U Austriji počela da važi zabrana prekrivanja lica

M. L.

Skidajte feredže i zarove - na bečkom aerodromu počinje da se primenjuje zakonska zabrana prekrivanja lica. Zakon pogađa, uglavnom, zabrađene muslimanke ali je, u stvari, "religiozno neutralan"
(foto, Posle Francuske, Belgije i Holandije, zabrana feredže uvedena je i u Austriji)

Austrija se, zabranom zabrađivanja lica, ove godine pridružila Francuskoj koja je to učinila 2011, a posle nje su to primenile još i Belgija, Holandija i Bugarska. Na bečkom aerodromu pojačano je prisustvo policije jer od 1. oktobra važi taj propis.

Muslimanke koje na aerodrom stignu u zarovima, feredžama, tj burkama i nikabima, kako se sve nazivaju velovi kojima se skriva lice muslimanki, moraće na ulazu u Austriju da otkriju lice. Na to će budno motriti pojačani policijski personal na pasoškim kontrolama.

Zakon o zabrani prekrivanja lica na javnom mestu usvojio je u maju austrijski parlament, zahvaljući glasovima koalicije socijalnih demokrata (SPO) i Narodne stranke (OVP). Njime se propisuje da sve osobe na javnom mestu moraju imati otkriveno lice i njegove raspoznatljive crte, od brade do kose. O tome je Ministarstvo unutrašnjih poslova izdalo informacionu broširu na nemačkom, engleskom, turskom i arapskom jeziku.

Kršenje zakona kažnjavaće se pritvaranjem osobe koja to čini i kaznom u upravnomm postupku od 150 evra. Dosad su žene, koje su stizale na bečki aerodrom sa pokrivenim licem, bile privođene u posebnu policijsku prostoriju gde im je kontrolisan identitet prema licu i otiscima prstiju. Od danas će zabrađene žene morati da imaju otkriveno lice odmah čim stupe na tlo Austrije, tojest moraće to da učine najkasnije do granične kontrole.

Austrijski zakon je, istina, donet zbog feredža, zarova, burki, nikaba, kojima muslimanske pokrivaju lice, iz kojih im vire samo oči, ali je, u stvari, "religiozno neutralan" i tiče se, takođe, raznih maski i generalnog skrivanja lica do neprepoznatljivosti. Ne tiče se, međutim, osoba kojima je lice sakriveno iz zdravstvenih razloga, ili prekrivanje lica kada je to potrebno prilikom rada. Ne odnosi se, takođe, i na neke zanatlije i lekare, kao i klovnove kojima je skrivanje crta lica neophodno. Na taj način je izbegnuta rasprava u kojoj se potežu argumenti o kršenju prava građana j njihovih verskih sloboda.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...