Broj siromašnih Rusa raste – ispod minimuma 21 milion njih

M. L.

Broj onih koji se osećaju kao siromasi još je veći i iznosi skoro 30 posto stanovništva
(Ilustracija, Moskva, prolaznici na Crvenom trgu)

Tokom prvog tromesečja ove godine porastao je za pola miliona broj siromašnih u Rusiji, saopštio je nacionalni statistički zavod Rosstat. S primanjima manjim od životnog minimuma je skoro 21 milion od ukupno 147 miliona Rusa, tojest 14,3 procenta populacije, a pre godinu dana taj procenat je iznosio 13,9 posto.

Delimično je porast bede posledica promene metodologije obračuna i povećanja životnog minimuma za sedam posto tj na 10.750 rubalja mesečno (oko 16,7 hiljada dinara – jedna rublja vredi oko 1,6 dinara).

Ekonomski analitičari, kako prenose agencije, upozoravaju da se ništa drugo nego rast siromaštva u Rusiji ne može očekivati u situaciji kada primanja padaju, a cene rastu. Brojka od skoro 21 milion siromašnih se ekonomistima čini da je potcenjena, a za to im daje pravo i činjenica da se siromašnim oseća skoro 30 posto Rusa.

"Već osam godina ekonomija opada pa je jasno da ni primanja ne mogu da rastu", izjavio je ekonomista Mihail Hazin. "Ima mnogo jasnih pojava koje govore da se povećava siromaštvo: pada promet u trgovini, pada prodaja auta, smanjuje se obim hipoteka... Ne može se tvrditi da ekonomija raste i da se smanjuje nezaposlenost dok se prosečna primanja 80 posto stanovništva padaju”, tvrdi on.

“Šta radi predsednik svih tih godina kada je beda postala tako visoka”, pita se ekonomski komentator lista Vjedomosti i podseća na vreme početkom ovog milenija kada je Vladimir Putin, po dolasku na vlast, obećavao da će Rusija stići Portugal i udvostručuti bruto društveni proizvoda za deset godina. “Sada su ta obećanja zaboravljena. A nisu se ostvarili ni ciljevi koje je Putin postavio kada je izabran za predsednika 2012”.

Kao jedan od glavnih ciljeva u ovom šestogodišnjem mandatu Putin je postavio rast primanja i snižavanje bede. Prema planu vlade, procenat siromašnih treba da se do kraja 2024. smanji za polovinu, čemu treba da doprinese i ekonomski rast i povećanje socijalnih davanja. Prema tom planu do kraja ove godine procent siromašnih bi trebalo da padne na 12 posto što se sigurno neće ostvariti.

Problem pogoršava i to što se Rusi, u želji da očuvaju dosadašnji standard, sve više zadužuju i što nedostaju jasni kriterijumi za odobravanje pomoći siromašnim tako da socijalnu pomoć, prema vicepremijerki Tatjani Gailikovoj, uživa svega 22 posto onih kojima je potrebna.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...