Muslimani će u Rusiji činiti skoro trećinu populacije za 15 godina

M. L.

Na tu prognozu demografa pozvao se veliki muftija Rusije Ravil Gajnutdin
(foto, Elbrus (5.642 m) najviši vrh Kavkaza, Rusije i Evrope, gde skijanje traje cele godine pošto snega ima - uvek)

Za petnaestak godina skoro trećinu ruske populacije činiće islamski vernici, izjavio je ovih dana, pozivajući se na demografske trendove veliki muftija Rusije Ravil Gajnutdin. On je, kako AFP prenosi pisanje moskovskog dnevnika na engleskom jeziku Moskovski tajms (The Moscow Times), na konferenciji, održanoj u Državnoj dumi (donji dom ruskog parlamenta), izneo prognoze demografa prema kojima, "sredinom 30-ih godina oko 30 posto stanovništva Rusije činiće muslimani".

rus-severnokavkaski-okrug-mapa-

Severnokavkaski federalni okrug jedan od osam okruga Ruske Federacije nalazi je na jugu države

"Tu prognozu potvrđuju aktuelna kretanja", rekao je on, pozivajući se na svoja iskustva iz 30-godišnjeg angažmana u moskovskoj džamiji. S tim u vezi on je upozorio zakonodavce da će biti neophodno da se za tih petnaestak godina podignu "desetine novih džamija".

Moskovski tajms piše da, prema raznim procenama, u Rusiji sada živi između 14 i 20 miliona muslimana što čini 14 posto od 146,8 miliona stanovnika zemlje. Uz to treba uzeti u obzir da su severnokavkaski regioni i Tatarstan u Povoložju, gde preovlađuju muslimani, poznati po visokom natalitetu koji spada među najviše u svetu.

rus-1-severnokavkaski-region-vikip

rus-2-severnokavk-tablea-s.jpg

Severnokavkaski federalni okrug, prema popisu iz 2010. broji 9. 428.826 stanovnika koji žive u sedam federalnih jedinica (Vikipedija)

Arhiepiskop Dimitrij Smirnov iz ruske pravoslavne crkve složio se sa ovim navodima muftije. "Već  je previše kasno", odgovorio je on na pitanje radija Govorit Moskva da li je moguće da se izmene ove demografske tendencije.

"Tamo 2050. neće biti nijedan Rus. Muslimani imaju više dece. Ne Tatari nego Kavkasci, Čečeni, Inguši. Inguši imaju, u proseku, po osmoro dece. Rusima će tamo biti kraj. Tamo će živeti sasvim drugi narodi: Čečeni, Inguši, Arapi", rekao je ovaj velikodostojnik Ruske pravosolavne ckrve, zadužen, inače, za pitanja porodice.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...