Češka - "najtrampibilnija" zemlja Evrope

Milan Lazarević

Američki server Politiko sastavio je rang-listu evropskih zemalja po tome koliko su pojedinačno sklone tome da u njima na vlast dođe čovek kakav je američki predsednik. Odmah iza Česke, dolaze Italija, Rusija, Turska i Mađarska, Srbija je negde u sredini
(Donald Tramp, snimljeno februara 2015.)

Najsklonija tome, od svih zemalja Evrope, da za lidera izabera čoveka kakav je američki predsednik Donald Tramp (Trump), drugim rečima "najtrampibilnija" jeste - Češka republika. To je zaključak istraživanja koje je sproveo američki internet dnevnik Politiko (Politico) i sastavio rang-listu deset evropskih zemalja koje su tome najsklonije.

Na toj listi, koju sam server označava za "nenaučnu" (mada se ne bi moglo reći da nije interesantna i da nije bez nekih „zrnaca soli“), odmah iza Češke dolaze Italija, Rusija, Turska i Mađarska, koje su već imale ili imaju "trampovske" režime. Na šestom mestu figurira Azerbejdžan, praćen Poljskom, Bugarskom i Maltom. Deseto mesto dele Francuska i Britanija.

Zemlje su ocenjivane "poenima", tj od jednog do pet „trampa“. Deset prvih na listi su svi dobili po pet „trampova“.

Srbija je inače, dobila tri „trampa“, koliko su dobili, na primer, Albanija, Grčka i Slovenija, po četiri „trampa“ imaju Bugarska i Rumunija a po dva, BiH, Crna Gora, Hrvatska i Kosovo.

Najslabiju "trampibilnost", tojest ocene od svega jednog „trampa“, imaju tri male baltičke republike - Litvanija, Letonija i Estonija, zatim Norveška, Švajcarska, Portugal, Luksemburg i Island.

babis

Andrej Babiš, kandiat za premijera Češke

Šansa za „trampizam“ u Češkoj

Pre sastavljanja ove liste novinari Politika su postavili, kao glavno, jedno pitanje - u kojoj bi zemlji "evropski Donald Tramp" imao najviše šansi da bude izabran. Svih 47 evropskih zemalja oni su ocenjivali skalom od jedan do deset - pojedinačne izraze takvih preferencija koje su karakteristične za izbornu bazu američkog predsednika. Među ocenjivanim faktorima su bili, između ostalog, želja za promenom, prizivanje jakog vođe, mera nepoverenja prema slobodnim medijima...

Prema anketama agencije Pju risrč (Pew Research), Tramp je u svetu generalno nepopularan, pa i u Evropi gde svega petina anketiranih smatra da je on dobar predsednik, među njima su bili i "ruski trampofili".

"Trampizam", zaključuje se u istraživanju, „koji se pojavljuje, na primer, u smesi harizmatičnosti, arogancije i odbijanja slobodne trgovine i otvorenih granica prema migrantima, je najviše ´razvijen´ u Češkoj Republici. Najpre, kao i u SAD, češki birači su izrazito nezadovoljni tradicionalnim strankama.

"Ukoliko bi neko kao Tramp konkurisao za predsednika imao bi veliku šansu da bude izabran.“ Takvu šansu, dodaje Politiko, neko već ima.

„Veći katolik od pape“

Andrej Babiš, koji će posle izbora u oktobru verovatno postati novi premijer, već je često i ranije upoređivan s Trampom. Neke sličnosti prosto "biju u oči" - Babiš je milijarder, bez ranijih političkih iskustava, koji se sam predstavlja kao autsajder, poznat je po svojim "politički nekorektnim izjavama" o imigrantima koji dolaze u zemlju, zalagao se za strogu imigracionu politiku koja ne obuhvata samo "zid" nego "tvrđavu koja će zadržati imigrante".

Babiš ima, međutim, prema Politiku, i druge trampovske osobine – "podržava povećanje izdataka za odbranu a smanjenje za zdravstvo, a i kada je 2016. bio ministar finansija, što je bio retko ko među onima koji su postali potom evropski lideri, vodio je takvu politiku prema zdravstvu".

Kada je reć o aroganciji, Babiš tu nadmašuje i samog Trampa - odbija da ga upoređuju s njim jer on, za razliku od Trampa, nije nikad krahirao.

Ovome treba dodati još i nešto što se trenutno događa u Češkoj. Naime, nedavno je parlament odlučio da skine poslanicki imunititet i odobri krivično gonjenje protiv Babiša zbog mahinacija jedne od njegovih firmi sa evropskim subvencijama.

Kada su upitali predsednika republike Miloša Zemana šta će učiniti ukoliko Babiš pobedi na izborima, on je hladno odgovorio da će mu mandat poveriti i ako on bude u zatvoru! To, ako bi se desilo, bio bi i veći trampizam nego ono što je moguće u SAD. Mada treba biti oprezan jer Tramp još nije pokazao šta sve može.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...