Mišljenje nove srpske dijaspore

BM

„Odliv mozgova", nova dokumentarna serija u produkciji Udruženja „Šta hoćeš", započinje emitovanje na programima javnog servisa RTS od 16. maja 2018. (RTS Svet, 21:10, RTS3 21. 5. u 20:00)

TV serija „Odliv mozgova" od premijernih 14 polusatnih epizoda donosi dubinske intevjue sa nekima od uspešnih pojedinaca nove srpske dijaspore, ilustrovane njihovim pojedinačnim profesionalnih uspesima i atmosferom gradova i država u kojima žive. Šta misle, čemu se nadaju? Kakva je scena kojom stupaju, kakvu su scenu ostavili? Šta je razlika u načinu mišljenja, života, školovanja, posla? Na kom jeziku misle, na kom sanjaju?

PosterSerije_Odliv_mozgova_02

Poster serije Odliv mozgova

Lista svetskih uspeha

U prvoj sezoni dokumentarne serije „Odliv mozgova" u produkciji Udruženja „Šta hoćeš", koju je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja i Uprava za saradnju sa dijasporom Ministarstva spoljnih poslova, naša javnost dobija priliku da upozna arhitektkinju koja je projektovala čitave gradove u Kini, ekonomistu - menadžera odeljenja za kontrolu rizika „Ameriken Ekspresa" za celu Evropu, pevačicu bogatog iskustva koja je sada na svetskoj turneji sa Hoze Felisijanom, naučnika u istraživačkom centru Majkrosofta, interkulturalistkinju koja obrazuje vrhunske političare i biznismene EU, arhitektu koji je preko profesure u Indiji stigao do multinacionala koji projektuje osvetljenje najvećih svetskih građevina, političku filozofkinju koja kreativno prati krizu ideologije Evrope, inženjera rešenja u kompaniji „Epl" koji je i vlasnik muzičke produkcije za zapadnoafričku muziku, književnika i prevodioca koji je preveo „Na Drini ćupriju", "Prokletu avliju" i "Kad su cvetale tikve" na portuglaski, umetnicu koja pravi performanse za grad London, programera i preduzetnika koji je danas u srcu poleta IT industrije Izraela, alternativnu umetnicu koja drži izdavačku kuću za stripove u Belgiji, vajarku čiji radovi krase javne površine u Torontu.   

PosterSerije_Odliv_mozgova_01

Poster serije Odliv mozgova

„Za početak da se čuje glas“

Kovanica odliv mozgova (eng: brain drain) definiše gubitak zemlje odlaskom naučnika, istraživača, inženjera, kulturnih radnika i drugih visokokvalifikovanih građana, i prvi put je upotrebljena 1970-ih u opisu egzodusa britanskih naučnika u SAD. Zbog ratova, međunarodne izolacije, ekonomske krize i društvenih potresa u Srbiji tokom devedesetih godina prošlog i u prvoj deceniji 21. veka, došlo je do velikog talasa migracije ljudi sa visokim kvalifikacijama, velikim potencijalom i izuzetnim sposobnostima. Po podacima Svetskog ekonomskog foruma za 2017/18 Srbija je na nezavidnom 134. mestu, od 137 država, po kapacitetu da zadrži svoje talenovane mlade ljude. OECD 2011. navodi da je iz Srbije u zemlje OECD-a imigriralo 562.000 ljudi, od čega 61.000 visokoobrazovanih kadrova.

Po rečima autora koncepta i reditelja serije, Rastka Šejića: „Ako su mediji ogledalo društva, nova srpska dijaspora ne postoji u tom odrazu. To je i generacijska stvar, intelektualci koji su napustili zemlju se upravo sada nalaze u naponu svoje snage i karijernog uspeha, a mi nemamo toliko talenata da smemo da budemo toliko zaboravni. Ako ikada planiramo da postanemo društvo znanja, moramo pokušati da do tog znanja dođemo, i možda imamo „vezu", bar se na ovaj način trudimo da je uspostavimo, za početak da se čuje glas."

YouTube playlista trejlera za prvih 8 epizoda: https://www.youtube.com/playlist?list=PLoPrclQ-3avvJSNIGrVhi6ELf2yZv8cN6

Reditelj, autor: Rastko Šejić; kompozitor: Vladimir Lešić; direktor fotografije: Časlav Petrović; asistent kamere: Milan Džodić; dizajner: Zoran Mujbegović; narator: Aleksandar Novaković; intro animacija: Kosta Milovanović, Miroslav Spajić

Podrška seriji: Ministarstvo kulture i informisanja i Uprava za saradnju sa dijasporom Ministarstva spoljnih poslova

Produkcija: Udruženje „Šta hoćeš" 2018.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...