Svet je postao bezbedniji - Srbija napredovala na listi

M. L.

Najbezbednija zemlja na svetu je bio i ostao Island, najmanje bezbedna je Avganistan među 162 zemlje, obuhvaćene istraživanjem. Srbija na 50. mestu, pet mesta više nego pre pet godina. Evropa bila i ostala najmirniji kontinent na svetu
(ilustracija, Island je bio i ostao najbezbednika zemlja na svetu)

Svet je lane u proseku postao bezbedniji - prvi put posle pet godina, ističe se u ovih dana objavljenom saopštenju britanskog Instita za ekonomiku i mir (IEP). Svetski indeks mira (GPI) je porastao, pošto se stanje poboljšalo u 86 zemalja a pogoršalo u 76.

Na vrhu liste od 162 zemlje su bili i ostali Island i Novi Zeland, odmah iza njih su Austrija, Portugal i Danska. Najgore je stanje u Avganistanu, zatim u Siriji, koja je lane bila na poslednjem mestu, Južnom Sudanu, Jemenu i Iraku.

Indeksmirazemaljausvetu

Lista zemalja prema indeksu bezbednosti

Najbezbednija je, među kontinentima, Evropa koja je na toj poziciji od 2008. tj otkad se izračunava ovaj indeks - rezultat vrednovanja u 23 kategorije kao što su stopa kriminaliteta, lakoća pristupa oružju, veličina vojske i njeno naoružanje, učešće u mirovnim misijama OUN, miroljubivost na demonstracijama, učešće u konfliktima u inostranstvu...

Na vrhu i na dnu liste nema većih promena. Prva dva mesta na listi zauizimaju ponovo Island i Novi Zeland. U prvih deset su, ovim redom, Portugal, Austrija, Danska, Kanada, Singapur, Slovenija, Japan i Češka. Na dnu liste su i dalje Avganistan, Sirija, Južni Sudan, Jemen i Irak.

Najbezbedniji region ostaje Evropa. Većina evropskih zemalja su među prvih 40, sa izuzetkom nekoliko balkanskih, šezdesete Francuske i stopedesete Ukrajine.  

Srbija je na 50. mestu, ispod nje su, osim pomenute Francuske i Ukrajine, od evropskih zemalja još i Albanija, Kipar, Grčka, Makedonija, Crna Gora i Moldavija. Rusija je na 154. mestu (jedno mesto slabije nego lane).

Zanimljivo da je Kanada kao i ranijih godina na šestom mestu, a susedne SAD na 128. mestu (četiri mesta slabije nego lane). Kina je na 110. mestu.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...