RUSIJA KROZ OBJEKTIV

BM

„Rusija. Novi pogled“, izložba ruskih fotografa može se videti u Beogradu pod otvorenim nebom, u podnožju Velikih stepenica, na prostoru Savskog šetališta

Crno-bela stilistika Belih noći Sankt Peterburga ili strogi ornament Moskve, ruski fotografi pretvaraju u jarke snimke svakodnevice ili praznika običnih ljudi u ovoj velikoj zemlji. Slikaju objektivom naše savremenike u Jaroslavlju, Moskvi, na Kamčatki... Njihove fotografije su, u čast obeležavanja 12. juna, Dana Rusije stigle u Beograd i izložene u podnožju Velikih stepenica na Kalemegdanu. Postavka „Rusija. Novi pogled“ gostovaće u Beogradu pod otvorenim nebom, na prostoru Savskog šetališta od 11. juna do kraja avgusta.


Jedan od eksponata izložbe (Foto: Mihail Bobičkov)

Izložene fotografije prikazuju savremenu Rusiju viđenu očima poznatih i nagrađivanih ruskih umetnika: Dmitrija Zverova, Petra Lovigina, Andreja Gordaseviča, Mihaila Bobičkova, Igora Stomahina, Olega Baženova, Alekseja Francuzova, Ale Dolgaleve i Konstantina Zarubina. Ovi poznati ruski umetnici na svojim fotografijama prikazuju na sebi svojstven način svet koji ih okružuje, dajući lični pogled na današnju Rusiju. Rusija kroz njihov objektiv je zemlja sa dinamičnim razvojem, a svaki od ovih umetnika pokušava da istakne svoj pogled na taj proces.

Projekt je realizovan u saradnji sa Skupštinom grada Beograda, Ambasadom Rusije u Srbiji i Gazpromnjeftom, ruskom naftnom kompanijom koja je prošle godine postala većinski vlasnik Naftne industrije Srbije AD. Izložba predstavlja nastavak tradicije organizovanja kulturnih događaja Gaspromnjefta i Ambasade Rusije, započete u oktobru 2009. godine.


Kravčenko (levo) i Konuzin na otvaranju izložbe na Kalemegdanu

Otvarajući izložbu ruske fotografije u Beogradu, Aleksandar Konuzin, ambasador Rusije u Srbiji je podsetio na istoriju i značaj saradnje dve države, posebno u oblasti energetike.

„Naša želja je bila da kroz ovu izložbu fotografija pokažemo građanima Beograda i Srbije savremenu Rusiju iz sasvim drugog ugla, van oblasti energetske saradnje. Fotografije na simboličan način predstavljaju današnju Rusiju kao zemlju sa dinamičnim privrednim razvojem“, rekao je generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko koji je i zamenik predsednika Izvršnog odbora Gasprom njefta.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...