Nemački navijači hajlovali u Pragu na utakmici s Češkom

M. L.

Na njih se naljutili nemački fudbaleri i odbili da se pozdrave posle utakmice
(Prague, 01.09.2017 - utakmica Češka - Nemačka u okviru grupe C kvalifikacija za prvenstvo Sveta koje će se 2018. godine održati u Rusiji: Thomas Muller, Tomas Kalas)

Nemački fudbalski reprezantativci sinoć su, posle pobede nad Češkom sa 2:1, u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Rusiji, bojktovali svoje navijače i odbili da se pozdrave s njima u ograđenom sektoru stadiona, kao što je uobičajeno posle pobeda nemačke reprezentacije. Time su, kako izveštava češka nacionalna agencija ČTK, reagovali na huligansko ponašanje grupe od oko 200 navijača koji su zviždali tokom intoniranja nacionalnih himni i minuta ćutanja za žrtve terorističkih napada. A što je najgore pevali su nacistiške pesme i "hajlovali" tj pozdravljali nacističkim pozdravom Hajl Hitler. Uz sve to upućivali su pogrde i uvrede na račun  Fudbalskog saveza Nemačke i strelca prvog gola Tima Vernera (Werner).

"Grozno, katastrofa", ljutio se na navijače strelac pobedničkog gola Mats Mummels. "To nisu nikakvi navijači, nego problematični tipovi i huligani. Takvi uništavaju fudbal i čine to svesno i pa bi ih zato trebalo registrovati i zabraniti im pristup na stadione. Takve nećemo na našim utakmicama", izjavio je on.

"Vređali su najviše Tima Vernera, potom su počeli i sa drugim gadostima. Distanciramo se od toga, nećemo s njima imati ništa. Zato nismo ni išli tamo (tj kod ograđenog sektora za nemačke navijače). Strašno nam je žao i stidimo se toga šta su radili", dodao je on. A sam Verner, koji u Bundes ligi igra za Lajpcig, napade na sebe tumačio je time da se radi o navijačima drugih klubova.

Prema treneru nacionalnog tima Nemačke Oliveru Bjerhofu (Bierhoff), na stadionu su bile dve grupe nemačkih navijača. Jednu grupu je organizovao Fudbalski savez Nemačke.

"Kod tih drugih, distribucija nije išla preko nas". Može se pretpostaviti da su se huliganski ponašali ovi drugi.

Poznato je da UEFA i FIFA kažnjavaju nacionalne saveze zbog ponašnja njihovih navijača. Ovaj slučaj pokazuje put kako da bude što manje huliganskih slučajeva na međunarodnim utakmica. Ukratko, distribucija karata za gostujuće navijače trebalo bi da ide isključivo, ili bar uglavnom, preko njihovih nacionalnih fudbalskih saveza.

A što se tiče čeških navijača, oni su, uglavnom, mirno primili minimalni poraz i nisu odgovorili na provokacije nemačkih huligana.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...