"Džank njus" vladale društvenim mrežama uoči evropskih izbora

M.L.

Korisnici društvenih mreža posvećivali su ovim lažnim vestima četiri puta veću pažnju nego profesionalnom medijskom izveštavanju
(ilustracija, džank njuz, sve poznatije kao fejk njuz, predstavljaju - lažne vesti koje sve češće preplavljuju medije)

Fejsbuk, kao i druge društvene mreže, sve je više preplavljen takozvanim džank njusom (junk news) tj nevažnim, neproverenim, iskrivljenim, tendenecioznim, prenaduvanim... i drugim neprofesionalno urađenim i objavljenim informacijama. Prema engleskoj Vikipediji, prosto rečeno, to je - laž.

Kako je pokazala ovih dana objavljena studija s Oksfordskog univerziteta, uoči nedavnih izbora za Evropski parlament korisnici društvenih mreža su posvećivali čak četiri puta veću pažnju džank njusu nego profesionalnom medijskom izveštavanju.

Studija je, kako prenosi AFP, pratila širenje dezinformacija o politici u predvečerje evropskih izbora na sedam evropskih jezika.

Za "novinarski otpad", poznatiji danas i pod nazivom fejk njuz (Fake news – lažne vesti) u studiji se smatraju sadržaji koje generišu poznati izvori političkih dezinformacija ili izvori koji sistematski proizvode i šire "ideološki ekstremne, faktički neispravne informacije koje dovode do zabluda".

Lažne vesti, poznate i kao džank njuz ili pseudo-vesti, vrsta su žutog novinarstva ili propagande koja se sastoji od namerne dezinformacije ili prevare putem tradicionalnih medija (štampanih i emitovanih) ili online društvenih medija, objašnjenje je koje nudi engleska Vikipedija.

Kako prepoznati lažne vesti?

Fake_News-

1) Razmotrite o izvoru vesti; 2) Proverite autora; 3) Proverite datum; 4) Proverite svoje predrasude - Razmislite da li bi vaša verovanja mogla da utiču na vašu procenu; 5) Pročitajte dalje - Naslovi mogu biti bezobzirni u nastojanju da se privuku čitaoci, kakva je to cela priča? 6) Šta kažu navedeni izvori podrške? - Kliknite na te linkove, proverite navedene izvore, odredite da li oni zapravo podržavaju priču; 7) Da li je to šala?; 8) Pitajte stručnjake (izvor, en.wikipedia.org)


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...