Upozorenja stručnjaka bez odgovora nadležnih

BM

Akademija inženjerskih nauka Srbije upozorila ministre i gradonačelnika Beograda „na nedopustivo loše stanje zaštite od poplava i zaštite izvorišta vode za piće, kako u Beogradu i okolini, tako i u drugim delovima Srbije“. Niko od nadležnih nije odgovorio na ovo upozorenje
(foto, kuće između savskog nasipa i obale reke, ilegalno se grade kod Beograda još od 2003. godine)

Na sajtu Akademije inženjerskih nauka Srbije (AINS) 05.02.2018. u rubrici Vesti izašlo je, pod naslovom „AINS savetuje i nudi pomoć ministarstvima“, obaveštenje u kome se kaže: 

„Na osnovu stručnih analiza na Odelenju građevinskih nauka i Međuodeljenskom odboru za zaštitu životne sredine, a što je prihvaćeno na Predsedništvu AINS, dana  17.01.2018. godine upućena su pisma prof dr Zorani Mihajlović, ministarki građevinarstva, saobraćaja i infrastructure, Branislavu Nedimoviću, ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, dr Zlatiboru Lončaru, ministru zdravlja i dr Siniši Malom, gradonačelniku grada Beograda. U pismima se ukazuje na nedopustivo loše stanje zaštite od poplava i zaštite izvorišta vode za piće, kako u Beogradu i okolini, tako i u drugim delovima Srbije.“

Akademija skreće pažnju ministrima da hidrološko-hidrauličke analize, koje su nedavno rađene za poteze Save i Dunava u široj zoni Beograda, pokazuju da Beograd nije dovoljno zaštićen od poplava, te da je potrebno da se izvrše veoma ozbiljni radovi na daljoj dogradnji i ojačavanju zaštitnih sistema, nasipa i pratećih drenažnih sistema. Akademija naglašava da je došlo do pogoršanja velikih voda zbog toga što su u uzvodnim državama izgrađeni novi nasipi a postojeći nadvišeni, zbog čega su talasi velikih voda postali i veći i rušilačkiji, kao i zbog klimatskih promena, zbog kojih su značajno povećane ekstremne padavine i velike vode. Akademija konstatuje da radove na povećanju stepena zaštite od poplava Beograda i drugih gradova i kapitalnih objekata i sistema u Srbiji, veoma otežavaju, a često i onemogućavaju objekti nelegalno i protivzakonito sagrađeni kraj nasipa. Uočena su oštećenja nasipa tokom izgradnje nelegalnih objekata, kao i oštećenja zbog korišćenja nasipa za saobraćaj putničkih vozila i teških kamiona, za šta nasipi nisu projektovani. Zbog svega ovoga, kao i zbog starosti nasipa, drastično je povećana verovatnoća proboja nasipa prilikom nailaska velikih voda.

Ministu zdravlja posebno je ukazano da je veliki broj kuća duž savskog nasipa izgrađen u užim zonama zaštite izvorišta, odnosno pored reni ili cevastih bunara, ili vodozahvata za prečišćavanje površinskih voda, što dovodi do konstantnog zagađivanja pijaće vode (zbog septičkih jama, ispuštanja deterdženata i drugih štetnih materija itd) i može ozbiljno da ugrozi zdravlje velikog broja građana Beograda, Novog Beograda, kao i svih ostalih mesta u Srbiji gde ovakvi problemi postoje.

Posebno je zanimljivo pismo upućeno gradonačelniku Siniši Malom. Akademija smatra da je njena društvena obaveza da upozori gradonačelnika na uočene opasnosti kojima je izložen grad Beograd, bez obzira na teškoće u saradnji koje su nastale kada je Akademija ukazala gradonačelniku i njegovoj ekipi na propuste i ograničenja sa stanovišta struke u planiranju izgradnje „Beograda na vodi“.

U pismima Akademija ministre i gradonačelnika, u čijoj se ingerenciji nalazi gradski Sekretarijat za poslove legalizacije objekata, poziva da odmah uruče izvršna rešenja o odbijanju legalizacije nelegalno izgrađenih objekata i na taj način zaustave dalje atakovanje na vodno zemljište i na izvorišta, „jer su ovim nelegalnim radnjama ugrožena materijalna sredstva velike vrednosti, zdravlje ljudi, pa čak i ljudski životi“.

Akademija inženjerskih nauka Srbije stavila je na raspolaganje svoje intelektualne resurse da pomognu u sagledavanju i rešavanju svih pomenutih problema sa stanovišta struke.

Pisma je potpisao Predsednik Akademije inženjeskih nauka prof dr Branko Kovačević.

Do danas nije dobijen ni jedan odgovor.

Kopije sva četiri pisma nalaze se na linkovima:.

http://www.ains.rs/ains_dokumenta/vesti/Dopis_iz_AINS_ZMihajlovic_6519.pdf

http://www.ains.rs/ains_dokumenta/vesti/Dopis_iz_AINS_BNedimovicu_7294.pdf

http://www.ains.rs/ains_dokumenta/vesti/Dopis_iz_AINS_ZLoncaru_8699.pdf

http://www.ains.rs/ains_dokumenta/vesti/Dopis_iz_AINS_Gradonacelniku_3121.pdf


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...