Staljin i dalje u anketama najveća ruska istorijska ličnost

M. Lazarević

Kao i u anketi pre pet godina, nekadašnji komunistički diktator, koga mnogi istoričari smatraju krivim za smrt miliona ljudi, Rusi se izjasnili da je on njihova najveća ličnost u istoriji, Putin se popeo na drugo mesto
(foto, Josif Visarionovič Staljin, šef SSSR-a od 1928. do 1953. godine)

Za najveću ličnost u svojoj istoriji Rusi smatraju Josifa Visarionoviča Džugašvilija, tojest Staljina. Uprkos tome što ga mnogi istoričari okrivljuju za smrt miliona ljudi, Staljin je u očima ruske javnosti, i dalje, najzaslužniji za istorijsku pobedu u Drugom svetskom ratu što najviše preteže u oceni njegove ličnosti. 

Stalin-pozdrav

Staljin, pobednik u Drugom svetskom ratu

Za Staljina je, u upravo objavljenim rezultatima ankete nezavisnog centra za javno mnjenje Levada, dalo glas 38 posto ispitanika. Drugo mesto dele, sa po 34 posto glasova, sadašnji predsednik Vladimir Putin i pesnik Aleksandar Puškin. Pada u oči da je pobeda Staljina manje ubedljiva nego pre pet godina i da je aktuelni lider Rusije najviše napredovao po glasovima koje je dobio u ovoj anketi. 

puskin-s

Aleksandar Puškin, čuveni pisac

U isto takvoj anketi Levade, sprovedenoj pre pet godina, Staljin je dobio 42 posto glasova. Drugo mesto, sa po 37 posto glasova, su tada delili vođa Oktobarske revolucije Vladimir Ilič Lenjin i "Otac moderne Rusije", car Petar Prvï. Iza njih su bili Puškin sa 29 i Putin sa 22 posto glasova.

putin-rusija-anketa-

Vladimir Putin, predsednik Rusije

Ove godine u prvu destoricu su se probili, po prvi put, kosmonaut Jurij Gagarin, pisac Lav Tolstoj, sovjetski maršal Jurij Žukov, carica Katarina II i pesnik Mihail Ljermontov.

katarina-II-s

Portret omiljene carice Katarine druge, rad Fedora Rokotova (1763.)

Putin je nedavno u razgovoru sa američkim fimskim režiserom Oliverom Stonom  (Stone) govorio i o Staljinu i označio ga za "produkt svoje epohe".

ljermontov-mikhail-yurevich

Mihail Ljermontov, slavni pesnik

"Preterana demonizacija Staljina jeste jedan od puteva kako da se napadne na SSSR, odnosno Rusiju i da se ukaže da i današnja Rusija nosi nekakve nasledne crte staljinizma. Svi mi smo nečiji naslednici, šta ima čudno u tome".    

Rusija se, po rečima Putina, bitno promenila.

"U svesti ostaje, naravno, svašta ali to ne znači da treba da zaboravimo na grozote staljinizma, vezane za konc-lagere i likvidacije miliona naših sugrađana", zaključio je ruski predsednik.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...