Evropska komisija predlaže ukidanje letnjeg pomeranja vremena

M. L.

"Ljudi to hoće i mi ćemo to i sprovesti", izjavio ovim povodom predsednik Žan-Klod Junker
(foto, Žan-Klod Junker)

Evropska komisija usvojila je na današnjoj sednici predlog da se ukine redovno prelaženje na letnje vreme. Tu želju su, kako je obrazložio predsednik Komisije Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker)

izrazili u građani Unije u anketi.

Da bi se ponovo uvelo celogodišnje računjanje vremena s tim bi se, međutim, morao saglasiti Evropski parlament (EP), kao i države-članice Unije.

U pomenutoj anketi je učestvovalo oko 4,6 miliona građana Unije, a za ukidanje letnjeg računanja vremena tj jedinstveno računjanje vremena, izjasnilo se 80 posto njih. Daleko najveći odziv za učešće u anketi bilo je u Nemačkoj iz koje je u glasanju učestvovalo oko tri miona građana. Anketa je započeta početkom prošlog meseca, a upitnik je mogao da se ispuni i pošalje i preko interneta.

Obavezno pomeranje vremena u EU, u leto za jedan sat, uvedeno je 1998. Mnoge zemlje su to uvele i znatno ranije. Međutim, poslednjih godina rastao je otpor prema tome a početkom ove godine, na brojne peticije i zahteve raznih udruženja i društvenih organizacija, reagovala je grupa od 80 poslanika EP i predložila pomenutu anketu koja je i sprovedena od 4. jula do 16. avgusta.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...