Država traži od porodice šefa mafije da plati njegov boravak u zatvoru

M.L.

Račun za 20-godišnji boravak sicilijanskog mafijaškog bosa Salvatora Rine u zatvorima iznosi dva miliona evra
(foto, mafijaški šef Toto Rina umro je u zatvoru 2017. godine u 87. godini života)

Italijanska država traži od porodice pokojnog bosa sicilijanske mafije Salvatorea Tota Rine, kako piše italijanska štampa, da plati račun za troškove njegovog dvadesetogodišnjeg boravka u zatvorima. Troškovi iznose oko dva miliona evra ali je malo verovatno da će ih platiti porodica.

Rina je bio šef sicilijanske mafije Cosa nostra sve do 1993. kada je uhapšen. Sudovi su mu potom izrekli 26 kazni doživotnog zatvora za niz ubistava, otnica i trgovinu drogom. U zatvorima je proveo 24 godine i umro 2017.

On je robijao u zatvorima s najvišim stepenom obezbeđenja, a umro je u bolnici zatvora u Parmi. Upravo ovaj poslednji zatvor i traži od udovice Rine, Ninete Bagarele (Ninnete Bagarella) preko Ministartva pravde da plati troškove njegovog držanja iza rešetaka. 

Prema članu 188 italijanskog Krivičnog zakonika, svaki osuđenik mora sam da plati troškove za hranu i smeštaj tokom izdržavanja kazne. Te obaveze može biti oslobođen ako nema nikakvu imovinu i ako se tokom izdržavanja kazne dobro ponašao. U zakonu se, takođe, utvrđuje da ta obaveza ne prelazi na naslednike tako da se u javnosti postavlja pitanje zašto je uopšte zatraženo od porodice da plati ove troškove. Osim, ako nije u pitanju želja da se pokaže kako je država sve pokušala  da povrati ta dva miliona evra.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...