Međunarodna konvencija o zaštiti novinara

M. L.

Međunarodna federacija novinara, podstaknuta ubistvom saudijskog opozicionog novinara Džamala Kašogija, pokrenula inicijativu za usvajanje konvencije o zaštiti novinara
(AP, 22.10.2018 - arhivska fotografija saudijskog novinara Džamala Kašogija na ekonomskom forumu u Davosu 2011. godine. Turski zvaničnici su najavili da će objaviti detalje istrage o ubistvu Kašogija: Jamal Khashoggi)

Međunarodna federacija novinara (IFJ) pokrenula je u sedištu OUN u Njujorku kampanju za donošenje Međunarodne konvencije o bezbednosti i nezavisnosti novinara. Cilj kampanje jeste, kako piše agencija AFP,  okončanje nekažnjivosti napada na novinare i ugrožavanja njihove nezavisnosti. 

Inicijatori su novinarske organizacije iz petnaestak raznih zemalja, među kojima su, na primer, Grčka, Rusija, Pakistan, Peru, Italija... Kampanja je, prema AFP, direktna posledica skandalozne smrti saudijskog opozicionog novinara Džamala Kašogija, ubijenog početkom ovog meseca u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Prema šefu IFJ Antoniju Belanžeu (Bellanger), mnoštvo raznih međunarodnih tekstova koji se tiču novinarske profesije, u budućoj konvenciji će se objediniti u jednom pravnom dokumentu i postaviti na najviši nivo.

"Najbolji način kako ćemo odati poštu žrtvama jeste da trajno mobilišemo novinare i sprečavamo da počionici zločina nad njima ostaju nekažnjeni", istakao je Belanže.

IFJ, uz aktivnu pomoć nekoliko članskih zemalja, nastoji da ovaj problem postavi u OUN, posebno na Generalnoj skupštini koja je jedini ovlaščeni organ da donosi međunarodne konvencije. Proces donošenja ove konvencije, prema proceni AFP, potrajaće, ipak, nekoliko godina.

Predložena konvecija ima 22 paragrafa, kojima se zasnivaju obaveznost zaštite novinara, respekt prema slobodi reči i kažnjivost napada prema žurnalistima.

IFJ ima sedište u Briselu. Reprezentuje 600 hiljada novinara u 134 zemalja sveta. Prema njenom, nedavno objavljenom izveštaju, lane je u svetu, vršeći svoju dužnost, izgubio život 81 novinar. Ove godine, do septembra, je poginulo njih 48, a od 1992, preko 1.300.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...