Više od trećine Rusa invaziju 1968. na Čehoslovačku smatra opravdanom

M. L.

Čak 45 posto njih priznalo u anketi da ne zna, u stvari, o čemu se tu radi
(foto: Tenkovi Varšavskog pakta na ulicama Praga 21. avgusta 1968.)

Skoro polovina Rusa, tojest 45 posto njih, o upadu armija Varšavskog pakta avgusta 1968. u tadašnju  Čehoslovačku ne zna ništa ili gotovo ništa.  A više od trećine njih, odnosno 36 posto, smatra invaziju opravdanom, kao i da je Sovjetski Savez tada ispravno postupao. To su glavni rezultati ankete nezavisnog centra za istraživanje javnog mnjenja Levada među ruskim ispitanicima, sprovedene uoči 50-godišnjice intervencije u Čehoslovačkoj.

Oko petine ispitanika smatra, kako prenose češki izvori, da su za sve ovo krive skrivene operacije Zapada protiv socijalističkih zemalja. A skoro četvrtina misli da su antisovjetski orijentisani političari u tadašnjoj Čehoslovačkoj pokušali prevrat zbog čega su u tu zemlju ušle tuđe vojske. Blizu petine njih je uvereno da je u Čehoslovačkoj "pukla pobuna protiv režima koji je tamo stvorio Sovjetski Savez". A svega oko deset posto ispitanika izmedju 18 i 35 godina je imalo nekog pojma o događajima u Čehoslvačkoj 1968.

"Mladi ljudi ne znaju i neće ništa da znaju o tome šta se to dogodilo", komentariše ove rezultate šef istraživačkog centra Lev Gudkov. On to tumači kao izraz "sveopšte amoralnosti velesile koja se obnovlja u vreme vladavine Putina".

Prema istraživanju državne agencije FOM, o ulasku sovjetskih vojnika u Čehoslovačku se smatra informisanom trećina ljudi, 29 posto je samo nešto nekad čulo o tome, dok 35 posto priznaje da sada čuje prvi put o tome. Od tih informisanih, 26 posto njih smatra postupak sovjetskog rukovodstva za ispravan, a 13 posto za neispravan.

Povodom godišnice ove intervencije oglasilo se i internet glasilo Gazeta.ru, koje tvrdi da su glavne pristalice invazije bili NDR tj Istočna Nemačka i Poljska jer su se njihovi rukovodioci bojali da se "praško proleće ne proširi i na njihove zemlje". List, ipak, priznaje da su operaciju, nazvanu „Dunav“, ipak pokrenula „strahovanja sovjetskog rukovodstva od gubitka kontrole nad Čehoslovačkom". Ekonomsko reforme nisu mnogo uznemirivale Moskvu, za razliku od političkog pluralizma, dodaje ovaj list.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...