Fejsbuk će pomoći francuskim vlastima u borbi protiv "govora mržnje"

M. L.

Ova društvena mreža pružaće pravosudnim organima podatke o autorima priloga koji šire mržnju među ljudima. To je dogovor posle serije sastanka Makrona i Zakerberga
(foto, Francuski predsednik Emanuel Makron i vlasnik Fejsbuka Mark Zakerberg 10. maja ove godine prilikom razgovora u Parizu)

Američka kompanija Fejsbuk saglasila se da će ubuduće francuskim pravosudnim organima pružati podatke o francuskim korisnicima, osumnjičenim za priloge na ovoj društvenoj mreži u kojima se širi "govor mržnje", izjavio je francuski ministar za digitalizaciju Sedrik (Cedric) O.

Francuska je, kako javljaju agencije, prva zemlja koja se postigla ovakav dogovor s najvećom internet društvenom mrežom na svetu.

fra-sedrik-dgit-minist-

Francuski ministar za digitalizaciju Sedrik O (37)

"To je veoma važna vest, znači da će pravda u ovoj stvari moći da postupa na uobičajeni način", istakao je ministar O.

Fejsbuk se sa ovim saglasio, kako je saopšteno, posle serije sastanaka osnivača-glavnog vlasnika Fejsbuka Marka Zakerberga (Zuckerberg) s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron).

Ova kompanija, kako se ističe, želi da igra vodeću ulogu u sprečavanju "govora mržnje" i širenja lažnih informacija na interntu.

Fejsbuk je dosad francuskim sudovima, na njihov zahtev, davao identifikacione podatke o osumnjičenima za terorističke napade i druga nasilna dela. Sada se ta saradnja širi i na "govor mržnje".

"To je s gledišta regulacije važan signal", izjavila je Sonja Sise (Sonia Cisse) iz pravničke kompanije Linklejters (Linklaters).

"Govor mržnje ne smatra se više za deo slobode govora već se tretira isto kao i terorizam", dodala je ona.

Fejsbuk je daleko najveća internet društvena mreža. Postupanje ove firme u zaštiti privatnosti korisnika lane je bilo u centru pažnje javnosti posle objavljivanja informacije da je analitička kompanija Kembridž analitika (Cambridge Analytica) došla do podataka o više desetina miliona korisnika Fejsbuka i koristila ih i okviru pomoći izbornoj kampanji Donalda Trampa 2016 godine.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...