Strani i domaći kriminalci U Češkoj

M. L.

Kriminalitet stranaca češki ispitanici doživljavaju kao da je tri puta veći nego što je stvarno. Zašto?
(foto, Češki policajci na glavnom trgu u Pragu)

Prema koje je sprovela prošle godine renomorana agencija Median, Česi ocenjuju da stranci učestvuju u ukupnom kriminalitetu sa 29 posto. U nedavno objavljenom izveštaju Ministarstvu unutrašnjih poslova, udeo tog kriminalitet je iznosio 8,8 posto. To znači da su ispitanici taj udeo precenili za preko tri puta. To se dobrim delom mora pripisati predrasudama i fobijama prema strancima, koje rastu naročito u poslednje vreme.

Nigde kao u ovom slučaju predstave ljudi se ne razlikuju toliko  od realnosti. U čemu je stvar - zapitao se ovim povodom najugledniji češki nedeljnik Tiden (Tyden).

Najviše precenjuju kriminalitet stranaca, kako tumači direktor agencije Median Daniel Prokop, autoritarno orijentisani pojedinci, tj oni koji se izrazito boje nereda u društvu, koji su za smrtnu kaznu, veća ovlašćenja policije, zaustavljanje imigracije. No, činjenica jeste da kriminalitet stranaca više pada u oči i više se o njemu izveštava i piše nego kada su u pitanju "domaći". A onda se na to nadovežu i rasprave o migracionoj politici...

No, i sa ovim postotkom od 8,8 posto se može manipulisati jer je učešće stranaca u češkoj populaciji, ipak,  osetno manje i iznosi pet posto. No, stranci se po svojoj polnoj i starosnoj strukturi razlikuju od većinskog življa – osetno je među njima veći udeo muškaraca nego žena, manje je srazmerno i dece i staraca. A počinioci kriminalnih dela su u izrazitoj većini mladići i sredovečni muškarci.  Na primer, udeo žena u kriminalitetu je svega 20 posto, a još manji kada su u pitanju starci i deca...

Realističniji pogled nudi ukupan broj krivično gonjenih i osuđenih stranaca koji se ne menja več nekoliko godina. A njihov broj se povećao u Češkoj za oko petinu tokom poslednjih pet godina. To upravo govori da se njihov kriminalitet čak i smanjuje.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...