Godina toplotnih rekorda

ML

Toplotni rekordi padaju ove godine od Evrope do Severnog pola
(Oboreni su rekordi u vrućinama u osam evropskih zemalja tokom juna 2019, izvor: weather.com)

Godina 2019. prošla je jedva nešto više od svoje polovine, a u njoj su već, od Evrope do Severnog pola, zabeleženi, kako piše AFP, nezapamćeni talasi žege i rekordnih temperatura, zbog sve bržeg otopljavanja klime, (izazvanog ljudskim aktivnostima). Ponovljeni udari žega postaju jednoznačni simptom otopljavanja planete, uprkos ne baš retkim, mada sve ređim, ustručavanjima i oklevanjima naučnika da ove ekstremne metereološke pojave pripišu poremećaju klime.

Jun ove godine je u celom svetu bio najtopliji jun u istoriji merenja. To prvenstvo preuzeo je od juna 2016. Rekord je, pre svega, posledica izuzetnih žega u Evropi koja je bila izložena temperaturama u proseku dva stepena višim od  prosečne, navodi evropski meterološki program Kopernikus, posvećen klimatskim promenama. Južna Amerika je, takođe, imala najtopliji jun.

Evropu su pogodila dva talasa ekstremnih vrućina za manje od mesec dana. Prvi je udario krajem juna, a drugi, ne manje intenzivan, ovih julskih dana. U prvom talasu u Francuskoj je oboren apsolutni nacionalni rekord. U Verargiju (Verargues), na jugu zemlje, 28. juna izmerena je temperatura od 46 stepeni Celzijusa. Dosadašnji rekord od 44,1 stepen izmeren je 2003.

Tokom drugog talasa, koji se upravo završava, prošlomesečni rekord nije oboren ali je granica od 40 stepeni, koja je u poslednjih 50 godina u Francuskoj predjena samo u nekoliko retkih slučaja, sada premašena u mnogim mestima, među kojima je i Pariz u kome je zabeležena temperatura od 42,6 stepeni i tako srušen rekord iz 1947. od 40,4 stepena.

U nizu evropskih zemalja ove sedmice su beleženi apsolutni temperaturni rekordi u nekima čak i više puta, na primer, Nemačka (42,6 stepena), Belgija (41,8), Holandija (40,4)...

"Od 2015. svedoci smo ekstremnih talasa vrućina koje se pojavljuju svake godine i u južnoj i severnoj Evropi", upozorava poznati evropski klimatolog Rober Votar (Robert Vautard). On i njegove kolege iz naučne grupe Vorld veder (World Weather-Vreme u svetu) su saopštili da je otopljavanje klime učinilo junske vrućine najmanje pet puta verovatnijim nego da ljudi nisu promenili klimu. Sad su koncentrisani na praćenje ovomesečnog talasa pa se mogu očekivati slični zaključci i za juli.

Prema Svetskoj meteorološkoj organizaciji (WMO), u prvom polugođu ove godine jake vrućine su zabeležene, takođe, u Indiji, Pakistanu i nekim oblastima Bliskog Istoka. WMO predviđa tokom leta dalje ovakve pojave za severnu poluloptu.

Sredinom jula živa u termometru dostigla je 21 stepen Celzijusa u Alertu, najsevernijem naselju na planeti, udaljenim oko 900 kilometara od Severnog pola. To je bio apsolutni rekord ove meteo-stanice. Prethodni rekord od 20 stepeni potiče još iz 1956. ali je poznato da se na ovoj stanici na obali Atlantskog okena, temperatura tokom nekoliko dana jula kretala više puta posle 2012. između 19 i 20 stepeni.

Poslednje četiri godine, prema podacima iz OUN, bile su najtoplije u istoriji merenja. Prošla, tj 2018. bila je na četvrtom mestu po prosečnoj temperaturi na površini Zemlje, koja je bila za stepen viša nego u doba pre industrijske revolucije. Rekordna je 2016. kada je temperatura bila toplija za 1,2 stepena (ta godina je, međutim, bila obeležena i uticajem El Nina tj tople morske struje uz pacifičku obalu Južne Amerike).

Prema amerčkoj nacionalnoj amosferskoj agenciji (NOAA), period ove godine od januara do jula je bio drugi po visini temperatura u istoriji merenja, isti kao i period iz 2017. a topliji nego 2016.

"WMO procenjuje da će 2019, sasvim izvesno, biti među pet najtoplijih godina u istoriji merenja, a da će četvorogidišnji period 2015-219 biti deo perioda od pet najtoplih uzastopnih godina u istoriji", citira na kraju  AFP.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...