Sudovi mogu naložiti Fejsbuku da sasvim izbriše uvredljive sadržaje

M.L.

Načelnu odluku o tome doneo je u utorak Evropski sud pravde povodom tužbe liderke austrijskih Zelenih Eve Glavišnig-Piešek protiv ove društvene mreže
(ilustracija, Evropski sud pravde u Luksemburgu)

Evropski sud pravde (The Court of Justice of the Europepan Union-CJEU, francuski, Courte de Justice de lUnion europeenne-CJUE) doneo je danas  prelomnu odluku koja se tiče najveće svetske društvene mreže Fejsbuka (Facebook). Ukratko, sudovi u Evropskoj uniji mogu naložiti Fejsbuku da sa svoje mreže u celom svetu ukloni potpuno sadržaje koji nisu u skladu sa zakonom, a u koje spadaju, na primer, i uvredljivi komentari.

fejsbuk-pravda-

Ova načelna odluka doneta je povodom tužbe liderke austrijskij Zelenih eve Glavišnig-Piešek (Glawischnig-Pieszczek) koja je tražila da Fejsbuk odstrani sa mreže komentar, koji je prema njoj, kako je utvrdio austrijski sud, uvredljiv, predstavlja je u lošem svetlu, a mogao je da ga pročita svaki korisnik ove mreže.

Radi se o, kako ovim povodom podseća austrijska agencija APA, o članku o socijalnoj pomoći izbeglicama koji je na svom profilu na Fejsbuku podelio izvesni čovek i uz to objavio i uvredljivi komentar kome su se potom priključili i drugi "diskutantni" sa uvredljivim komentarima koj su ovu političarku nazivali čak i "bednom izdajnicom".

Ona je od ovog američkog tehnološkog koncerna zahtevala da u celoj mreži ukloni početni uvredljivi komentar i potonje uvredljive dodatke. Na osnovu presude austrijskog suda Fejsbuk je blokirao početni komentar u Austriji. Potom se ovom stvari bavio i najviši austrijski sud tojest kako u ovom pogledu treba da postupi Fejsbuk u celoj svoj mreži i tim povodom se obratio na Evropski sud pravde.

Prema ovoj presudi, kompanije, kao što je i Fejsbuk, prema smernici EU o elektronskoj trgovini, ne snose odgovornost za informacije koje korisnici postavljaju na mrežu, ako nisu znale da su te informacije u sukobu sa zakonom. A posle presude austrijskog suda povom početnog uvredljivog komentara,  Fejsbuk je bio dužan da okonča ostalo protivpravno ponašanje  i dodatne uvredljive komnetare odstrani ili ograniči pristup njima u celoj mreži u svetu.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...