Podrška mladim talentima u Srbiji – (ne)moguća misija

BM

„Borba za budućnost počinje danas: Ostanak mladih u Srbiji je prioritet“ - poručeno je sa panel diskusije koja je u svečanoj sali AKUD "Lola" u Beogradu organizovana u sklopu obeležavanja pet godina od pokretanja NIS-ovog programa za saradnju sa naučnim i obrazovnim institucijama „Energija znanja“.

„Podrška mladim talentima u Srbiji – nemoguća misija, da ili ne?“ bila je tema sinoćne panel diskusije koja je u svečanoj sali AKUD "Lola" u Beogradu organizovana u sklopu obeležavanja pet godina od pokretanja NIS-ovog programa za saradnju sa naučnim i obrazovnim institucijama „Energija znanja“.

Tim povodom Kiril Tjurdenjev, generalni direktor kompanije NIS uručio je prorektorima beogradskog i novosadskog Univerziteta zahvalnice u ime uspešne dugogodišnje saradnje.

„Uspešni su razumeli da je najvažniji deo održivog razvoja ulaganje u ljude. Zadovoljstvo je voditi kompaniju u čijoj je strategiji već pet godina „Energija znanja“. Još je veće zadovoljstvo raditi sa mladim kolegama koji su u NIS došli upravo kroz taj program. Sa naše tačke gledišta, mogućnost da se mladi stručnjaci obrazuju i usavršavaju u svetu, ali da se vrate u svoju zemlju i imaju pravo zaposlenje – jeste sasvim moguća misija. Zato je ovo prava investicija i zato je NIS ovde da vam u tome pomogne. „Energija znanja“ je energent koji najbolje pokreće uspeh“, naglasio je Tjurdenjev.

Tjurdenjev

Na panelu posvećenom unapređenju uslova za ostanak mladih talenata u Srbiji su govorili Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ivan Petrović, predsednik UO EXIT fondacije, Snežana Lakićević, savetnik direktora Funkcije za organizaciona pitanja za saradnju sa naučnim i obrazovnim institucijama Naftne industrije Srbije, Mirko Topalski, osnivač i CEO kompanije Eipix Novi Sad – vodećeg svetskog proizvođača HOPA video igara, Kosta Jovanović, naučnik u oblasti robotike i dobitnik „Youth Heroes“ nagrade 2015. godine u oblasti obrazovanja i nauke i Marko Vanić, stipendista NIS-a. Domaćin diskusije je bio Žarko Malinović iz Privredne komore Srbije.

Cilj organizatora, kompanije NIS i EXIT fondacije, je da se na ovaj način pokrene dijalog i pronađu sistemska rešenja koja će da doprinesu ostanku mladih u Srbiji, kao i povratku onih koji su stekli znanje i praksu u inostranstvu. Ovo je početak dugoročne zajedničke akcije EXIT i NIS-a da se unaprede uslovi za ostanak mladih talenata u Srbiji što bi doprinelo njenom ubrzanom razvoju.

Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pohvalio je kompaniju NIS zbog ulaganja u obrazovanje i pozvao druge kompanije da slede taj primer.

„Mnogi naši istraživači i naučnici se nakon usavršavanja u inostranstvu vraćaju u Srbiju, to se ne dešava masovno, ali postoji i naš je cilj da takvih primera bude što više. Činjenica da će budžet Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u 2018. godini biti mnogo veći govori o prioritetima Vlade Republike Srbije. Kako bismo uhvatili korak sa četvrtom tehnološkom revolucijom učinili smo velike stvari, od uvođenja informatike kao obaveznog predmeta u petom razredu osnovne škole, preko novih odeljenja za nadarene za informatiku u gimnazijama i povećanja kvota za IT studije, pa do opremanja škola informatičkom opremom. Sledeće godine u proces digitalizacije biće uloženo čak 70 milina evra“ izjavio je Šarčević.

Ivan Petrović, predsednik UO EXIT fondacije je ovom prilikom istakao da je u 21. veku ključna stvar za sve države i gradove kako privući i zadržati mlade talente, koji su motor celog društva.

„I večeras, kao i tokom protekle dve decenije, pokazali smo brojne primere kako je moguće okupiti mlade talente i napraviti svetski rezultat u Srbiji. I, neka to bude početak šireg sistemskog procesa za podršku i očuvanje mladih talenata u zemlji. EXIT fondacija u saradnji sa kompanijom NIS nastaviće da radi na ovom cilju kroz projekat Youth Heroes“, izjavio je Petrović.

Snežana Lakićević, savetnik direktora Funkcije za organizaciona pitanja za saradnju sa naučnim i obrazovnim institucijama NIS-a istakla je da je NIS, pre pet godina, „pokrećući “Energiju znanja” učinio to verujući da su mladi, znanje i nauka pokretač onoga čemu težimo kao kompanija.“

„Takođe smo verovali da možemo doprineti stvaranju boljih uslova u obrazovanju, podsticanju i podršci onima koji žele više, koji sanjaju znanje i vredno na tome rade. Posvećenost pokreće na akciju. Akcija vodi ka ostvarenju planova, a naš plan je da stvorimo uslove da najbolji ostanu u Srbiji, da ovde zajedno sa svim drugim činiocima stvorimo ambijent koji će im omogućiti napredak, usavršavanje, rad na sebi, ali i dobar život i stvaranje porodice.  Na delu smo dokazali da se može ostvariti planirano. Prve generacije naših stipendista već rade u NIS-u, stvaraju i napreduju. Naredne generacije dolaze Ponosni smo na njih jer su oni energija koja će doneti boljitak i NIS-u i celom našem društvu”, navela je Lakićević.

NIS-Energija-znanja

Kompanija NIS je putem programa „Zajednici zajedno“ u 2016. godini podržala rekonstrukciju velelepnog zdanja AKUD "Lola".

NIS-ov korporativni program “Energija znanja” podrazumeva partnerstvo sa obrazovnim i naučnim institucijama u Srbiji i van zemlje sa ciljem obrazovanja visokostručnih kadrova. Tokom pet godina trajanja programa NIS je u unapređenje kvaliteta obrazovanja uložio pet miliona evra i podržao adaptaciju više od 40 učionica i laboratorija u školama i na fakultetima širom Srbije, ostvario saradnju sa 47 međunarodnih naučnih i obrazovnih ustanova u zemlji i inostranstvu i stipendirao  više od 90 studenata. Program “Energija znanja” je deo društveno odgovornog poslovanja NIS-a koji tradicionalno podržava razvoj šire društvene zajednice, kulturne i sportske manifestacije i ustanove, kao i afirmaciju talentovanih pojedinaca. Ulaganje u dobrobit zajednice je jedan od strateških prioriteta kompanije NIS.

EXIT, proglašen za najbolji evropski festival i NIS, najuspešnija kompanija u Srbiji, do sada su zahvaljujući konkursu „Youth Heroes“ (youth-heroes.org) za mlade heroje pokazali da u našoj zemlji postoji mnogo talenata koji zavređuju pažnju javnosti i podršku u daljem napredovanju. Rezultati višegodišnjeg projekta „Youth Heroes“ i njegove aktivne promocije pozitivnih uzora mladima, stimulišu dolazeće generacije da aktivno učestvuju u društvu koje vrednuje znanje, kreativnost i rad.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...