Nova afera s karikaturama proroka Muhameda

M. Lazarević

Gert Vilders, holandski desničarski političar, prononsirani "borac protiv islamizacije Evrope", organizuje konkurs za najbolju karikaturu Muhameda što je već izazvalo uzbuđenje i pretnje iz Pakistana i drugih islamskim zemalja. A jutros je odustao...
(foto, Gert Vilders)

Holandski poslanik, šef Stranke za slobodu, Gert Vilders (Geert Wilders) najavio je nedavno da namerava najesen da organizuje izložbu posle  konkursa za najuspešniju karikaturu proroka Muhameda. To je već, kako javlja AFP,  donelo veliki publicitet ovom desničarskom političaru, patentiranom "borcu protiv islamizacije Evrope", ali izazvalo i prva reagovanja i pretnje iz islamskih zemalja jer islam strogo zabranjuje svako prikazivanje lika svog proroka.

Već početkom ove nedelje pakistanski senat (Gornji dom parlamenta) doneo je rezoluciju kojom se osuđuje ovo takmičenje karikaturista i već su se pojavili i ulični protesti u kojima se traži prekid odnosa s Holandijom... Jedan pakistanski igrač kriketa je na Fejsbuku obećao nagradu od 24 hiljade dolara onome ko ubije Vildersa (što baš i nije neka velika suma, ali za siromašni Pakistan jeste). 

Mnoge je odmah ovaj konkurs podsetio na aferu s karikaturama Muhameda zbog kojih je redakcija pariskog nedeljnika Šarli Ebdo (Charlie Hebdo) postala, januara 2015, meta napada islamskih radikala u kome je ubijeno 12 novinara i policajaca.  

Vilders namerava da izložbu nagrađenih karikatura organizuje u svojoj kancelariji u parlamentu Holandije. Već je, navodno, na konkurs poslato oko 200 "radova". Predsednik žirija konkursa biće američki katikaturista Boš Faustin (Bosch Fawstin), pobednik će dobiti nagradu od pet hiljada evra... Navodno, izložbu mu je odobrio i holandski aniteroristički biro...

Pre tri godine, tojest ubrzo posle masakra u nedeljniku Šarli Ebdo,  Vilders se pojavio sa sličnom inicijativom za koju mu tada prostorije nije odobrio parlament. A u junu ove godine on je izjavio da bi rado izdao magazin s  karikaturama Muhameda ali da još nije našao izdavača. I tako je, eto, došao na sadašnju ideju s konkursom za najbolju karikaturu poroka Muhameda...

Ovim povodom se novi pakistanski šef diplomatije Šah Mahmud Kureši već obratio holandskom ministru Stefu Bloku - saopštio mu je da ova akcija Vildersa "širi netoleranciju i mržnju" i najavio da će se tim povodom obratiti i Evropskoj uniji i Ujedinjenim nacijama. Bok je, zasad, odgovorio samo time da holandska vlada "ne podržava ovu akciju".

Holandski premijer Mark Rute se oglasio potom i rekao da teško može da shvati "kakve pozitivne efekte ovakva akcija mogla da donese" ali je dodao da Vilders "na ovaj način koristi svoje pravo na slobodu izražavanja garantovanu holandskim zakonom".

A potom se oglasio i pakistanski premijer Imran Kan (Chan):

"Samo malo ljudi na Zapadu razume koliko muslimane povređuju ovakva ruganja". I tu bi se (zasad) mogla staviti tačka.

Vilders je, međutim, danas pre podne, najednom odlučio da odustane od konkursa za najbolju karikaturu Muhameda. Kaže, zbog žrtava koje bi izazvalo reagovanje muslimana. Vidi ti humanistu! A, u stvari, zbog toga jer je već postigao cilj - narugao se, naljutio i ponizio muslimane i sebi podigao politički rejting. 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...