Čovek koji je sumnjao u zvanične verzije

Nataša Jokić, Strazbur

Preminuo Pjer Pean, jedan od najvećih francuskih istraživačkih novinara
(arhivska fotografija francuskog novinara Pjera Peana, foto N. Jokić)

Pjer Pean, jedan od najvećih francuskih istraživačkih novinara, preminuo je sinoć u 81. godini. Uvek zainteresovan za naličje zvaničnih verzija događaja i biografija, osamdesetih je otkrio aferu "Bokasini dijamanti" koja je kompromitovala predsednika Žiskara Destena i onemogućila ga da dobije drugi mandat. Ući će doslovno u istoriju 1994. godine sa  knjigom "Jedna francuska mladost"  u kojoj otkriva da je tadašnji socijalistički predsednik Fransoa Miteran pripadao kolaboracionističkoj desnici maršala Petena i dobio odlikovanje višijevskog režima pre nego što će se angažovati u pokretu otpora.

Kroz istraživanja o zbivanjima u Africi Pjer Pean je demistifikovao medijski idealizovanu ličnost Bernara Kušnera u francuskoj javnosti. Istražujući Kušnerve poslovne i političke veze i aktivnosti, kako je rekao, došao je i do Kosova i tako je nastala knjiga "Kosovo: pravedni rat za mafijašku državu", koju je u Francuskoj 2013. objavio pariski "Fajar". U ovoj knjizi Pean, kao crvenu nit, sledi aferu o trgovini organima, gotovo nepoznatu širokoj francuskoj publici. On ekskluzivno otkriva i kako je pre bombardovanja 1999. godine francuska kontraobaveštajna služba obučavala pripadnike OVK-a, a da francuska vojska o tome ništa nije znala, kako su se francuske vojne trupe ubile 15 pripadnika OVK-a u Dečanima i kako su se sukobile sa Britancima.

Kada sam ga u leto 2013. intervjuisala u Parizu, povodom objavljivanja knjige "Kosovo: pravedni rat za mafijašku državu", na primedbu da sve što opisuje i dokumentuje deluje neverovatno rekao je:

"Pa eto čekam da me neko prozove, da me optuži za laž, ali svi ćute".

Govorio je da je prvi zadatak novinara da sumnja. Kada je radio, Pjer Pean nije bio ničiji - ni prijatelj, ni neprijatelj - bio je isključivo novinar i zato danas zaslužuje počast koju mu odaju francuska javnosti i svi novinari. 

Intervju sa Pjerom Peanom i izvodi iz knjige "Kosovo: pravedni rat za mafijašku državu":

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...