Kundera o bombardovanju Srbije

M. Lazarević

Slavni pisac nije se nikad uklapao u zapadne stereotipe
(foto, Milan Kundera)

Slavni „francuski pisac češkog porekla“, kako Milana Kunderu već od početka ovg milenijuma zvanično nazivaju u Francuskoj, objavio je tačno pre deset godina, u izdanju Galimara, knjigu eseja, upravo uoči svog 80. rođendana (1.april) pod naslovom „Une rencontre“ (in rankontr) – to znači „susret“ ali se, takođe, može prevesti i kao „sudar“.

Posle ove knjige slavni autor, koji je od 90-ih pisao isključivo na francuskom jeziku, nije ništa objavio, osim 2011, i 2012. nekoliko eseja i članaka u francuskim novinama. U „Susretu“ on iznosi, uglavnom, svoje esejističke literarne i kulturno-istorijske opservacije ali u njoj ima i jedan zanimljivi istorijsko-politički pasaž koji se odnosi na jedan skoriji krupan vojno-politički dogđaj. Kundera ovako, sa izrazitim političkim i istorijskim podtekstom, piše o bombardovanju SR Jugoslavije pre 10 godina:

„Nijedna zemlja Evrope (od Atlantika do baltičkih zemalja) nije se oslobodila vlastitim snagama. Nijedna? No, ipak jedna jeste. Jugoslavija. Zahvaljući vlastitoj partizanskoj armiji. Zato su 1999. izgleda bili dugih sedmica bombardovani srpski gradovi. Da bi se tako ex post ovoj zemlji Evrope nametnula pozicija poraženog…“.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...