U svetu pada poverenje u SAD i Trampa

M.L.

U istraživanju sprovedenom u 25 zemalja sveta pokazalo se da Trampu veruje svega 27 posto ispitanika i da više poverenja od njega uživaju i Si Djinping i Putin. Poverenje u SAD ima samo polovina ispitanika
(Johnson City, 02.10.2018 - predsednik SAD Donald Tramp na stranačkom skupu u Tenesiju)

Poverenje u američkog predsednika Donalda Trampa je sve slabije. Niže je za osam posto nego u vreme odmah posle inauguracije pa mu sada veruje 27 posto ispitanika, a 70 posto njih nema nikakvo poverenje u njega. Sjedinjene Države sada kao svetskog lidera vidi svega 39 posto ljudi što je znatnto manje nego u vreme predsednika Obame kada je taj udeo bio konstantno veći od polovine.

To su najmarkantniji rezullati juče objavljene ankete koju je nedavno, u 25 zemalja sveta, sproveo ugledni Pju riserč centar (Pew Risearch Center) u periodu izmedju maja i avgusta ove godine među preko 25 hiljada ispitanika.

Veće poverenje od Trampa uživaju lideri Kine i Rusije Si Đinping i Vladimir Putin – 34 odnosno 30 procenta. Najviše je poverenje u SAD i njegovog predsednika oslabilo Evropi, Meksiku i Kanadi.

si-djinping-popularnost-

Si Đinping, predsednik Kine

U Izraelu i Južnoj Koreji poverenje u SAD iznosi i dalje oko 80 posto, a u Poljskoj 70 posto. U Rusiji, naprotiv, svega je 26 procenta. 

U istraživanju je ustanovljeno da raste poverenje u francuskog predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) kome sada veruje 46 procenata ljudi, kao i nemačkoj premijerki Angeku Merkel (52 posto).

putin-kurc-moskva

Sankt Peterburg, 03.10.2018 - susret ruskog predsednika Vladimira Putina i austrijskog kancelara Sebastijana Kurca u Sankt Peterburgu

Posebno pada u oči da poverenje prema Trampu u Nemačkoj gaji svega deset posto ljudi, a prema SAD 30 posto. A nekada, Obami je verovalo čak 85 posto njih!

Američkom predsedniku veruje devet posto Francuza. Najmanje mu veruju Meksikanci – svega njih šest posto.

Jedino je Trampu poraslo poverenje kod Izraelaca – sa 56 na 65 posto. To, naravno, ima da se zahvali tome, što je naložio preseljenje američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim.

Istovremeno, u poslednjih deset godina sliku u svetu najviše je poboljšala Kina, čija je uloga porasla prema mišljenju 70 procenata ispitanika.

Sada SAD kao vodeću ekonomsku silu na svetu vidi 39 posto ispitanika, a Kinu 34 posto.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...