Simbol Francuske u plamenu: Bogorodičina crkva ujedinila Francuze

Nataša Jokić, Strazbur

Slika Bogorodičine crkve u plamenu imala je takvu snagu da je pred njom cela Francuska ođednom utonula u političku tišinu. "Predsednik bogatih", kako nazivaju Makrona, otkazao je obraćanje naciji i pronašao reči koje su dirnule većinu građana
(foto, požar u katedrali Notr Dam u Parizu trajao je čitave prethodne večeri i progutao toranj i krov crkve)

"Ponovo ćemo izgraditi Bogorodičinu crkvu Parizu", rekao je sinoć jedan od sveštenika, gledajući nemoćno kako plamen guta čuvenu katedralu. "Eto, postaćemo graditelji katedrala", zaključio je gutajući suze.

Njegove reči ubrzo su ponovili i predstavnici Udruženja za zaštitu kulturnog nasleđa, uputivši poziv Francuzima da pomognu obnovu katedrale.

Malo kasnije na lice mesta je došao i sam predsednik Republike Emanuel Makron koji je rekao isto: "Ponovo ćemo sagraditi Bogorodičinu crkvu" i pozvao Francuze i ceo svet da postanu donatori.

Još se ne zna kolika je šteta. Govori se o milijardama evra. Ne zna se ni uzrok požara u Bogorodičinoj ckrvi u Parizu. Istraga je otvorena o "izazivanju požara iz nehata". Pretpostavlja se za sada, da bi uzork mogli da budu radovi na obnovi crkve.

pariz-notr-dam-pozar-2-s

Požar u Bogorodičinoj crkvi buknuo je sinoć oko 18.30 i munjevito zahvatio krov i toranj zdanja

Neizvesna borba sa vatrom do ponoći

Požar je počeo u potkrovnom delu katedrale, sinoć nešto pre 19 časova. Posle više od četiri sata borbe, vatrogasci su konačno pred ponoć zaustavili širenje vatre pred samim katedralnim svodom i tako sprečili urušavanje čitave građevine. Potpuna katastrofa i bukvalni nestanak Bogorodičine crkve u Parizu izbegnut je u poslednjem času.

Vatra se dotle širila velikom brzinom, gutajući skelet od drvenih greda delom iz XIX, a delom čak iz XIII veka. Urušio se ubrzo ceo krov i zvona.

Zatim se u plamenu iskrivio gotički toranj kao da je od voska, obrušivši se u središni deo katedralnog "broda".

Grupa vatrogasaca popela se u jednu od dveju čelnih kula da bi iznutra zustavili prodiranje vatre koja je nadirala. Ova strategija pokazala se uspešnom.

Pred ponoć je postalo jasno da je odbranjen crkveni svod i da su od rušenje spasene čelne kule i dve čuvene rozete prečnika 13 metara - najveće u vreme nastanka katedrale od XI do XIV veka.

Riznica je izgleda sklonjena još ranije, zbog početka radova, a deo umetničkog blaga skoro izvesno progutao je plamen.

Više hiljada turista, građana Pariza i francuskih vernika koji su došli na hodočašće uoči predstojećeg Uskrsa, satima su posmatrali neverovatni prizor, uglavnom iz Bulevara Sen Mišel - na bezbednoj udaljenosti od vatre gde je policija postavila barijere.

Grupe hodočasnika provele su sate na kolenima i u molitvi. Posle ponoći većina njih je i dalje opčinjeno posmatrala požar koji se lagano povlačio.

U skoro dva sata posle ponoći horovi hodočasnika pevali su u blizini katedrale i tv kanali su to oprenosili što je retkost u izrazito laičkoj državi kakva je Francuska. 

Okupljeni građani aplauzom su izražavali poštovanje vatrogascima.

pariz-notre-dame-fire 4

PAriz, 15. 04. 2019, Požar u katedrali Notr Dam gasilo je oko 400 vatrogasaca

Snaga kolektivnih emocija

Čitav svet posmatrao je preko interneta i televizije strašan prizor. Bogoridičina crkva u Parizu je najposećenije turističko mesto u Evropi. Za Francuze ona je nacionalni simbol, neka vrsta istorijskog metronoma koji je davao ritam događajima ključnim za Francusku u proteklih osam vekova.

Požar je izbio na dan kada je naciji trebalo da se obrati predsednik Makron posle pet meseci socijalnih nemira, protesta i najvećih unutrašnjih podela od događaja 1968. godine.

Slika Bogorodičine crkve u plamenu imala je takvu snagu da je pred njom, odjednom, cela Francuska utonula u političku tišinu.

"Predsednik bogatih", kako nazivaju Makrona, otkazao je obraćanje naciji i pronašao reči koje su dirnule većinu građana - uključujući i one koji u njemu vide samo poslušnika krupne industrije i banaka.

Makron je ispred katedrale u plamenu podsetio da je Bogorodičina crkva "naša istorija, književnost, svi veliki momenti - epidemije, ratovi, oslobođenja, epicentar našeg života...".

Još jednom se pokazalo kolika je snaga kolektivnih emocija. Predsednik Makron koristio je sinoć "tajm-aut" u iscrpljujućoj borbi protiv sopstvenih građana koji traže minimum socijalne pravde.

Ipak, on ima razloga da strepi od emocija masa čiji je gnev već pola godine uperen protiv njega i njegove politike i još ne jenjava.

Sinoć kao da se dogodilo čudo, čitava nacija se ujedinila. Plamen je još kuljao iz katedrale, dok su se pred novinarskim mikrofonima  smenjivali arheolozi, političari, sveštenici, obični građani, govoreći jedno isto - "sagradićemo novu katedralu".

U vreme sumnji i umora, ukazao se dokaz da Francuska ima vitalnu snagu potrebnu ne samo za obnovu već i za ujedinjenje. 

Neverovatna slika koja je takođe potvrdila "čudo": Socijalistička gradonačelnica Pariza An Idalgo, potomak španskih komunističkih boraca, dolazi pred katedralu i šokirana prizorom u suzama pada u zagrljaj isto toliko potresenog sveštenika.

pariz-notr-dam-pozar-5-

Glavna konstrukcija i kule Bogorodičine crkve sačuvane su zahvaljujući vatrogascima

Ujedinjenje laika i vernika

Čak su i strane televizijske stanice prekinule redovni program.  Podeljeni svet rasista, prodavaca oružja, tirana i lažnih demokrata - na trenutak se ukazao boljim.

Predsednik SAD Donald Tramp među prvima se oglasio preko Tvitera (kako drugačije?). Predložio je intervenciju iz vazduha kako bi se savladala vatrena stihija. Francuski stručnjaci objasnili su da bi hladna voda u tako velikoj količini izazvala pucanje usijanog kamena, što znači - pucanje preostalog dela katedrale.

Tramp (na tviteru): "Strašno je gledati džinovski požar u Bogorodičinoj crkvi u Parizu".

Angela Merkel: "Užasno! Slike Bogorodičine crkve u plamenu - bole. Bogorodičina crkva je simbol Francuske i naše evropske kulture".

Britanska premijerka Tereza Mej je takođe poslala poruku, a zatim i svi ostali šefovi država.

Možda imaju pravo oni Francuzi koji veruju da je Bogoridičina crkva u Parizu više od crkve. Više od osam vekova ona bdije nad Parizom i Francuskom. U njoj se krunisao Napoleon, u nju je Degol došao na misu posle oslobođenja Pariza. Njena zvona objavljivala su istorijske događaje, kako tragedije tako i slavlja. Padajući sinoć u plamenu, zajedno sa delom krovne konstrukcije katedrale - njena zvona ujedinila su i laike i vernike. Kao da čuda i zakon paradoksa upravljaju istorijom.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...