VENECIJA ISTOKA

Priredio:   Milan Đukić

Izložba o hiljadugodišnjoj vezi nekadašnjeg grada države i islamskih imperija na istoku.

Svakog Uskrsa, venecijanski dostojanstvenici se ukrcavaju na svečano ukrašenu lađu, isplovljavaju na Jadransko more i u vodu bacaju zlatan prsten. Tim vekovima starim ritualom simbolično se označava brak Venecije i mora. Već dugo, dugo ta zajednica je prosperitetna i skladna. Zahvaljujući razgranatoj trgovačkoj mreži, Venecija je u 13. veku postala bogata imperijalna sila, a njene institucije su kasnije doslovno preuzele i uvele u svoj sistem Holandija i Engleska. Moćne flote tog grada države patrolirale su Mediteranom, dok su trgovci krstarili Putem svile i u hrišćanski svet donosili čuda iz Azije.

Neki dragulji tog interkontinentalnog poduhvata prikazani su na izložbi Venecija i islam: 828-1797 - koja je do 25. novembra otvorena u nekadašnjem sedištu venecijanske političke moći, Duždevoj palati. Hronika skoro hiljadugodišnje, ne samo trgovinske, razmene s Egiptom, Levantom (teritorijom koju danas uglavnom zauzimaju Liban, Izrael, Palestina, Jordan i zapadna Sirija), Otomanskim i Persijskim carstvom, kolekcija je raznovrsna i raznorodna koliko i istorija koju predstavlja. Keramika obojena jermenskim bojama, izvezena svila i emajlirano staklo, tepisi i tapiserije, mape i drevni tekstovi, elegantni portreti aristokrata i ambasadora, bodeži i jatagani s rukohvatima ukrašenim draguljima.

Ako se zanemare manji ratni sukobi, odnosi Venecije s islamskim imperijama su imali duboke korene i bili su na zdravim osnovama. U proizvodnji svetski poznatog Murano stakla iz ovog grada korišćene su tehnike preuzete iz anadolijskih radionica, dok su venecijanski knjigovesci i kartografi imitirali svoje arapske kolege. Jedan od eksponata na izložbi - osvećeni mermerni tron iz venecijanske crkve San Pietro di Castello - ima naslon koji je zapravo nadgrobni spomenik donet iz Sirije na kome se još uvek vide zapisi iz Kurana. Taj tron "govori priču", kaže kustos Stefano Karboni, "o kulturama koje su se dopunjavale, o uzajamnom razumevanju". Venecija je počela da gubi na značaju i snazi kada su drugi evropski moreplovci istražili i osvojili predele u dalekim delovima Atlantskog okeana, ali ostavština njene istočnjačke avanture i dalje intrigira i inspiriše.

Izložba ima svoju Web lokaciju koja se nalazi na adresi

http://www.museiciviciveneziani.it/frame.asp?musid=151&sezione=mostre


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...