Česi oštro podeljeni u ocenama kada im je bilo bolje

M.L.

Iznenađujući rezultati ankete uoči 30-godišnjice "Plišane revolucije" - čak većina ispitanika ocenjuje da im je u "komunističko vreme" bilo bolje
(ilustrtacija, Bina kod spomenika sv. Václava, na trgu 'Vaclavske namjesti' u Pragu: da li je posle bolje?)

S tvrdnjom da im je u socijalizmu bilo bolje nego sada saglasilo se u anketi, koju je nedavno sprovela istraživačka agencija Market riserč (Risearch) uoči skorašnje 30-godišnjice "Plišane revolucije", 38 posto ispitanika starijih od 40 godina. Istovremeno, 36 posto ispitanika u ovoj starosnoj grupi tvrdi da im je posle ovog preokreta bolje.

Kako prenosi informativni portal Novinky.cz, nostalgiju za vremenom pre novembra 1989. (kada je na miran i civilizovan način, u takozvanoj nežnoj revoluciji, srušen dotadašnji čehoslovački režim, jedan od najrigidnijih  u tzv socijalističkom bloku u Evropi) osećaju znatno češće manje obrazovani ljudi, dok kod visokobrazovanih je taj postotak znatno niži.

Prema oceni nešto više od četvrtine Čeha (27 posto), "somotska revolucija" nije imala nikakav uticaj na njihov život, dok 17 procenata navodi da im je život promenila na gore. A 19 posto njih nisu mogli da odgovore na ovo pitanje. 

Na "somotsku revoluciju" pozitivnije gledaju visokoobrazovani (57 posto) nego oni sa osnovnim obrazovanjem (22 posto).

Kao razlog zašto smatraju da se pre revolucije živelo bolje, ispitanici naješće navode punu, odnosno obaveznu zaposlenost, jaču socijalnu sigurnost i tadašnju veću ljudsku solidarnost.

Na drugoj strani, ubedljiva većina od 59 osto ispitanika je uverena da se ekonomska stuacija u zemlji popravila posle 1989, posebno u pogledu životnog standarda. Ljudi su, međutim, skeptičniji kada se tiče vrednovanje pravnog sistema i nezavisnosti medija. S tvrdnjom da Češka ima pravosudni sistem, uporediv sa zapadnim zemljama, saglasno je samo 38 posto ispitanika, a samo 33 posto njih ocenjuje češke medije kao nezavisne.

Ispitanici su podeljeni oko toga da li treba zabraniti Komunističku stranku Češke i Moravske (KSČM – nereformisana komunistička stranka, redovno ima poslanike u parlamentu i posle uvođenja višepartizma i slobodnih izbora). Dve petine su za zabranu, a protiv zabrane je 54 posto ispitanika. Za razliku od starijih, mlađi ispitanici su u izrazitoj većini za zabranu.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...