovo treba
SPREČITI a ne čekati da se dogodi!

*Autor teksta je predsednik komisije za informisanje odbor povereništva Niš Sindikata Telekom Srbija ''Nezavisnost''


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...